Προοδευτικά

Τι σόι πατριώτης βρωμίζει τον τόπο του;

Εσείς γίνεστε έξαλλοι όταν βλέπετε τα χιλιάδες σκουπίδια στους δρόμους και τη θάλασσα; Κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας να καθαρίσετε τον τόπο μας; Αν είστε στο χώρο του Τουρισμού, θα ήταν και προς το συμφέρον σας, άμεσα και ξεκάθαρα. Γενικώς, αν είστε πατριώτες, θα έπρεπε να σας εκνευρίζει αυτή η εικόνα.

Φοβούμαι πως, τελικά, δεν είμαστε στην Κρήτη όσο πατριώτες υπερηφανευόμαστε πως είμαστε. Οι δρόμοι και οι θάλασσές μας θα έπρεπε να μας προκαλούν αηδία, αλλά ελάχιστοι είμαστε εμείς που φροντίζουμε εθελοντικά για την καθαριότητά τους. Μπορώ να φανταστώ την έκφραση του προπάππου μου, καπετάνΓιάννη Αϊνικολιώτη, οπλαρχηγού στην επανάσταση του 1897, αν έβλεπε τη σημερινή εικόνα του ομώνυμης πόλης, αλλά και του Μιραμπέλλου ευρύτερα.

caffeine adv2020b

Οι πραγματικοί πατριώτες, εκείνοι που χύνουν το αίμα τους για τον τόπο τους, σίγουρα δεν είναι σαν τους σημερινούς ελληναράδες που πετάνε τα σκουπίδια από το παράθυρο του (γερμανικού;) αυτοκινήτου τους, αλλά εκνευρίζονται άμα οι ξένοι επισκέπτες κάνουν παρατήρηση πως «πολύ ωραία χώρα η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν την αξίζουν οι Έλληνες».

Φέτος, εν έτει 2016, ακόμα κι έπειτα από επέμβαση του Λιμεναρχείου για την προστασία της καθαριότητας των θαλασσών, κάποιοι «πατριώτες» καπετάνιοι επιμένουν να αδειάζουν τα λύματά τους απευθείας στη θάλασσα, εξευτελίζοντας κάθε έννοια ναυτοσύνης και αγάπης για το απέραντο γαλάζιο. Ντροπή τους, πρώτα εκείνων, αλλά ντροπή κι όσων συγκαλύπτουν με προφάσεις εν αμαρτίαις «έλα τώρα, μωρέ, έχουμε και πιο σοβαρά προβλήματα».

neratzoulis neo

Εμείς που μαζεύουμε τα σκουπίδια των συμπολιτών μας από τους δρόμους και τις θάλασσες, και το κάνουμε εδώ και δεκαετίες, τόσο το καλοκαίρι που έχουμε τουρίστες, όσο και το χειμώνα που μόνο ντόπιοι κυκλοφορούν, συναντούμε τακτικά αυτούς τους «πατριώτες» που πετάνε τα σκουπίδια. Σας βλέπουμε. Μη νομίζετε πως δε σας βλέπουν και τα παιδιά σας.

Αυτό που λέγεται «περιβαλλοντική συνείδηση» δεν πρέπει να την έχουμε μόνο εμείς οι πτυχιούχοι περιβαλλοντολόγοι, οι τουριστικοί επιχειρηματίες που διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας καθαρές, κι όσοι έχουν πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Πρέπει να την έχει οποιοσδήποτε θέλει να θεωρείται πατριώτης πραγματικός. Όσοι, λοιπόν, πετάτε σκουπίδια και λύματα, καιρός ν’ αναθεωρήσετε τη μεγάλη εικόνα που έχετε για τους εαυτούς σας. Πατριώτες δεν είστε. Αυτό είναι βέβαιο!

Φώτης Κοκοτός

Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και μέλος της διοίκησης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο σχετικά με τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, και θέματα πολιτικής επικαιρότητας, όντας υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε στην τάξη του, και αποφοίτησε με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ, ενώ γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.), και ασχολείται με την ελεύθερη πτώση, την ιστιοπλοΐα, το water polo, και εν γένει με τα σπορ. Διαβάζει κλασσική νεοελληνική λογοτεχνία, σύγχρονη οικονομική και πολιτική ανάλυση, καθώς και επιστημονικές επιθεωρήσεις έρευνας και τεχνολογίας. Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών με τα οποία θα ήθελε να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο καθώς ταξιδεύει συχνά για δουλειές.

Σχετικά άρθρα

Back to top button