Οικονομία και Κοινωνία

Η αξιοσύνη ενός εκπαιδευτικού (του Μάνου Κοκκινέλη)

Στις αρχές Ιουνίου βρέθηκα στο Επαγγελματικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου έχοντας αμφιβολίες για την απόφασή μου να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας τα μαθήματα του τομέα της Γεωπονίας.

Κατά την είσοδό μου στον προαύλιο χώρο συνάντησα έναν κύριο, ο οποίος φρόντιζε τον κήπο του σχολείου. Μερικές ημέρες νωρίτερα τον είχα δει στις κερκίδες του συγκροτήματος να πραγματοποιεί εργασίες. Ήταν η 2η φορά που τον συναντούσα και έχοντας ακούσει από γονείς κολακευτικά σχόλια για τη δραστηριότητά του, σκέφτηκα ότι ίσως ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Καγιαμπάκης Εμμανουήλ. Υπήρξε βέβαια και επόμενη επίσκεψη ώστε να οριστικοποιήσω την εγγραφή μου, παρατηρώντας τον εξαίρετο κ. Διευθυντή να διορθώνει την πόρτα μιας αίθουσας του ισογείου.

caffeine adv2020b

Έτσι, συνειδητοποίησα ότι είχα απέναντί μου μία ισχυρή προσωπικότητα που αξίζει να προβληθεί και να δοθούν τα εύσημα για την συμβολή του στην αναμόρφωση του σχολείου και πολύ περισσότερο την εκπαίδευση των μαθητών. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες ώστε να σχηματίσω ξεκάθαρη γνώμη για το πάθος του και την αφοσίωσή του, όχι μόνον στις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, αλλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες και τα τετριμμένα δίνει καθημερινά το παράδειγμα σε μαθητές και συναδέλφους του.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμπεριφορά του απέναντι στη μαθητική κοινότητα. Βρίσκεται δίπλα στους μαθητές με αυστηρότητα που κρύβει αγάπη και ανησυχία για την πορεία τους μετά το πέρας των σχολικών τους σπουδών. Οι παρεμβάσεις του εμπεριέχουν χαρακτήρα νουθεσίας, ενώ ταυτόχρονα δεν λησμονεί τον ρόλο του, που τον έχει μετασχηματίσει σε έναν ρόλο πολυμήχανου εκπαιδευτικού με εμπειρία και γνώση, αντλώντας στοιχεία από το αντικείμενο σπουδών του και από τη ζωή.

neratzoulis neo

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Σεπτέμβιο του 2014 είχε παρουσιάσει με τους μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου το 1ο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με καύσιμο υδρογόνου. Δυστυχώς, ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι Δημοτικές Αρχές αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, στοιχείο όπως λεν στο επιχειρείν, είναι δύσκολο ν’ αντιγραφεί. Έτσι, αποδυναμώνουμε τέτοιες μονάδες που είναι φωτεινό παράδειγμα για τους νέους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Σε μία εποχή που οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί, υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία, όπως ο κ. Καγιαμπάκης Εμμανουήλ, που διευθύνει ως μαέστρος μία οργανωμένη ορχήστρα καθηγητών, με μοναδικό στόχο την εκπαίδευση των μαθητών και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις επερχόμενες προκλήσεις της επαγγελματικής και όχι μόνο ζωής.

Ο κ. Καγιαμπάκης αποτελεί κεφάλαιο για τη σχολική μας μονάδα και με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι με το πέρας της χρονιάς θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό εκπλήσσοντας ευχάριστα τους νέους του συνεργάτες.

Έτσι συμβαίνει, τα καλά πράγματα κρατούν λίγο. Είναι μία παρουσία που θα μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο. Παρά τα εμπόδια, οικονομικά και μη, κατόρθωσε με σκληρή δουλειά ν’ αλλάξει τον χώρο του σχολείου και να τον αναδείξει. Ελπίζω ο Δήμος ν’ αντιληφθεί τη συμβολή του και να τον τιμήσει αναλόγως. Εύχομαι ν’ αλλάξει γνώμη και να συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εάν πάλι επιμείνει, οι ευχές των μαθητών και τον γονέων τους θα τον συνοδεύουν σε κάθε του νέα προσπάθεια στον χώρο της εκπαίδευσης.

Κύριε Καγιαμπάκη, εκ μέρους όλων των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button