CLICK 2 CLICK

Μονή Τοπλού | Το Ορθόδοξο «κάστρο» της ΚρήτηςΗ Μονή Τοπλού είναι ιστορικό μοναστήρι στον νομό Λασιθίου, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης. Κτισμένη στο ακρωτήρι του Σαμωνίου ή Κάβο Σίδερου, βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Σητείας και 6 χλμ βόρεια του Παλαικάστρου.

Η αρχική Mονή φέρεται να κτίστηκε τον 15ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε το 1612 λόγω σεισμού. Κατόπιν, ανοικοδομήθηκε με την οικονομική ενίσχυση των Βενετών κυρίαρχων του νησιού, ωστόσο καταστράφηκε εκ νέου κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η αρχική ονομασία της Μονής είναι «Παναγία η Ακρωτηριανή», όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και σφραγίδες του 15ου ή του 16ου αιώνα. Με την ονομασία «Τοπλού» αναφέρεται πρώτη φορά σε τουρκικό έγγραφο του 1673. Για την προέλευση του ονόματος της Μονής Τοπλού έχουν ειπωθεί πολλές εκδοχές με πιο επικρατέστερη την άποψη ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη Τοπ ( = κανόνι) εξαιτίας ενός μικρού κανονιού που υπήρχε εκεί από την περίοδο της Ενετοκρατίας και το οποίο όχι μόνο προφύλασσε τη Μονή από τους πειρατές, αλλά και ειδοποιούσε τα γύρω χωριά, εάν διέτρεχε κίνδυνο.

Το μοναστήρι διέθετε και διαθέτει ακόμα και σήμερα τεράστια ακίνητη περιουσία (κτήματα, αμπελώνες, ελαιώνες). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, όταν αναφέρονται στη Μονή, την προσφωνούν με το όνομα «Το Μεγάλο Μοναστήρι».

swell adv 2021

1 91
Η Ιερά Μονή Τοπλού, Σητεία

Τα προϊόντα που παράγει η Ιερά Μονή Τοπλού

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στη Σητεία, η Μονή έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90 μία βιοκαλλιέργεια, παράγοντας αμπέλια και κρασί.

Το Κτήμα Τοπλού λειτουργεί υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Ιεράς Μονής Τοπλού στην Σητεία της Κρήτης, βασιζόμενο στις αρχές και το όραμα του Ηγούμενου, ο οποίος με ιδιαίτερο ζήλο κατόρθωσε να δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους παραγωγής για κάθε προϊόν, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες επεξεργασίας του:

Α) το Οινοποιείο
Β) το Ελαιουργείο
Γ) το Αποσταγματοποιείο
Δ) το Μελισσοκομείο

Τα προϊόντα της Μονής – στο μεγαλύτερο τους μέρος βιολογικά – χαίρουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

MONH TOPLOU KRASIA
Οινοποιείο Ιεράς Μονής Τοπλού, Σητεία

Σήμερα η Ιερά Μονή Τοπλού

Η Μονή έχει εγκαινιασθεί και έχει αναστηλωθεί πάρα πολλές φορές και έχει αναδειχτεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα κρητικά μοναστήρια. Επίσης είναι το μοναδικό μοναστήρι που σώζεται από τα πολλά μικρά και μεγάλα που υπήρχαν κάποτε στην περιοχή της Σητείας και τα οποία καταστράφηκαν από τους απελευθερωτικούς πολέμους και από τις λεηλασίες από τις πειρατικές επιδρομές. Επίσης, χάρη στον ηγούμενο Φιλόθεο Σπανουδάκη, ιδρύθηκε στη Μονή Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών τα οποία φτιάχτηκαν από τους μοναχούς τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

toplou 2
Τσικουδιά Κρήτης, Ιερά Μονή Τοπλού, Σητεία

Να σημειωθεί ότι ο νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού είναι ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, μετά την παραίτηση του π. Φιλόθεου.

Ακόμα και σήμερα όμως η οικονομία της Μονής ανθεί αφού παράγει βιολογικά προϊόντα όπως κρασί, τσικουδιά και λάδι ενώ έχει κατασκευάσει και ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο ελαιολάδου, οινοποιείο καθώς και τυποποιητήριο κρασιού και τσικουδιάς. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της επαρχίας Σητείας προέρχεται από την ποικιλία Κορωνέικη και έχει πάρει διεθνή βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης και το πόρισμα του χημικού εργαστηρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνει υψηλό βαθμό στο συγκεκριμένο ελαιόλαδο. Επιπλέον παράγει πολλές ποικιλίες κρασιού όπως είναι το λευκό Θραψαθήρι και Βηλάνα καθώς και το κόκκινο Merlot-Syrah που έχουν ήδη γίνει σημείο αναφοράς όπως και το γλυκό κόκκινο κρασί από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Λιάτικο. Τα προϊόντα που εξάγει η Μονή φέρουν την ονομασία της.

Ελαιόλαδο της Ιεράς Μονής Τοπλού, Σητεία

 

21226
Το Μέλι της Ιεράς Μονής Τοπλού, Σητεία


Σχετικά άρθρα

Back to top button