CLICK to CLICK

Το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης ήταν στο Λασίθι

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι ένας δήμος στον νομό Λασιθίου όπου απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Βρίσκεται σε μια ήρεμη και πολύ εύφορη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Το υψόμετρο του κάμπου κυμαίνεται από 800μ έως 850μ, γεγονός που το κάνει από τις λίγες νησιωτικές κατοικημένες περιοχές της Μεσογείου σε τόσο ψηλό υψόμετρο. Διοικητική πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου είναι το Τζερμιάδο, ενώ άλλα σημαντικά χωριά είναι ο Άγιος Γεώργιος και το Ψυχρό με τις πολλές πηγές.

neratzoulis neo

oropedio lasithiou
Οροπέδιο Λασιθίου

Κάθε χειμώνα το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και τότε χιλιάδες Κρητικοί βρίσκουν την ευκαιρία να εκδράμουν για να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Κάποιες χρονιές το χιόνι παραμένει στις βουνοκορφές μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού. Τα 18 γραφικά χωριά του οροπεδίου είναι κτισμένα στους πρόποδες των τριγύρω βουνών, αφήνοντας τον κάμπο ελεύθερο για καλλιέργεια. Όλα συνδέονται μεταξύ τους με έναν περιφερειακό κυκλικό δρόμο μήκους 23χλμ. Μάλιστα η πανέμορφη αυτή κυκλική διαδρομή είναι ιδανική για ποδηλασία, καθώς ο δρόμος δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και κατά μήκος του μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα βασικά αξιοθέατα του οροπεδίου. Στην ίδια διαδρομή πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι οι Δικταίοι Αγώνες δρόμου από το 1980.

Είναι διάσημο για την πλούσια αγροτική παραγωγή, τους ανεμόμυλους και τα ιστορικά του σπήλαια, περισσότερο απ’ όλα όμως εκπλήσσουν η αυτονομία και η εκπληκτική ηρεμία του.

Αιολικό πάρκο

Στις μέρες μας αυτό που έκανε γνωστό το Οροπέδιο είναι οι περίφημοι ανεμόμυλοι με τα λευκά πανιά, σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το οροπέδιο ήταν ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν περίπου 13 χιλιάδες ανεμόμυλοι που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα, με τα οποία πότιζαν τις καλλιέργειες τους οι κάτοικοί του. Πρόκειται κυρίως για μεταλλικούς ελαφριούς ανεμόμυλους, φτιαγμένοι οι περισσότεροι στα τέλη του 19ου αιώνα, με σκοπό την άρδευση του Λασιθιώτικου κάμπου. Δυστυχώς, σήμερα όμως οι νέοι αγρότες έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο άρδευσης, καθώς η πολιτεία δεν παρέχει κίνητρα, και ελάχιστοι ανεμόμυλοι λειτουργούν ακόμη.

11 8 20 oropedio
Αιολικό πάρκο

Έτσι, μόνο σε cards postal μπορεί να δει κανείς το τοπίο με τους 12.000 κάτασπρους ανεμόμυλους που κάποτε αντλούσαν νερό από τα πηγάδια για να ποτίσουν τα κηπευτικά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναστήλωσης παλιών μύλων, αν και δυστυχώς ακόμη κι αυτοί δε λειτουργούν για την άντληση νερού, αλλά αναστηλώνονται για αισθητικούς λόγους.

Αντίστοιχα στην είσοδο του Οροπεδίου, στη θέση Σελί Αμπέλου, συναντάμε το μεγαλύτερο μυλοτόπι με τους 27 πέτρινους ανεμόμυλους στην Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκαν για το άλεσμα των σιτηρών. Σήμερα, είναι ερειπωμένοι και έχουν ανακατασκευαστεί μόνο τρεις από αυτούς, ενώ γίνονται προσπάθειες για την συντήρηση των περισσότερων.

windmills of lasithi
Πέτρινοι ανεμόμυλοι

Άλλο ένα αξιοθέατο του Οροπεδίου είναι οι λίνιες (στα λατινικά «γραμμές»), δηλαδή τα μεγάλα γραμμικά έργα αποστραγγίσεως που έφτιαξαν οι Ενετοί για να μεταφέρουν νερό σε όλο τον κάμπο, ο οποίος ήταν ως τότε άγονος λόγω των λιμναζόντων υδάτων. Πράγματι, οι Ενετοί κατάφεραν να μετατρέψουν την περιοχή στον σημαντικότερο σιτοβολώνα της Κρήτης, που ακόμη και σήμερα τροφοδοτεί με εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και λαχανικά όλη την Κρήτη. Σε μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο του Οροπεδίου θα συναντήσετε λίνιες, δηλαδή μεγάλα χαντάκια για να απομακρύνουν το νερό.

Από τους ανεμόμυλους στα χωριά

Η καρδιά του Οροπεδίου χτυπάει στις καλλιέργειες, αυτό είναι σίγουρο, παρ’ όλα αυτά το Οροπέδιο έχει και τα χωριά του, που είναι χτισμένα κυκλικά, σε πολύ κοντινές αποστάσεις το ένα από το άλλο: Τζερμιάδω, Αβρακόντες, Λαγού, Αγιος Γεώργιος, Ψυχρό και Μέσα Λασίθι είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς οικισμούς του.

oroped2
Ανεμόμυλος, Οροπέδιο Λασιθίου

Mε μονόπατα και δίπατα σπίτια, καφενεία με ξύλινα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, μισοσβησμένες ταμπέλες από μαγαζιά που έχουν κλείσει, ζέστη, περιφερόμενες γάτες και πολλή, μα πολλή ηρεμία. Το σκηνικό στα χωριά του Οροπεδίου θυμίζει κάτι από Αγρια  ∆ύση – γλυκιά νωχελικότητα, με μια ίσως υπερβολική νηνεμία…

Στον Αγιο Γεώργιο υπάρχει μια πολύ καλοφτιαγμένη γειτονιά τεσσάρων μουσείων (Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό, Νεοκλασικό, Ελευθερίου Βενιζέλου), που δίνει χρώμα και ζωντάνια στο χωριό.

Το Λιμνάκαρο ή αλλιώς Λιμνάκαρος

Το Λιμνάκαρο είναι ένα μικρό οροπέδιο που βρίσκεται νότια του Οροπεδίου Λασιθίου.Έχει πλούσια άγρια χλωρίδα και σ’αυτό ευδοκιμούν δέντρα όπως καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές και καστανιές. Παρά ένα πολύ μικρό αριθμό κατοικιών, στο Λιμνάκαρο δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι. Στο δυτικό μέρος του οροπεδίου υπάρχει ένα δίκλιτο εκκλησάκι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα που χρονολογείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο (961-1204).

Επίσης, στο Λιμνάκαρο, παρότι το γνωρίζουν λίγοι, κάθε χειμώνα όταν καλύπτεται από χιόνι, Κρητικοί βρίσκουν την ευκαιρία και εκδράμουν για σκι.

10
Οροπέδιο Λιμνάκαρο
Oropedio Lasithiou
Το Οροπέδιο Λασιθίου χιονισμένο

Δείτε επίσης: Η «Χαμένη Ατλαντίδα» του Λασιθίου

Δείτε ένα μικρό αφιέρωμα για το Οροπέδιο Λασιθίου | Video
Σχετικά άρθρα

Back to top button