ΓΕΥΣΗ

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο γλυκό πορτοκάλι, επειδή τα πορτοκάλια είναι στην εποχή τους, γιατί είναι ένα γλυκό που μένει στο σπίτι, είναι οικονομικό, συνοδεύει υπέροχα το γιαούρτι κι είναι ότι πρέπει για κάποια στιγμή … υπογλυκαιμίας.

Ας ξεκινήσουμε…

caffeine adv2020b

Θα χρειαστούμε πορτοκάλια και ζάχαρη. Τα πορτοκάλια η θα είναι χοντρόφλουδα η θα είναι λεπτόφλουδα, ανάλογα λοιπόν με ποια έχετε διαλέξει υπάρχει και η διαδικασία. Αν είναι χοντρόφλουδα, όχι τα πολύ χοντρόφλουδα, τα μεσαία, αφού τα πλύνετε καλά, θα πρέπει να τα περάσετε ελαφρά από το ψιλό μέρος του τρίφτη επιφανειακά, μην φτάσετε στην σάρκα, γι αυτό σας λέω ελαφρά, για να αναπνεύσουν ….έτσι λένε …

Το τρίμα που θα βγει, το βάζετε σ ένα μικρό ταπεράκι στον καταψύκτη, για να το χρησιμοποιήσετε στα κέικ σας, είπαμε τίποτα δεν πάει χαμένο…

neratzoulis neo

Αφού λοιπόν είναι έτοιμα τριμμένα, τα χοντρόφλουδα, τα λεπτόφλουδα μένουν όπως είναι, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και περιμένουμε να αρχίσουν να βράζουν, τα αφήνουμε πέντε λεπτά, αδειάζουμε το νερό και ξαναβάζουμε καθαρό, μόλις βράσει αλλά πέντε λεπτά τα ξαναβράζουμε άλλη μια φορά τρεις το σύνολο, για να φύγει όλη η πίκρα του.

Την τέταρτη φορά, ξεπικρισμένα πια, τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο για να μαλακώσουν, όχι όμως πολύ, αν είναι χοντρόφλουδα τα αφήνουμε λίγο περισσότερο, αν είναι λεπτόφλουδα πολύ λιγότερο.

Αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη και περιμένουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, ανάλογα με το μέγεθος τα κόβουμε σε τέσσερα η οκτώ κομμάτια, μετά μ ένα ψαλιδάκι κόβουμε ότι σκληρό υπάρχει, βγάζουμε τα κουκούτσια, όσα έχουν κι αν έχουν, τοποθετούμε σε κατσαρόλα, στρώσεις στρώσεις τις φέτες των πορτοκαλιών με την ζάχαρη και τ αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα την ίδια ώρα που τα ξεκινήσαμε, για να βγάλουν τα υγρά τους.
Όσο βάρος έχουν τα πορτοκάλια που θα βάλετε στην κατσαρόλα, τόσο βάρος θα έχει και η ζάχαρη που θα βάλετε, μόνο, αν τα πορτοκάλια σας είναι πολύ γλυκά, θα βάλετε λίγο λιγότερη, ας πούμε εκατό, εκατό πενήντα γραμμάρια λιγότερη.

Την επόμενη μέρα, ανάλογα με το πόσα υγρά έχουν βγάλει, βάζουμε λίγο ακόμη νεράκι, αν έχουν βγάλει αρκετό, δεν συμπληρώνουμε καθόλου.

Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας, η ώρα είναι απροσδιόριστη, είναι ανάλογα με τα πορτοκάλια, θα το δείτε εσείς, πάντως συνήθως μισή ώρα, τρία τέταρτα με το μάτι στο 2 θέλουν.

Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφήνουμε λίγη ώρα να φύγει η μεγάλη θερμοκρασία και το βάζουμε μέσα στα καθαρά μας γυάλινα βάζα.

Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη… Μ'αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης... Μόλις απέκτησα και τον τίτλο της συγγραφέως, αφού από τα μέσα του Απρίλη κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…» Παράδεισός μου το Σίσι...
Back to top button