Οικονομία και Κοινωνία

Οι επιλογές μας βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα (του Μάνου Κοκκινέλη)

Το παρόν άρθρο υπενθυμίζει στον αναγνώστη ορισμένα σοβαρά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού και τον αντίκτυπο των πολιτικών μας επιλογών.

Εκπαίδευση

caffeine adv2020b

Παρά τις δυσκολίες, το μέγεθος της χώρας σε σύγκριση με άλλες, την ένδεια και τις συχνές αλλαγές του συστήματος παιδείας, τα Ελληνόπουλα ξεχωρίζουν. Εάν το σχολικό περιβάλλον ήταν ελκυστικό, τότε θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως τα σχολεία μοιάζουν με φυλακές και ο μαθητής ανυπομονεί για την ολοκλήρωση του ωραρίου και να σχολάσει. Για ν’ αλλάξει η διάθεση του μαθητή χρειάζεται η δημιουργία πρότυπου σχολείου και εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας σε πιλοτικό επίπεδο με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει συχνά, τα βιβλία θυμίζουν περιοδικά και πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Ιστορία απουσιάζει, εκπαιδεύοντας τους μαθητές πώς να την ξεχάσουν και να αποκοπούν από το παρελθόν. Έτσι, αδυνατούν να κρίνουν το παρόν και να καθορίσουν το μέλλον. Το κενό της εκπαίδευσης «καλύπτεται» εν μέρει από την τεχνολογία και τα αντικοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι νέοι αφιερώνουν αρκετές ώρες την εβδομάδα διαβάζοντας και γράφοντας μηνύματα, γεγονός που τους κουράζει και δεν έχουν την αντοχή να αφομοιώσουν την ύλη τους. Ένας απλός υπολογισμός αποδεικνύει την σπατάλη χρόνου σε ετήσια βάση. Εάν υποτεθεί ότι ένας έφηβος αφιερώνει 2 ώρες την ημέρα στέλνοντας μηνύματα, βλέποντας βίντεο και διαβάζοντας άχρηστες πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε έναν χρόνο θα έχει σπαταλήσει 28 ημέρες.

neratzoulis neo

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μερίδιο έχουν και τα ΜΜΕ που καθημερινά προβάλλουν εκπομπές αποβλάκωσης. Το πάζλ ολοκληρώνεται με το «πλούσιο» τηλεοπτικό πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών αποτελούμενο από εκπομπές ανούσιου σχολιασμού, από παιχνίδια απουσίας γνώσης και εύκολου χρήματος, από εκπομπές μαγειρικής πιάτων που προωθούν έναν παγκόσμιο αχταρμά. Ακόμη και στις ειδήσεις προβάλλονται ερασιτεχνικά βίντεο απίθανης γελοιότητας, ωθώντας τους νέους να κάνουν το ίδιο. Ανακοινώνουν διαλόγους και σχόλια που έχουν γραφτεί σε κοινωνικά δίκτυα και από την άλλη παρουσιάζουν ρεπορτάζ που καταδεικνύουν τον εθισμό των νέων στη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πραγματική ζωή δεν είναι η δημοσίευση φωτογραφιών, διότι με αυτόν τον τρόπο προάγεται ο ναρκισσισμός. Αυτή η συμπεριφορά εντέχνως προωθείται από τα δήθεν πρότυπα της κοινωνίας. Δηλαδή, τους καλλιτέχνες, διότι αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά.

Ας θυμηθούμε όμως ορισμένα απλά παραδείγματα για να κατανοήσουμε τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μετά και από τις γερμανικές εκλογές και την αλλαγή του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, δεν βλέπουμε πλέον κάθε βράδυ στην τηλεόραση τις δηλώσεις του Σόιμπλε και της Μέρκελ. Αυτήν την περίοδο υψηλή ζήτηση έχει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Πρώτο θέμα είναι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, απολύτως λογικό, και οι τουρκικές προκλήσεις.

Τον Ιούνιο του 2015 διεξήχθη το δημοψήφισμα με τα γνωστά αποτελέσματα. Μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή, τα κανάλια επιδόθηκαν σε έναν αγώνα προπαγάνδας υπέρ του ΝΑΙ. Βέβαια, εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η επιλογή του ΟΧΙ μας κόστισε ακριβά. Από την άλλη, η αντίδραση του Ελληνικού Λαού απολύτως φυσιολογική. Όταν παρακολουθείς συντονισμένα να προσπαθούν να σου επιβάλλουν τη γνώμη τους άνθρωποι που έχουν καταστρέψει τη χώρα, είναι επακόλουθο να είσαι δύσπιστος. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δημοσκοπήσεις, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται αναξιόπιστες, αφού τις περισσότερες φορές αδυνατούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα.

