ΓΕΥΣΗ

Ρύζι φούρνου γκραντινέ… από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Αυτό το απλό ρύζι που θα σας πω, γκραντιναρισμένο στον φούρνο, δεν είναι μόνο ένα πιάτο «συνοδείας» αλλά στέκει περίφημα και ως κύριο γεύμα η δείπνο.

Το μυστικό στο πιλάφι είναι να είναι στεγνό και όχι λαπαδιασμένο, αυτό το πετυχαίνουμε καβουρντίζοντας λίγο το ρύζι με το λάδι στην αρχή, μέχρι να πάρει το ρύζι καφέ χρώμα.

caffeine adv2020b

Για το συγκεκριμένο θα χρειαστούμε ένα πακέτο ρύζι για πιλάφι, λίγο λάδι, μια κρέμα γάλακτος χωρίς λιπαρά, τυρί τριμμένο μαλακό και αλατοπίπερο, για πιο ιδιαίτερη γεύση αν θέλετε βάζετε και ένα κύβο λαχανικών ζελέ.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι το γυαλίζουμε για πέντε λεπτά να βγάλει το άρωμα του και να σκουρύνει λίγο.

neratzoulis neo

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, ένα ρύζι τρία νερό είναι η αναλογία, το αλατοπίπερο και αφού πάρει μια μικρή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά ανακατεύουμε όλα τα υλικά και έπειτα αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί χωρίς να το ανακατέψουμε ξανά.

Λαδώνουμε μετά ένα κεραμικό σκεύος, ρίχνουμε μέσα το μισό ρύζι, το στρώνουμε μ ένα κουτάλι και ρίχνουμε αρκετό τριμμένο μαλακό τυρί, αμέσως μετά βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο ρύζι, το περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος όπως κάνουμε τα σουφλέ μας γενικώς, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, για περίπου τρία τέταρτα να γκραντιναριστεί, να κάνει δηλαδή μια ωραία χρυσοκίτρινη κρούστα και είναι έτοιμο.

Με μια ωραία πλούσια σαλάτα, έχετε λύσει ένα πρόβλημα του καθημερινού σας  φαγητού, γρήγορα, οικονομικά, υγιεινά, νόστιμα και με αισθητική.

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...
Back to top button