Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

«Ενωτική Κίνηση Πολιτών»: Διευκρινήσεις για την συνέντευξη του Γιάννη Βάρδα στον «Δίαυλο Κρήτης»

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Για την ραδιοφωνική συνέντευξη στον “Δίαυλο Κρήτης» στις 26/9 που κάνατε στον Πρόεδρο του Καλού Χωριού κ. Γιάννη Βάρδα επισημαίνουμε μια λανθασμένη ανάγνωση που υπήρξε με αφορμή την ακόλουθη αναφορά στο δελτίο τύπου από την επίσκεψή μας στην Δ.Κ. Καλού Χωριού:

«Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Ενεργειακή Κοινότητα) για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.»

Mechanical Solutions

Ο συνδυασμός μας αναφέρθηκε σε Ενεργειακές Κοινότητες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε εγχειρήματα όπως η λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για εικονική αυτοπαραγωγή (π.χ. νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις, κτήρια του δήμου), λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (π.χ. ΟΤΑ), λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου (π.χ. σε αγροτικές περιοχές), θερμοκηπίου, μονάδας αφαλάτωσης κτλ.

Για εμάς η εικονική παραγωγή ήταν το κύριο μέλημα. Η ενεργειακή κοινότητα είναι μια νέα δυνατότητα που δίνεται πρώτα απ’ όλα στους πολίτες μέσω σχημάτων τοπικών συνεταιρισμών να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα ενέργειας που τους αφορούν άμεσα. Οι πολίτες, ως καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), που σημαίνει για παράδειγμα ότι η ενέργεια που θα παράγει το σύστημα για το δικό μας νοικοκυριό θα συμψηφίζεται με τον δικό μας λογαριασμό ρεύματος, όπως αν είχαμε ένα εντελώς δικό μας φωτοβολταϊκό σύστημα. Η ενέργεια που περισσεύει από το δικό μας νοικοκυριό μπορεί είτε να μετατραπεί σε άλλη μορφή ενέργειας προς αξιοποίηση από το ίδιο νοικοκυριό (όπως φυσικό αέριο) είτε να δοθεί σε κάποιον άλλο που ανήκει στην ίδια κοινότητα (συγγενής ή κάποιος που ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα) δημιουργώντας μια κοινότητα πρόνοιας.

Στόχοι μας είναι:

– προστασία του περιβάλλοντος με σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος (άμεση μείωση εκπομπών CO2), ήδη φέτος ήταν αρκετά αισθητές οι κλιματικές αλλαγές και πρέπει να γίνει άμεσα κάτι,

-εξοικονόμηση στους λογαριασμούς πολιτών

– εξοικονόμηση στους λογαριασμούς δημοσίων κτηρίων και φωτισμού και ανακατανομή πόρων προς ωφέλιμα για τον δήμο μας έργα,

– ηλεκτροκίνηση,

-αναβάθμιση του δικτύου 5G,

– προστασία από την «οπτική μόλυνση» φωτοβολταικών και συγκέντρωση αυτών σε πρότυπες συνθήκες σε ένα χώρο. Μεγάλο πλεονέκτημα των κοινοτήτων είναι ότι τα φωτοβολταικά δεν χρειάζεται να είναι εγκατεστημένα κοντά στο σημείο κατανάλωσης απλά να βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφέρειας σε κατάλληλο χώρο.

– να μάθουμε να λειτουργούμε ως ομάδα

-όλα τα παραπάνω συνάδουν με την προσέλκυση μεγαλύτερου μέρους τουριστών καθώς την τελευταία τριετία υπάρχει μία σαφής στροφή προς τον πράσινο τουρισμό

-προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών για να έχουν τα εργαλεία για ένα βιώσιμο μέλλον.

Παραδείγματα τέτοιων κοινοτήτων υπάρχουν πολλά με πιο κοντινό αυτό του δήμου του Αλικαντε στην Ισπανία όπου όλοι οι δημότες είχαν άμεση διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος 20-22%. Ακολούθησαν Δανία, Βέλγιο και Γερμανία.

Στην Ελλάδα είναι ακόμα λίγοι αυτοί που το προσπάθησαν αλλά με άμεσα αποτελέσματα. Ένα καλο παράδειγμα είναι η Ενεργειακή κοινότητα Χάλκης Δωδεκανήσου. Στους στόχους περιλαμβάνονται, πέρα από τη σημαντική αυτή εξοικονόμηση στους λογαριασμούς τους, εξοικονόμηση στο φωτισμό, ηλεκτροκίνηση, αναβάθμιση του δικτύου 5G, προγράμματα τηλεκπαίδευσης και φυσικά μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Υπολογίζεται ότι η ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση περίπου 1800 τόνων εκπομπών CO2.

Η «μετάφραση» της ιδέας μας ήταν μάλλον ατυχής Δεν αναφερθήκαμε ποτέ σε ενεργειακές ζώνες και πύλες, ούτε σε αιολικά πάρκα και παραμένουμε πάντα στην διάθεσή σας για κάθε άλλη επεξήγηση.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Δείτε την ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Γιάννη Βάρδα στον Δίαυλο Κρήτης:


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button