Πολιτική και Εθνικά θέματα

Οι Έλληνες δεν είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν. Τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Οι πολιτικοί δεν λειτουργούν ως εντολοδόχοι του λαού και δεν σέβονται τη βούλησή του. Ο ρόλος τους είναι καθαρά διαμεσολαβητικός με στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Βασικός τους σκοπός είναι η επανεκλογή. Πολλοί βουλευτές πήραν μετεγγραφή και πέρασαν από τον κεντρώο χώρο, στην αριστερά και τελικά έριξαν άγκυρα στη δεξιά. Κάποιος θα πει ότι οι πολιτικοί χώροι έχουν τη σημασία τους. Δηλαδή, ότι άλλη ιδεολογία έχει ο δεξιός, άλλη ο κεντρώος και άλλη ο αριστερός. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι ο κεντρώος χώρος είναι το πέρασμα για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος από τ’ αριστερά στα δεξιά και τανάπαλιν. Την περίοδο που διανύουμε έχει καταπέσει το επιχείρημα του μνημονιακού – αντιμνημονιακού και όλοι ανήκουν στην ίδια πλευρά.

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία». Εκχωρούν την ιστορία μας και τους αγώνες. Δεν σέβονται το παρελθόν και αδιαφορούν για το κοινό αίσθημα. Κάποιοι φαίνεται ν’ αλλάζουν στάση, αλλά δεν μας ξεγελούν. Ο μόνος τους φόβος είναι η λαϊκή οργή και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην κάλπη. Βλέπετε, οι πολιτικοί έχουν δύο βασικούς ρόλους. Είναι ψηφοσυλλέκτες και μεσάζοντες. Ξεπουλάνε τη χώρα μας με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Φορολογούν βαριά τους πολίτες, ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα εισπράξουν. Την ίδια στιγμή ανακοινώνουν μέτρα προσέκλυσης μεταναστών ώστε ν’ αλλάξει η σύσταση του Ελληνικού πληθυσμού. Αλλάζουν το καθεστώς στη Θράκη, παραχωρούν το όνομα της Μακεδονίας και εμφανίζονται υποχωρητικοί στις προκλήσεις της Τουρκίας. Οι μετανάστες ολοένα και αυξάνονται και κάποια στιγμή θα αρχίσουν ν’ απαιτούν γιατί θα είναι πάρα πολλοί. Θα ιδρύσουν κόμμα και θα μπουν στη Βουλή. Παράδειγμα αποτελούν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Θράκης, στους οποίους αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Η ουσία είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τον Έλληνα και την Ελλάδα. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

Δημογραφικό

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Η μείωση των γεννήσεων, η μετανάστευση των Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των θανάτων λόγω της έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού, η οικονομική ένδεια,  η αποίκηση από μουσουλμάνους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ύπαρξη του Ελληνισμού.

Υποδομές

18 χρόνια γίνεται συζήτηση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται ανακαίνιση και επέκταση του υφιστάμενου αερολιμένα. Σωστή απόφαση, αλλά καθυστερημένη.

Ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης θεωρείται μείζονος σημασίας, όμως έχουν περάσει χρόνια και πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Κρήτη που θεωρείται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και προσθέτει στο ΑΕΠ της χώρας διαθέτει ακατάλληλους δρόμους.

Δυστυχώς, τα λιμάνια της χώρας, εξαιρουμένων των μεγάλων λιμανιών που και αυτά δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε, δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να δέσει ένα πλοίο με ασφάλεια. Είναι φανερό με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα τον τουρισμό.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζουν έλλειψη υποδομών με τους νέους να τα εγκαταλείπουν. Έτσι ερημώνουν και τα χερσαία ανατολικά σύνορα αποδυναμώνονται. Την ίδια στιγμή κατοικούνται βίαια από μετανάστες που στέλνει η Τουρκία. Αυτά τα νησιά θα έπρεπε να διαθέτουν καλύτερες υποδομές, διότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τα σύνορά μας.

Στη Μάνδρα Αττικής σε περίοδο ειρήνης είχαμε 23 νεκρούς, επειδή δεν έγιναν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έγκαιρα.

Ισονομία – Δικαιοσύνη

Οι πολιτικοί ζητούν από τους πολίτες την ψήφο τους για να «νοικοκυρέψουν» την Ελλάδα. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πως είναι δυνατόν να τακτοποιήσεις μια χώρα όταν τα κόμματα οφείλουν εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και δεν τα αποπληρώνουν.

Οι πιλότοι, οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως, όσοι ανήκουν σε κόμματα απολαμβάνουν καλύτερο μισθό, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι της Βουλής.

Ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει να ξεχνιέται είναι υποσχέσεις των κομμάτων πριν τις εκλογές, οι οποίες δεν ισχύουν μετά το πέρας των εκλογών. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ή καλύτερα ο νόμος που διασφαλίζει ότι ο υπουργός δεν έχει καμία ευθύνη για τη ζημία που θα προκαλέσει στον Έλληνα και το Ελληνικό δημόσιο δείχνει ότι ισονομία μεταξύ πολιτικών και πολιτών δεν υπάρχει. Και όσο αυτό συνεχίζεται, ο πολίτης, όποτε βρίσκει ευκαιρία, θα παρανομεί. Εάν μία δικογραφία περιλαμβάνει το όνομα ενός πολιτικού, τότε ο φάκελος διαβιβάζεται στην ολομέλεια.

Φορολογία και Ανταποδοτικότητα

Όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο θα διογκώνεται η φοροδιαφυγή. Ένα προϊόν ή μία υπηρεσία προσφέρεται διότι εμπεριέχει αξία και καλύπτει τις ανάγκες του καταναλωτή. Έτσι, η χαμηλή ποιότητα ιατρικής περίθαλψης, η ελλιπής εκπαίδευση των μαθητών, η ανασφάλεια, το ακατάλληλο οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η γραφειοκρατία δεν βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Εάν λοιπόν δεν παρέχεται ένα επίπεδο ποιότητας που να προσδίδει αξία, η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Είναι ψέμα ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος θα βοηθήσει. Άλλωστε όσοι έκαναν και κάνουν επιχειρηματικές συναλλαγές εφαρμόζουν ήδη τη λύση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το πλαστικό χρήμα ήταν εφεύρημα για να διευκολυνθούν οι τράπεζες και για να παρακολουθούνται οι συναλλαγές. Επιπλέον, ο έλεγχος κεφαλαίων και το μειωμένο ποσόν ανάληψης από τις τράπεζες δημιούργησε συνθήκες συνήθειας ώστε ο πολίτης να μάθει να ζει με λιγότερα χρήματα. Παράλληλα, η περιορισμένη ανάληψη περιόρισε την κατανάλωση δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Τράπεζες

Είναι υποκριτικό να παρέχεται οικονομική βοήθεια από τον Έλληνα φορολογούμενο προς τις τράπεζες, ενώ δεν έχει παρέμβει η δικαιοσύνη για τον χειρισμό των διοικήσεων στην παροχή δανείων. Επιχειρηματίες κρυμμένοι πίσω από εταιρείες έλαβαν υψηλά ποσά δανείων και τα μετέφεραν στο εξωτερικό. Έτσι έγιναν πλούσιοι απολαμβάνοντας καλύτερη ζωή εις βάρος άλλων. Δόθηκαν υπέρογκα ποσά δανείων σε αγρότες επί παραδείγματι και τώρα δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Πως εγκρίθηκαν αυτά τα ποσά και δεν αξιολογήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών; Σε μία συναλλαγή δεν ευθύνεται μόνον η μία πλευρά. Παλαιότερα, οι υπάλληλοι των τραπεζών τηλεφωνούσαν και έστελναν πιστωτικές κάρτες μόνον με τηλεφωνική έγκριση του πελάτη. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα κριτήρια είναι αυστηρά. Σε αδρές γραμμές ιδιωτικοποιήθηκαν τα κέρδη και κοινωνικοποιήθηκαν οι ζημιές.

Συμπέρασμα

Έχει αναφερθεί πολλάκις ότι ο Έλληνας πρέπει ν’ αλλάξει νοοτροπία. Η ψήφος μας αποτελεί εξουσιοδότηση και οι επιλογές μας πρέπει να είναι προσεκτικές! Να μην ψηφίζουμε φίλους και γνωστούς, αλλά ανθρώπους που είναι σοβαροί, μορφωμένοι, τίμιοι και ηθικοί. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το κράτος είναι εσκεμμένα δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να ζητάμε τη βοήθεια των πολιτικών και κατόπιν να αισθανόμαστε υποχρέωση. Πρέπει ν’ απαλλαγούμε από τους «γνωστούς» πολιτικούς διότι με απλά λόγια είναι αριβίστες. Μόνο ζημία έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα και τον Έλληνα, αφού μας κλέβουν νόμιμα, μας κλέβουν παράνομα, μας χρεώνουν, μας επιβάλουν μία δυσάρεστη καθημερινότητα και μας κατηγορούν κι από πάνω. Η επόμενη φορά της κάλπης έρχεται. Προσοχή στις επιλογές μας.

Back to top button