GMG Constructions | adv


Click 2 Click

Κρήτη: Το χωριό στη μέση του πουθενά που τα κάνεις όλα μόνος


Magali-Elounda

Όταν όλο αυτό που ζούμε μέσα στην πανδημία τελειώσει και ο εφιάλτης του κορωνοϊού γίνει μια κακή ανάμνηση, θα είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Αυτό το έχουν ήδη κάνει οι κάτοικοι του χωριού Καπετανιανά, οι οποίοι έχουν το βλέμμα τους καθαρό και την ψυχή τους γεμάτη, καθώς κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν. Ζουν στην αγκαλιά της φύσης, ελεύθεροι

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Τα Καπετανιανά είναι ένα μικρό πανέμορφο χωριό, στη μέση του πουθενά, χτισμένο στις νότιες πλαγιές των Αστερούσιων Ορέων, σε υψόμετρο 750 μέτρα, 71 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Πήραν το όνομά τους από τους «καπεταναίους» της περιοχής, οι οποίοι συνεισέφεραν τα μάλα στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Οι κάτοικοι στα Καπετανιανά είναι ελάχιστοι, όλοι τους όμως έχουν μάθει σε έναν τρόπο ζωής που τους κάνει αυτόνομους και ανεξάρτητους. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας δεν κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι πριν το χτύπημα του κορωνοϊού. Το κρέας, το λάδι, το γάλα και τα άλλα γεωργικά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ μια ώρα πεζοπορίας ή ιππασίας στο χωριό κάνει το μυαλό τους να αδειάσει από τις μαύρες σκέψεις της πανδημίας.

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αρχίζει να ανακαλύπτει αυτό το πανέμορφο χωριό, το οποίο όμως κρατάει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να κάνει εκπτώσεις μπροστά στο εύκολο χρήμα. Αν ζητάς ένα μέρος με άγρια ομορφιά που θα σου προσφέρει απλόχερα τα σημαντικά ζωής και θα σε κάνει να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι, τότε βάλε τα Καπετανιανά στις πρώτες θέσεις της λίστας των προορισμών του καλοκαιριού.

Τι να κάνω, τι να δω

Τα Καπετανιανά είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ιππασίας, της πεζοπορίας και του mountain bike. Η άγρια φύση ξεδιπλώνει την ομορφιά της μπροστά στα μάτια σου την ώρα που σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών σκίζουν με τα φτερά τους τον ουρανό. Αν μείνεις για μια εβδομάδα στο χωριό σίγουρα θα δεις σπιζαετούς, χρυσαετούς και γυπαετούς, καθώς στο ανατολικό μέρος της κορυφής του Κόφινα υπάρχει ταΐστρα και παρατηρητήριο των σπάνιων αυτών πουλιών.

Πού να μείνω

Στην προ κορωνοϊού περίοδο η απάντηση στο ερώτημα ήταν πολύ εύκολη. Δυο αδέλφια, ο Μάρκος και ο Μάνος έστησαν έναν αγροτουριστικό ξενώνα – πρότυπο ο οποίος στεγάστηκε στα εγκαταλελειμμένα σπίτια του παλιού χωριού.

Ο λόγος για την «Θαλόρη» στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει τις πιο εναλλακτικές και ξεχωριστές διακοπές της ζωής του. Θαλόρη σημαίνει θάλασσα και όρος και είναι αυτή η σπάνια σύζευξη που χαρίζει μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Αν έχεις στο μυαλό σου διακοπές με βαβούρα, νυχτερινή ζωή και junk food, τότε σίγουρα δεν έχεις πάει ποτέ στα Καπετανιανά και στη «Θαλόρη». Εδώ μαθαίνεις να αρμέγεις, να ταΐζεις, να μαζεύεις αυγά και να καλλιεργείς στο μποστάνι της επιχείρησης.

Η οικογένεια έχει στον ξενώνα και μια φάρμα με ζώα η οποία χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του εστιατορίου. Σε αυτόν τον επίγειο Παράδεισο, ό,τι μπαίνει στο πιάτο σου ξέρεις από πού προέρχεται και πόσο αγνό είναι.

20 παραδοσιακές οικίες περιμένουν τους επισκέπτες για να γνωρίσουν την γνήσια κρητική φιλοξενία και να τη συνδυάσουν  με ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων σε βουνό και θάλασσα.

Πού θα φάω

Στο εστιατόριο του ξενώνα με την επιβλητική θέα μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Ξεχωρίζει το πρωινό με ευωδιαστό μέλι και ζυμωτό ψωμί, ζεστές τηγανίτες, φρέσκο γάλα και ντόπια τυροκομικά είδη και το μεσημεριανό με χορταστικά πιάτα και μεγάλες σαλάτες με πρώτες ύλες από το μποστάνι και το κοπάδι του ξενώνα καθώς και από ντόπιους μικρούς παραγωγούς των Αστερουσίων.

Τα Καπετανιανά είναι ένα υπέροχο μέρος στην Κρήτη που αξίζει να ανακαλύψεις όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού. Είναι το ιδανικό μέρος για να ξεφύγεις από τη ρουτίνα σου και να γνωρίσεις έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που ίσως αλλάξει και τη δική σου κοσμοθεωρία.

Γιατί όπως είχε πει και ο Θάνος Μικρούτσικος που λάτρευε τα Καπετανιανά: «Όποιος πιστεύει στον Θεό, εδώ μιλάει μαζί του»…


Σχετικά άρθρα

Back to top button