HTML Tables

Κορωνοϊός: Παίρνουν μπρος ξανά οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Μεγάλο στοίχημα τα νέα μοντέλα στην Ελλάδα

6Ο όμιλος Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο στον τομέα των πωλήσεων, δήλωσε ότι από σήμερα (27.04) ξεκινά η σταδιακή ενεργοποίηση της παραγωγής στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες ημέρες το γενικό πρόσταγμα της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και ένα γενικό πλάνο πάνω στο οποίο θα βαδίσουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

Στην επανεκκίνηση της οικονομίας οι άνθρωποι της αυτοκίνησης ελπίζουν να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις οχημάτων και ένας σημαντικός κύκλος εργασιών που να δικαιολογεί αυξημένο τζίρο και έστω -αναιμικά- κέρδη.

Το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα πριν από τα μέτρα, αναμένονταν να κυκλοφορήσουν σημαντικά μοντέλα, πάνω στα οποία οι αντιπροσωπείες είχαν βασιστεί για να πετύχουν αυξημένες πωλήσεις.

Μπορεί να μην είδαμε για παράδειγμα την παρουσίαση της νέας Skoda Octavia που θα γίνονταν στην Κρήτη ή το νέο Seat Leon, την νέα Mercedes GLA και το Audi Q3 Sportback, όμως πολύ σύντομα θα υπάρξουν μια σειρά από παρουσιάσεις νέων μοντέλων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον των πελατών για περαιτέρω έρευνα και αναζήτηση. Για παράδειγμα πολύ σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει η Hyundai το i10, ενώ το ίδιο θα κάνει η VW με το ID3 και η Opel με το e-Corsa.

Αυτά τα μοντέλα αναμένεται να αποτελέσουν μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στη φαρέτρα τους εκδόσεις που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όλων των βιομηχανιών είναι η υβριδική τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση που θα παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς τα νέα όρια ρύπων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών. Άλλωστε τα πρόστιμα είναι τεράστια και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να τα μετακυλήσουν στις τιμές των νέων μοντέλων.

Το ζητούμενο είναι ο Απρίλιος να αποτελέσει τον τελευταίο μήνα που θα δούμε μείωση των πωλήσεων, καθώς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι πωλήσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν τα εργοστάσια στην Κίνα, με τη ζήτηση για τα νέα αυτοκίνητα να ανεβαίνει συνεχώς. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ευρώπη. Ήδη κάποια εργοστάσια έχουν ξεκινήσει τη γραμμή παραγωγής και κάποια άλλα αναμένονται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, είναι η χαμηλή τιμή της βενζίνης και οι διακοπές του καλοκαιριού. Άλλωστε παραδοσιακά αυτούς τους μήνες πριν από τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων για τις καλοκαιρινές διακοπές, η κατάσταση σε συνεργεία και αντιπροσωπείες παρουσιάζεται σημαντικά ανοδική.

Τα πρότυπα εργασίας στα ευρωπαϊκά εργοστάσια

Ενθαρρυμένη από την πτώση των ποσοστών μόλυνσης, η Γερμανία μείωσε τους κανόνες που επιβλήθηκαν και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στηρίζονται στην ικανότητα της χώρας να εντοπίσει και να περιορίσει τον κορωνοϊό για να ενεργοποιήσουν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναφέρει το Reuters.

Στο Wolfsburg, περίπου 8.000 εργαζόμενοι άρχισαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα από σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του VW Golf. Αυτή την εβδομάδα θα κατασκευαστούν 1.400 αυτοκίνητα και ο αρχικός προγραμματισμός καθορίζει ότι προβλέπει ότι κάθε δεκαπενθήμερο, θα κατασκευάζονται 6.000 αυτοκίνητα κάθε δεκαπενθήμερο, δήλωσε η VW. Η παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ, θα είναι περίπου 10% -15% αρχικά και θα φτάσει περίπου το 40% την επόμενη εβδομάδα.

Η VW αναθεώρησε τις διαδικασίες της για να συμπεριλάβει επιπλέον μέτρα υγιεινής. Οι εργαζόμενοι καλούνται να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους και να αλλάξουν τις φόρμες τους στο σπίτι, για να αποτρέψουν τον συνωστισμό στα αποδυτήρια των εργοστασίων.

Έχουν τοποθετηθεί επιπλέον σημάνσεις στο εργοστάσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να συμμορφώνονται καλύτερα με έναν κανόνα κοινωνικής απόστασης 1,5 μέτρων και παρέχεται επιπλέον χρόνος ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να απολυμάνουν τα εργαλεία και τις επιφάνειές τους, δήλωσε η VW.

Η Volkswagen άρχισε να παράγει εξαρτήματα στο Braunschweig, το Kassel, το Salzgitter και το Ανόβερο στις αρχές Απριλίου και συνέχισε την κατασκευή αυτοκινήτων στο Zwickau και τη Μπρατισλάβα στις 20 Απριλίου και στο Chemnitz στις 23 Απριλίου. Οι BMW, Daimler και VW βασίζονται στην ικανότητα της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το νέο κορωνοϊό, στις δυνατότητες των υγειονομικών υπηρεσιών για την περίθαλψη.

Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια έχουν αλλάξει τα πρότυπα εργασίας, για να ενσωματώσουν πιο αυστηρά συστήματα υγιεινής και καθαρισμού, καθώς και πιο μεγάλη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Η BMW δήλωσε ότι αυξάνει την κατασκευή κινητήρων από σήμερα. Η BMW θέλει να ανοίξει ξανά το βρετανικό εργοστάσιό της στο Goodwood και το Spartanburg της Νότιας Καρολίνας στις 4 Μαΐου. Μετά να ανοίξει το εργοστάσιο στο Dingolfing, στη Γερμανία και στο San Luis Potosi στο Μεξικό, στις 11 Μαΐου, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς.

Αλλα εργοστάσια στη Λειψία, το Ρέγκενσμπουργκ και τη Ρόσλιν της Νότιας Αφρικής θα ανοίξουν μετά τις 18 Μαΐου. Το εργοστάσιο της BMW στο Shenyang της Κίνας παράγει αυτοκίνητα από τις 17 Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν μάσκες και να διατηρούν την απόσταση μεταξύ τους. Η σειρά θέσεων στα εργοστασιακά λεωφορεία της BMW έχει αλλάξει, όπως και η διαδικασία εισόδου και εξόδου από το λεωφορείο. Θα προσέρχονται στο εργοστάσιο ήδη φορώντας τα εργοστασιακά τους ρούχα, για να αποφύγουν το χρόνο να συνωστιστούν στα αποδυτήρια, και οι καθορισμένες διαδρομές στο εργοστάσιο έχουν αλλάξει για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μόνο «μονόδρομη» κυκλοφορία, δήλωσε η BMW.

Τα εργοστάσια της Mercedes-Benz στο Sindelfingen και στη Βρέμη κάνουν επίσης προετοιμασίες για την αύξηση της παραγωγής.

Η FiatChrysler, πρόκειται να ανοίξει τη μονάδα της Sevel στην κεντρική Ιταλία, και θα συνεχίσει την παραγωγή με ρυθμό 70% -80%.

Στη Γαλλία, η Toyota την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε εκ νέου την παραγωγή στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στη Valenciennes και η Renault άρχισε να παράγει κινητήρες στο εργοστάσιό της στο Cleon, δυτικά του Παρισιού. Θα ακολουθήσει το εργοστάσιο της Renault’s Flins, δυτικά του Παρισιού, όπου μόνο το 25% του εργατικού δυναμικού αναμένεται να συνεχίσει την εργασία.

HTML Tables