AUTO & MOTO

Χιόνι | Τα απαραίτητα αξεσουάρ που πρέπει να έχει ένας οδηγός

Το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας είναι μάλλον παράδοξος όπως εξελίσσεται και κατά συνέπεια απρόβλεπτος, αφού δοκιμάζει τις αντοχές τις δικές μας και των θερμομέτρων, πρέπει να μας καθιστά εκ των πραγμάτων διπλά προσεκτικούς. Και άρα έτοιμοι παντός καιρού, κυριολεκτικά.

Ακόμα και στην Κρήτη, που έως πρότινος τα εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν σπάνια, ο καιρός δείχνει το άγριο πρόσωπό του σε πολλές περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό, γεγονός που καθιστά τις συμβουλές αυτοπροστασίας, τόσο εμάς όταν πιάνουμε τιμόνι όσο και των συνεπιβατών αλλά και άλλων συνοδοιπόρων μας στον δρόμο, πολύτιμες.

neratzoulis neo

Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και βροχή πρέπει να μας βρίσκουν με τα απαραίτητα βασικά αξεσουάρ στο αυτοκίνητο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες που τυχόν συναντήσουμε. Ο πάγος και το χιόνι αποτελούν τα βασικά προβλήματα στην οδήγηση, επομένως η χρησιμοποίηση χειμερινών ελαστικών κυρίως στις περιοχές με υψηλό υψόμετρο είναι ζωτικής σημασίας.

Με τη χρήση τους ο οδηγός δε θα έχει την έννοια να βάλει αλυσίδες σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη σε πολλές ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αρκετοί οδηγοί από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο κάνουν χρήση των χειμερινών ελαστικών. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει χειμερινά ελαστικά, τότε οφείλει να έχει μαζί του στον αποθηκευτικό χώρο καλές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, που θα αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την ολίσθηση σε λείες επιφάνειες που δημιουργούνται από τον πάγο και το χιόνι όταν αυτό παγώσει.

Αν και μέχρι τώρα οι περισσότεροι σκεφτόμαστε αλυσίδες χιονιού, εντούτοις πολλοί χρησιμοποιούν υφασμάτινες κουβέρτες, οι οποίες είναι ελαφρύτερες, πλένονται και είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν.

Ο πάγος στο παρμπρίζ

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας ο πάγος το πρωί καλύπτει το σύνολο του παρμπρίζ. Έτσι πρέπει πάντα να έχουμε μια ξύστρα για να το καθαρίσουμε, ώστε να έχουμε την αναγκαία ορατότητα πριν ξεκινήσουμε.

Οι υαλοκαθαριστήρες

Οι λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων πιθανότατα θα είναι κολλημένες στο παρμπρίζ. Πρώτο μέλημά μας είναι να τις ξεκολλήσουμε με μεγάλη προσοχή ή αν δεν το καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τη θέρμανση του αυτοκινήτου, ώστε σταδιακά να λειώσει ο πάγος.

Οι τροχοί

Εάν χιονίζει και είναι δύσκολο να μετακινηθεί το αυτοκίνητο λόγω χιονιού, τότε ένα αναδιπλωμένο φτυάρι με μυτερή άκρη αποτελεί τη μοναδική λύση για να καθαριστεί το χιόνι και ο πάγος από τους τροχούς.

Δύσκολο… ξεκίνημα

Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, η εκκίνηση του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές παλιές μπαταρίες δεν μπορούν να εκκινήσουν το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να θέλουν αλλαγή. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, ο οδηγός θα πρέπει να έχει μια μίζα πολλαπλών λειτουργιών, το οποίο αποτελεί το τέλειο αξεσουάρ για να λειτουργήσει ο κινητήρας, ακόμη και αν η μπαταρία μας είναι παλιά. Με άνεση ένα τέτοιο αξεσουάρ μπορεί να εκκινήσει κινητήρες ντίζελ και βενζίνης έως και 6.000 κ. εκ., ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φόρτιση διαφόρων συσκευών μέσα στο αυτοκίνητο.

Μποτιλιάρισμα

Το κρύο μπορεί για τους περισσότερους να είναι ενοχλητικό. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος οδηγός να μποτιλιαριστεί σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου. Τότε καλό είναι να έχει δίπλα του ένα ζεστό ρόφημα ή καφέ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια φορητή καφετιέρα που θα δώσει τη λύση, αφού λειτουργεί σε οποιαδήποτε πρίζα 12V που υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο.

Φως έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης, το φως έκτακτης ανάγκης (μικρός φάρος) είναι απαραίτητο, καθώς επισημαίνει τη θέση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την αποτροπή ατυχήματος. Τέλος, το βράδυ, σε δυνατή χιονόπτωση ή σε πυκνή ομίχλη, απαραίτητος είναι ένας φακός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την αναζήτηση χαμένων αντικειμένων μέσα στο αυτοκίνητο, όσο και για να φωτίσει το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, επισημαίνοντας παράλληλα και τη θέση μας.

Δεν ξεχνάμε τον ΚΟΚ

Μην ξεχνάμε ότι βγαίνουμε στους ελληνικούς δρόμους εφόσον έχουμε σε ισχύ όλα τα απαραίτητα έγγραφα, έχουμε κάνει σέρβις το αυτοκίνητό μας και είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση υγείας για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε, τηρώντας πάντα σωστά και ευλαβικά τον ΚΟΚ ή τις υποδείξεις της Τροχαίας.




Σχετικά άρθρα

Back to top button