ΓΕΥΣΗ

Ρετσέλι, γλυκό του κουταλιού από τα τελευταία ώριμα σύκα του Σεπτέμβρη…

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Φθινόπωρο και τον χειμώνα, αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι ότι νυχτώνει νωρίς πια… μ’αρέσει ο ήλιος και το φως της μέρας.

Οι προμήθειες και οι ετοιμασίες για τον χειμώνα συνεχίζονται, σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το γλυκό του κουταλιού με τα τελευταία σύκα του Σεπτέμβρη.

caffeine adv2020b

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε, θα χρειαστούμε δυο κιλά σύκα, ένα κιλό ζάχαρη, δυο  κλωνάρια βασιλικού, αν δεν έχετε βάλτε αρμπαρόριζα, μισό ποτήρι νερό και μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.

Ας το φτιάξουμε τώρα…

neratzoulis neo

Καθαρίζουμε τα σύκα και από τις δύο πλευρές, αφαιρούμε δηλαδή το κοτσανάκι και το πίσω μέρος.

Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό και τον βασιλικό και τα αφήνουμε στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι για μισή ώρα περίπου.

Αμέσως μετά τα βράζουμε για μισή ώρα με τρία τέταρτα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καραμελέ χρώμα, τότε ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.

Τα αφήνουμε έτσι στη κατσαρόλα ολόκληρο το βράδυ και την επόμενη τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει κανονικά το γλυκό μας.

Τα βάζουμε ζεστά όπως είναι σε γυάλινα βάζα και τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Αυτό ήταν…το αποκαλόκαιρο με τα καλούδια του κλεισμένο μέσα σ ένα βάζο για να μας συντροφεύει τον χειμώνα…

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...

Σχετικά άρθρα

Back to top button