ΓΕΥΣΗ

Καρυδόπιτα Αρκαδική

Ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό γλυκό της περιοχής μας της Αρκαδίας, είναι η καρυδόπιτα, πλούσιο σε γεύση κι αρώματα. Στα μέρη μας, το Πάσχα κάνουν την γαλατόπιτα η γαλόπιτα και τα Χριστούγεννα και την καρυδόπιτα. Τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές και το καλοκαίρι την συνοδεύουμε με παγωτό και είναι υπέροχη.

Για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα γάλα, μισή κούπα βούτυρο, δυο κούπες καρύδια χοντροκοπανισμένα, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μισό γαρύφαλλο τριμμένο, μιάμιση κούπα φρυγανιά τριμμένη, μιάμιση  κούπα αλεύρι, πέντε αυγά, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρία  μπέκιν κι ένα σφηνάκι  κονιάκ.

caffeine adv2020b

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 3 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, τη φλούδα από ένα λεμόνι.

Πάμε τώρα να τη φτιάξουμε, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει, με τη ζάχαρη και τα αυγά, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα  καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

neratzoulis neo

Ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με την τριμμένη φρυγανιά και το μπέκιν και τα ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω και αφού βουτυρώσουμε ένα ταψάκι, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και την βάζουμε να ψηθεί περίπου μια ώρα , μετα από δέκα λεπτά κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όση ώρα ψήνεται το γλυκό μας βράζουμε το σιρόπι, περίπου δέκα λεπτά και κλείνουμε το μάτι.

Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα, βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι.

Αυτό ήταν…

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...
Back to top button