Life + Style

Κάντο υγιεινά… αλλά νόστιμα

Κάνεις διατροφή ή απλά ακολουθείς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής; Δοκίμασε τις παρακάτω συνταγές με βασικό συστατικό την βρώμη και κάντο υγιεινά αλλά πάνω από όλα νόστιμα.

Τι είναι όμως η βρώμη;

Η βρώμη είναι δημητριακό που διατροφικά είναι ένας μικρός θησαυρός, μέσα στο πλαίσιο μίας  ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής η βρώμη είναι κυρίαρχη!

Εκτός από πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.



Παστέλι με βρώμη, μέλι και ελαιόλαδο

Θα χρειαστείς
200 gr. νιφάδες βρώμης
40 gr. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
90 gr. μέλι
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους ή σουσάμι

Τι πρέπει να κάνεις
Αρχικά Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι, το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρεις, προσθέτεις την βρώμη και ανακατεύεις καλά. Στρώνεις το μείγμα σε ένα μικρό ταψί σε λεπτή στρώση και έπειτα ψήνεις στους 160ο C για περίπου 20 λεπτά.
Αφήνεις να κρυώσει και τεμαχίζεις σε τετράγωνα κομμάτια, τα οποία θα τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγές κουτί.

Ομελέτα με βρώμη, πάπρικά και Κατσικίσιο τυρί

Θα χρειαστείς
10 gr. νιφάδες βρώμης
50 ml. γάλα
2 αυγά
50 gr. κατσικίσιο τυρί
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Πάπρικα
Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνεις
Σε ένα μπολ ρίχνεις την βρώμη, το γάλα και ανακατεύεις καλά. Έπειτα το αφήνεις 5 λεπτά στην άκρη.
Ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι, μόνο τα πράσινο μέρος και προσθέτεις στο μείγμα βρώμης τα αυγά, την πάπρικα και τα ανακατεύεις να γίνουν ένα μείγμα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτεις το μείγμα. Δεν ανακατεύεις καθόλου, χαμηλώνεις την θερμοκρασία και αφήνεις την ομελέτα να σιγοψηθεί περίπου 7-8 λεπτά.
Στα 4 λεπτά προσθέτεις το τυρί σε κυβάκια.
Όταν η ομελέτα πάρει ωραίο χρώμα στην επιφάνεια την αποσύρεις από την φωτιά. Σε αυτή την συνταγή μπορείς να χρησιμοποιήσεις λαχανικά της επιλογής σου, αρκεί να τα έχει σοτάρει ελαφρός πριν ρίξεις το μείγμα με τα αυγά και την βρώμη.

Τηγανίτες με βρώμη και μπανάνα

Θα  χρειαστείς
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1 μπανάνα ώριμη
3 κ.σ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
2 κ.σ. ψιλοκομμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
φρούτα
μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή λιωμένη σοκολάτα.

Τι θα κάνεις

Αρχικά λιώνεις με ένα πιρούνι την μπανάνα και προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις πολύ καλά και αφήνεις το μείγμα στην άκρη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά αλείφεις με ένα πινέλο λίγο λάδι ( αυτή την διαδικασία καλό είναι να την επαναλαμβάνεις σε κάθε τηγανίτα) και προσθέτεις μια λίγη ποσότητα από το μείγμα. Όταν ψηθεί και από τις δύο πλευρές, αποσύρεις από την φωτιά και απολαμβάνεις με μέλι, φρούτα ή ακόμα και με σοκολάτα αλλά χωρίς ζάχαρη.

Πόριτζ  βρώμης

Για την επομένη συνταγή το μόνο που θα χρειαστούμε είναι 50 γραμμάρια βρώμης και 200 ml γάλα ( η συνταγή μπορεί να γίνει με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ακόμα και με νερό). Προσθέτουμε τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε για 6 λεπτά. Για το σερβίρισμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικά της αρεσκείας σου, όπως μέλι, κανέλα, φρούτα, φυστικοβούτυρο και ξηρούς καρπούς.

Κεφτεδάκια με βρώμη και κιμά γαλοπούλας

Με την βρώμη μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και το μεσημεριανό μας αρκεί να αντικαταστήσουμε το ψωμί που θα χρησιμοποιούσαμε υπό άλλες συνθήκες με την βρώμη.

Θα χρειαστείς
450γρ. κιμάς γαλοπούλας
1/2φλ. Βρώμη
1 αυγό
2κ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 πρέζα αλάτι
μυρωδικά (ρίγανη, πιπέρι, κύμινο, θυμάρι)

Τι θα κάνεις
Προθέρμανε το φούρνο στους 190°C. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να συνδυαστούν καλά. Στη συνέχεια τοποθέτησε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάσε 25 κεφτεδάκια και τοποθέτησέ τα πάνω στη λαδόκολλα. Ψήσε για 25 λεπτά. Μπορείς να τα σερβίρεις με ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι καστανό , πράσινη σαλάτα ή πουρέ πατάτας.

Ένα δοκίμασες κάποια από τις συνταγές που σου προτείνω παραπάνω, θα χαρούμε πολύ να μοιραστείς τις απόψεις σου στα σχόλια.

Φωτεινή Διαλυνά

Όταν μένεις θετικός σε μια αρνητική κατάσταση, κερδίζεις

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close