CLICK to CLICK

Η «Χαμένη Ατλαντίδα» του Λασιθίου

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε ώστε να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 κυβικά μέτρα. Σήμερα το φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού.

neratzoulis neo

Εκεί μαζεύονται πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Σφεντύλι που η μοίρα του δεν το άφησε να ζήσει αλλά ούτε και να πεθάνει. Το χωριό που δεν θα βυθιστεί ποτέ, στο φράγμα που δεν θα γεμίσει ποτέ.

Το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί πηγή ζωής και ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή και γίνονται εξορμήσεις περιπάτου και αναψυχής. Οι επισκέπτες, μπορούν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφίσουν πουλιά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς.

aposelemi
Φράγμα Αποσελέμη

Στη περιοχή βρισκόταν το χωριό Σφεντύλι, το οποίο εκκενώθηκε γιατί βρισκόταν μέσα στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος και οι τότε κάτοικοι του οικισμού έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφεντύλι εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Η ιστορία του χωριού

Η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού Σφεντύλι χρονολογείται στο 1577 στον ενετικό κατάλογο του Fr. Barozzi ενώ αναφέρεται Καστροφύλακα ως Sfendigli το 1583 με 78 κατοίκους. Στην πρώτη τουρκική απογραφή το 1671 ο οικισμός αναφέρεται ως Isfendil με 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.

Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248. Το χωριό ήταν κατοικημένο τόσο κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας όσο και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πρόσφατα βρέθηκαν στην περιοχή, από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, 65 σκελετοί που σύμφωνα με έρευνες πιθανώς να προέρχονται από ένα Μινωικό νεκροταφείο.

Χωρίς νερό, ρεύμα και τηλέφωνο ζούσαν οι 15 εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού Σφεντύλι στην Χερσόνησο της Κρήτης. Εδώ και 18 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά και θα χαθεί κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.

Το Σφεντύλι βρίσκεται εντός του ταμιευτήρα του φράγματος και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό. Ωστόσο, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και  για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει και έτσι και εκείνοι, σε πείσμα, αρνούνται να αποχωρήσουν από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια μιας από τις κατοίκους, της κυρίας Ελένης: «Θα γενεί πόλεμος! Απο ‘παέ θα μας επάρουνε ποθαμένους».

Συνεχίζεται…

Δείτε επίσης: Το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης ήταν στο Λασίθι

Δείτε ένα μικρό αφιέρωμα για το Οροπέδιο Λασιθίου | Video

Ενα εντυπωσιακό βίντεο από drone του 2020, για το Σφεντύλι και το Φράγμα Αποσελέμη, από τον κ. Σαράντο:
Σχετικά άρθρα

Back to top button