CLICK 2 CLICK

Το ομορφότερο ελληνικό χωριό που αποθεώνουν οι ΕυρωπαίοιΠολλοί το θεωρούν το ομορφότερο χωριό της Ελλάδας, οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί το χαρακτηρίζουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Φύγαμε για ένα νοερό ταξίδι μέσα από εικόνες και πληροφορίες, και κανένας κορωνοϊός δεν μπορεί να μας εμποδίσει!

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το Νυμφαίο λοιπόν είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του όρους Βέρνον (Βίτσι) σε υψόμετρο περίπου 1.500 μ.  Αυτό το συναρπαστικό χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα μονοπάτια περιβάλλεται από ένα μαγευτικό δάσος οξιάς και μοιάζει να βγήκε από βιβλίο παραμυθιού.

nymfaioklik

swell adv 2021

 

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anthi Petratou (@anthi_petratou)Αυτοκίνητα όχι, μαγεία ναι!

Το να εκτεθεί ο άμαθος επισκέπτης για πρώτη φορά στις ομορφιές του Νυμφαίου χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους προειδοποίηση, ενέχει τον κίνδυνό του. Κι αυτό, βλέπετε, γιατί ο διατηρητέος (από το 1978) ορεινός οικισμός της Φλώρινας αποτελεί μουσική για τα μάτια του κάθε τυχερού που θα τ’ «απλώσει» πάνω του.

Το μέρος είναι «περικυκλωμένο» από ένα εκπληκτικό δάσος οξιάς, με την καταπράσινη φύση (του μήνες, δηλαδή, που δεν κυριαρχεί πέρα ως πέρα το λευκό του χιονιού) να κυριαρχεί.

Αυτά που σίγουρα δεν… κυριαρχούν στο Νυμφαίο είναι τα αυτοκίνητα. Πριν την είσοδο στον οικισμό υπάρχει μια περιοχή στάθμευσης και άπαντες οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι ν’ αφήσουν εκεί τ’ αυτοκίνητά τους (οι μόνιμοι κάτοικοι επιτρέπεται να μπουν λίγο πιο μέσα).

Το Νυμφαίο σήμερα

Περικυκλωμένο από δάση οξιάς και καταπράσινη φύση, στο Νυμφαίο οι άνθρωποι κινούνται μόνο με τα πόδια, με ποδήλατο ή με άλογο, καθώς δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα. Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή στάθμευσης στην είσοδο του χωριού και όλοι οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν εκεί τα αυτοκίνητά τους. Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που δεν ξεπερνούν τους 50, επιτρέπεται να εισέλθουν με αυτοκίνητο για να φτάσουν στα σπίτια τους.

nymfaio florina 1

 

Πέρα από τα περίπου 150 εντυπωσιακά αρχοντικά, το δάσος οξιάς που περιβάλλει το χωριό, τα πλακόστρωτα δρομάκια και η παράδοση που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα, ο ναός του προστάτη Αγίου Νικολάου, με τις καμπάνες του 1856 και 1862 από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό, είναι επίσης άξια αναφοράς.

Το Νυμφαίο είναι επίσης γνωστό και για το άθλημα της ιππασίας, μιας και οι στάβλοι του είναι διάσημοι σε όλη την Ευρώπη για τα περήφανα αλλά και καλότροπα άλογα που φιλοξενούν.

«Αρκτούρος»

Πέραν όλων των υπόλοιπων, το Νυμφαίο ξεχωρίζει και για το περιβαλλοντικό κέντρο του «Αρκτούρου». Για τους μη γνωρίζοντες, σε μια αχανή έκταση 50 στρεμμάτων μέσα στο φυσικό δάσος της οξιάς που προαναφέραμε, φιλοξενούνται και περιθάλπονται ζώα της άγριας πανίδας, κυρίως αρκούδες και λύκοι.

nimfaio2

Τα ζωάκια αυτά, προς… αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν αναπαράγονται και δε θα γυρίσουν ελεύθερα στην άγρια φύση, μιας και έχουν παρθεί από τη μητέρα τους σε μικρή ηλικία και είναι πια αδύνατο να επιβιώσουν «έξω».

Το Νυμφαίο, λοιπόν, συνδυάζει σπάνια αρχιτεκτονική, ηρεμία, εκπληκτική φύση, εικόνες που παραπέμπουν σε ευειδές οπτικό παραμύθι και, παράλληλα, μνημειώδες φαγητό και κρασί, συν μια θελκτική βόλτα στην άγρια φύση.

Κάπως έτσι εξηγείται το γιατί οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί το συμπεριλαμβάνουν συχνά στο top-10 των πιο όμορφων χωριών ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και το γεγονός πως διεκδίκησε προσφάτως το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό, μόλις τελειώσουμε όλα τα βελάκια που είχαμε στη διάθεσή μας και που με περίσσιο μίσος εκτοξεύσαμε προς την πλευρά του κορονοϊού, έχουμε μόνο ένα πράγμα κατά νου: να βάλουμε το Νυμφαίο ψηλά στη λίστα των to-do πραγμάτων μετά το τέλος της πανδημίας.

Ή, γιατί όχι, ακόμα και στην κορυφή..

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ntelogo (@ntelogo_com)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ioanna Lee (@araxne)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emorfili Mavridou (@emorfili)

Μακεδονίτικη ομορφιά και ατμόσφαιρα παραμυθιού

nymfaio1
To Νυμφαίο, το γραφικό και παραδοσιακό χωριό της Ελλάδας
nymfaio2
H Νίκειος Σχολή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια, σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά ορεινά χωριά
nymfaio3
To Νυμφαίο τη νύχτα
nymfaio7
Το δάσος οξιάς στο Νυμφαίο το φθινόπωρο

nymfaio8
Τα χρώματα του φθινοπώρου στο Νυμφαίο


Σχετικά άρθρα

Back to top button