HTML Tables

Ένα απλό τεστ προτιμήσεων… (της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη)

8



Εδώ και κάποια χρόνια που ασχολούμαι με το φαγητό της καθημερινότητάς μας και αποφάσισα να το βγάλω έξω απ την κουζίνα μου για να το μοιραστούμε, δεν είναι τι φτιάχνω, τι παρουσιάζω εγώ, αλλά τελικά τι προτιμάτε εσείς, λόγω δε της επικοινωνίας με πολλούς που διαβάζουν τα μαγειρέματά μου, κάνω ένα τεστ προτιμήσεων.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν δεν είναι πολύ ευχάριστα, οι άνθρωποι προτιμούν πολύ το κρέας, τα λιπαρά φαγητά, τα γλυκά, τα ετοιματζίδικα.

Οι Έλληνες λένε, τρώνε 100 κιλά κρέας τον χρόνο, όταν ο κρεατοφάγος Αμερικανός τρώει 88, καταλαβαίνετε τι γίνεται και που βαδίζουμε.

Δεν είναι αστείο, είναι πολύ σοβαρό, γιατί εκτός από το ότι το κρέας είναι μια ακριβή τροφή, άρα ξοδεύουμε περισσότερα, η υπερκατανάλωσή του μας έχει γεμίσει ασθένειες και δυστυχώς ο Έλληνας επιμένει να  μην αλλάζει τις κακές συνήθειές του.

Γι αυτό βέβαια φταίνε πολλά, αρχικά η τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, που βομβαρδίζουν νυχθημερόν με κακές, βλαβερές διατροφικές προτάσεις, που δυστυχώς μπαίνουν κατευθείαν στις κουζίνες μας.

Καταλαβαίνετε τι ακριβώς γίνεται… οι διαφημίσεις φέρνουν χρήμα στους διαφημιζόμενους  διακινδυνεύοντας την υγεία μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε και φυσικά χωρίς να αντιδρούμε.

Οι Έλληνες που προτιμούν την μεσογειακή κουζίνα, την «κρητική διατροφή» δηλαδή,  μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, το ποσοστό που προτιμά παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει δραματικά μειωθεί.

Η περίοδος πριν το Πάσχα είναι περίοδος νηστείας, αλλά όχι με την αυστηρή της μορφή, αν αυτό γίνει τρόπος στην διατροφική μας καθημερινότητα, τα οφέλη θα είναι πολλά και άμεσα, όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, ψωμάκι του Θεού, αβγουλάκια,  γαλακτοκομικά, ψάρια,  πουλερικά και λάδι, είναι οι σύμμαχοι για την καλή μας υγεία, κρέας μια φορά την εβδομάδα.

Ας προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε στο τραπέζι μας την δική μας Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα κι είναι βέβαιο πως όχι μόνο δεν θα χάσουμε, αλλά θα κερδίσουμε πολλά…

Πολιτικοποιημένη και γενικά πολύ ανήσυχη, μ αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ζωγραφίζω, να μαγειρεύω μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης… Έχουν κυκλοφορήσει από τις «Εκδόσεις Επίκεντρο» τα δυο μου βιβλία με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε»; το πρώτο τον Απρίλιο του 2017 και το δεύτερο τον Δεκέμβριο του 2020, που είναι οδηγοί κουζίνας για το φαγητό της καθημερινότητάς μας.

Παράδεισός μου το Σίσι και το Βραχάσι…

HTML Tables