ΓΕΥΣΗ

Σπανακοτυρόπιτα







Η κλασική πίτα των παιδικών μας χρόνων και ποιος δεν έπαιρνε μαζί του στο σχολείο ένα κομμάτι για το διάλλειμα. Για τη γέμιση θα χρειαστούμε, σπανάκι, άνηθο, κρεμμυδάκια φρέσκα, τυρί φέτα, λάδι, ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, μια χούφτα σιμιγδάλι ή τραχανά για να δέσει και τρία αυγά.

Σε μια λεκάνη βάζω το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα τρίβω με τα χέρια μου για ένα λεπτό, για να βγάλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν».

Αδειάζω τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη και στύβοντας τα χορταρικά με τα χέρια μου, προσθέτω τη φέτα, τα αυγά, το γιαούρτι, τον άνηθο, το λάδι, πιπέρι και ανακατεύω καλά, αλάτι δεν ρίχνω γιατί έχει η φέτα, στο τέλος ρίχνω και ανακατεύω καλά το σιμιγδάλι η τον τραχανά.

Για την πίτα θα χρειαστούμε ένα πακέτο φύλλο για πίτες και λίγο σουσάμι.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°βαθμούς, αλείφω με λάδι ένα ταψί και στρώνω τέσσερα πέντε από τα φύλλα λαδωμένα ένα-ένα, από πάνω αδειάζω τη γέμιση και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5-6 φύλλα επίσης λαδωμένα, μ’ ένα μαχαίρι κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις γυρίζω προς τα μέσα, ή τα στρίβω γύρω γύρω σαν μπουμπάρι, αλείφω την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και πασπαλίζω με σουσάμι.

Τη χαράζω με το μαχαίρι, την ραντίζω με μερικές σταγόνες νερό και την ψήνω για μια ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

Αυτά…

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close