ΓΕΥΣΗ

Συκαλευριά… (από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη)

Όσοι μπορούν να βρουν μούστο φτιάχνουν μουσταλευριά oσοι όμως δεν έχουμε μούστο η θεωρούμε λίγο  δύσκολη την διαδικασία για μουσταλευριά, φτιάχνουμε Συκαλευριά, δηλαδή με ζουμί από ξερά σύκα.

Θα χρειαστούμε δέκα ξερά σύκα, μια γεμάτη κουταλιά μέλι, καρύδια, κανέλα, ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα, ένα κλωνάρι βασιλικό και λίγο κονιάκ, ένα σφηνάκι, του πάει πολύ, επίσης πάει πολύ με το σύκο το ρούμι..

caffeine adv2020b

Ξεπλένουμε λίγο τα ξερά και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.

Την επόμενη σουρώνουμε το εκχύλισμα των σύκων με λεπτό σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα σποράκια του σύκου, τα μουλιασμένα σύκα μην τα πετάξετε, βάλτε τα στην κατάψυξη και μπορείτε να φτιάξετε κέικ με σύκο η να τα χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική η μια ωραία πίτα  με σύκα, που θα σας δώσω σε μια επόμενη φορά..

neratzoulis neo

Μετράμε 5 ποτήρια από το σουρωμένο ζουμί και αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό κρατάμε το 1 ποτήρι για να διαλύουμε μέσα σ’ αυτό 1 φλιτζάνι, όχι τελείως γεμάτο, νισεστέ.

Βάζουμε το ζουμί σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 κουταλιά μέλι ανακατεύουμε, προσθέτουμε από ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα και βασιλικό, ένα σφηνάκι ρούμι η κονιάκ και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το διαλυμένο νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γίνει μια διάφανη κρέμα όχι όμως πολύ πηχτή.

Όταν η κρέμα πήξει ελαφρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα αρωματικά.
Σερβίρουμε την Συκαλευριά σε ρηχή πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα ψιλοκομμένα καρύδια, κανέλα και όταν κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο.

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...
Back to top button