ΓΕΥΣΗ

Τιραμισού με Κρητικό ανθότυρο

Παρόλο ότι ποτέ δεν μου άρεσαν τα ξενόφερτα, αυτό το συγκεκριμένο γλυκό, με τραβούσε από δυο πράγματα, την κανέλλα και την γεύση του καφέ που σε ξυπνάει … Επειδή όμως αγαπώ την Ιταλία και την θεωρώ συγγενή, φιλική χώρα, το αναπαράγω, αλλά στην δική μας Κρητική εκδοχή, με το δικό μας υπέροχο ανθότυρο…

Ε…. δεν θα κρεμαστούμε δα και στο μασκαρπόνε τους… έχουμε και μείς υπέροχα τυριά…

Να πούμε και δυο λόγια για το τι σημαίνει tirami su!!

Σημαίνει «ανέβασέ με», «τράβαμε επάνω» κι όλα αυτά, από την διεγερτική συμπεριφορά του καφέ!!

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πότε πρωτοφτιάχτηκε αυτό το γλυκό…

Η πρώτη λέει, ότι φτιάχτηκε για κάποιον Δούκα στην Σιένα τον 17ο αιώνα, η άλλη λέει, ότι τόφτιαχναν οι γυναίκες στην Βόρεια Ιταλία, στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, για να το πάρουν οι άνδρες τους μαζί κι έλεγαν, ότι η γλυκόπικρη γεύση του είναι σαν τον έρωτα και έτσι, δεν θα τις ξεχνούσαν ….άλλοι πάλι λένε, ότι έγινε για πρώτη φορά το 1971 στην πόλη Τρεβίζο και στο εστιατόριο Le Beccherie…

αυτά για την ιστορία…

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε με την Κρητική του εκδοχή…

Θα χρειαστούμε ένα πακέτο μπισκότα απ αυτά που φτιάχνουμε τα γλυκά ψυγείου, πιο καλά τα σαβαγιάρ, έχει στα σούπερ μάρκετ, ένα τέταρτο ανθότυρο, εγώ παίρνω Κρητικό, δυο αυγά, 150γρ. ζάχαρη, τέσσερα φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο, ή νες ή φίλτρου, είναι θέμα γούστου…, μια μικρή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, λίγο κονιάκ, κανέλλα και κακάο για την επικάλυψη.

Βάζουμε σε μια λεκάνη τους κρόκους με την ζάχαρη και κρατάμε τα ασπράδια, τα χτυπάμε πολύ καλά με το μιξεράκι χειρός μέχρι να ασπρίσουν πολύ και να αφρατέψουν, μετά ρίχνουμε αφού έχουμε λιώσει με το πιρούνι το ανθότυρο ανακατεύοντας απαλά και με σεβασμό.

Μετά, χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος και αφού χτυπήσουμε και τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα, τα βάζουμε όλα μέσα στα υπόλοιπα υλικά μας, ρίχνουμε και το λίγο κονιάκ και τα ενσωματώνουμε όλα, πάντα με σεβασμό είπαμε!!

Τώρα, στο πυρέξ που θα το βάλουμε, μικρό όχι μεγάλο, στρώνουμε τα μπισκότα μας, αφού τα βρέξουμε με τον καφέ καλά, τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε από πάνω λίγο απ το υλικό μας, μετά βάζουμε πάλι μια στρώση, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, πάλι μια στρώση κρέμα, πασπαλίζουμε με κανέλλα, μετά το σκεπάζουμε με κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο για δυο τρεις ώρες περίπου, αν μείνει και μια νύχτα ακόμα καλύτερα.

Μετά; φάτε και … απογειωθείτε!!!!!!!

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close