ΓΕΥΣΗ

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Οι μελιτζάνες μου αρέσουν όπως κι αν μαγειρευτούν, τους έχω πολύ αδυναμία… Τι να θυμηθώ… τις τηγανητές με γιαούρτι, το ιμάμ μπαϊλντί, την μελιτζανοσαλάτα, τις μελιτζάνες πουρέ… τι να πρωτοθυμηθώ….

Μελιτζάνες παπουτσάκια 2

Σήμερα όμως, θα φτιάξουμε τις μελιτζάνες παπουτσάκια που με τρελαίνουν!!!!

Θα χρειαστούμε για μισό κιλό κιμά, τέσσεριςμελιτζάνεςφλάσκεςμακρόστενες, που όμως όταν τις κόψουμε στην μέση, θα γίνουνοκτώ.

Μελιτζάνες παπουτσάκια 3

Αν δεν έχετε φλάσκες και έχετε τσακώνικες, να πάρετε οκτώ.

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια χρειάζονται ένα κιμά, σαν αυτόν που κάνουμε τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο η τον μουσακά, μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο.

Φυσικά, υπάρχει και η έτοιμη μπεσαμέλ για ευκολία!!

Θα σας πω εν τάχει, ότι  τον κιμά τον τσιγαρίζουμε στο λάδι του, τον σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κανελογαρύφαλα, μοσχοκάρυδο και δαφνόφυλλο και τον αφήνουμε να ψηθεί συμπληρώνοντας λίγο νεράκι.

Αν κάποιοι θέλουν, μπορούν να βάλουν και τριμμένη ντομάτα.

Πιο παλιά και πριν ακόμη αρχίσουμε να προσέχουμε λίγο περισσότερο τι τρώμε και πως το τρώμε, τις μελιτζάνες τις τηγανίζαμε, τώρα πια δεν το κάνουμε, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό.

Τις μελιτζάνες λοιπόν, τις βάζουμε στον φούρνο, αφού τις χαράξουμε από πάνω,μισήώραπερίπου να μαλακώσουν για να μπορούμε να τις γεμίσουμε.

Αν χρησιμοποιήσετε φλάσκες και έχουν αρκετή σάρκα, όταν τις ψήσετε, αφαιρέστε λίγη, για να έχουν μεγαλύτερη υποδοχή για τον κιμά και την σάρκα που θα βγάλετε ρίξτε τη στον κιμά.

Όπως λοιπόν τις έχουμε ανοίξει για να βάλουμε τον κιμά, τους ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο και μετά βάζουμε τον κιμά.

Αμέσως μετά, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, είτε μόνοι μας είτε την έτοιμη και σκεπάζουμε ένα ένα τα παπουτσάκια μας.

Ραντίζουμεμε λίγη κανέλα, ρίχνουμε λίγο ακόμη τυρί τριμμένο και τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι δηλαδή που θα ροδίσει από πάνω η μπεσαμέλ.

Και για να μην πείτε ότι δεν σας λέω την μπεσαμέλ, θα την πούμε.

Βάλτε σ ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι η βούτυρο να κάψει, εγώ βάζω πάντα λάδι, ρίξτε μέσα τρεις κουταλιές της σούπας γεμάτες, αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, για να μην σβολιάσει, αμέσως μετά ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει, μετά, χτυπάτε δυο αυγά καλά και τα ρίχνετε μέσα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν, βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο κι έτοιμη.

Τα παπουτσάκια τα συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και κρασάκι της αρεσκείας σας, εγώ με τα παπουτσάκια προτιμώ το ροζέ…

Να τα απολαύσετε…



Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close