Προοδευτικά

Γιατί Ενοχλεί Αυτός ο Τουρισμός;

Μπορεί να το έχετε ακούσει κι εσείς: «αυτή η τουριστική ανάπτυξη» δεν είναι σωστή. Οι μαγαζάτορες λένε πως «οι ξένοι δε βγαίνουν να ξοδέψουν» και τους φταίνε οι ξενοδόχοι, ενώ οι ξενοδόχοι λένε πως οι πελάτες πάνε όλο στα μίνι μάρκετ και τα fast-food.

caffeine adv2020b

Οι πράκτορες λένε πως τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά είναι πολύ ακριβά για αυτό που πουλάνε. Κι από την άλλη: παράπονα για τους Άγγλους («πίνουν»), παράπονα για τους Ρώσους («σνομπάρουν»), παράπονα για τους Ισραηλίτες («παζαρεύουν»), παράπονα για τα «βραχιολάκια» (all-inclusive) και πάει λέγοντας.

Κυκλοφορεί μία εμμονή πως οι ξένοι οφείλουν να είναι «ποιοτικοί», οπότε κι εγώ με τη σειρά μου σας ρωτώ: πιστεύετε εσείς πως η Ελλάδα προσφέρει πραγματικά αυτήν την ποιότητα παντού;  Διότι, αν η Ελλάδα και οι Έλληνες είμαστε μία χώρα πεντακάθαρη, οργανωμένη, χτισμένη με ομορφιά και γούστο, με άψογα προϊόντα και υπηρεσίες, τότε ναι, να χρεώνουμε αντιστοίχως.

neratzoulis neo

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση: εδώ δε μιλάμε απαραίτητα για πολυτέλεια, αλλά μιλάμε σίγουρα για τιμιότητα και αξιοπρέπεια, για σεβασμό του ξένου επισκέπτη. Δεν έχει τόσο σημασία αν έχεις πέντε αστέρια ή δύο αστέρια, φτάνει να τα τιμάς και να είσαι γνήσιος.

Σίγουρα υπάρχουν νησίδες ποιότητας, αλλά ακόμη κι εμείς οι ίδιοι γκρινιάζουμε συνεχώς, οπότε μη ζητάμε τώρα και τα ρέστα. Από τους προγόνους μας μάθαμε πως ο ξένος είναι ένα ιερό πρόσωπο, και πως αποτελεί ύβρη να επιμένουμε πως οφείλουν να έρχονται μόνον οι καλύτεροι.

Εν τέλει, σε εμάς επαφίεται να γίνουμε ο προορισμός των ξένων χρημάτων που θέλουμε να εισπράξουμε, των ποιοτικών επενδύσεων και των ποιοτικών τουριστών. Είναι πάντοτε δίκαιο να εισπράττουμε όσα ακριβώς πραγματικά αξίζουμε.

Φώτης Κοκοτός

Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και μέλος της διοίκησης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο σχετικά με τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, και θέματα πολιτικής επικαιρότητας, όντας υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε στην τάξη του, και αποφοίτησε με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ, ενώ γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.), και ασχολείται με την ελεύθερη πτώση, την ιστιοπλοΐα, το water polo, και εν γένει με τα σπορ. Διαβάζει κλασσική νεοελληνική λογοτεχνία, σύγχρονη οικονομική και πολιτική ανάλυση, καθώς και επιστημονικές επιθεωρήσεις έρευνας και τεχνολογίας. Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών με τα οποία θα ήθελε να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο καθώς ταξιδεύει συχνά για δουλειές.
Back to top button