Οικονομία και Κοινωνία

Ελαιοκομική περίοδος 2018 (του Μάνου Κοκκινέλη)



Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει παρατηρηθεί αλλαγή στο χρώμα του καρπού της ελιάς στην
περιοχή του Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας. Αυτό σημαίνει ότι η ωρίμανση
πραγματοποιείται πρώιμα και ως αποτέλεσμα η ελαιοσυλλογή πρέπει να ξεκινήσει από τα
μέσα του Οκτωβρίου.



Έτσι, αφενός μεν τα ελαιοτριβεία οφείλουν να ορίσουν ημερομηνία λειτουργίας της ελαιοποίησης και αφετέρου δε η Περιφέρεια δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε ψεκασμό για την καταπολέμηση του δάκου. Έχει ειπωθεί και σε προηγούμενο άρθρο –
Φάκελος Ελαιόλαδο: Συγκομιδή και Ελαιοποίηση – ότι δεν έχει σημασία η βροχή αλλά η
αλλαγή του χρώματος του καρπού από κίτρινο σε ιώδες δείχνοντας ότι η περιεκτικότητα σε
ελαιόλαδο βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Οι καιρικές συνθήκες, τα
δέντρα και ο καρπός καθορίζουν χρονικά το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου, στοιχείο
που αγνοείται και οι παραγωγοί αναμένουν τα πρωτοβρόχια και την πάροδο ορισμένων
ημερών για την έναρξη του ραβδίσματος. Παρακάτω απεικονίζονται κλαδιά από
ελαιόδεντρα που βρίσκονται στo Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκαλοχωρίου με διαφορετική
υψομετρική διαφορά σε περίμετρο ενός χιλιομέτρου. Το χρώμα των καρπών είναι κίτρινο-
ιώδες και σε κάποιες περιπτώσεις ιώδες προς μαύρο.



Εάν παρατηρήσετε τον ίδιο χρωματισμό στον καρπό του ελαιώνα σας ζητείστε από τους
ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων να είναι έτοιμοι το αργότερο από τα μέσα Οκτωβρίου. Μην
περιμένετε να βρέξει ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του ελαιολάδου. Τα έντονα καιρικά
φαινόμενα και οι ζωϊκοί εχθροί μπορεί να βλάψουν την παραγωγή σας και η σοδειά να
μειωθεί όσο καθυστερεί η συλλογή. Απαιτείστε από το ελαιοτριβείο να διατηρεί καθαρό το
νερό του πλυντηρίου και τον μαλακτήρα. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν στους
παραγωγούς. Η θερμοκρασία των μεταλλικών τοιχωμάτων του μαλακτήρα δεν θα πρέπει
να ξεπερνά τους 27 βαθμούς κελσίου. Τέλος, ο χρόνος άλεσης δεν πρέπει να είναι πάνω
από 40 λεπτά της ώρας. Σε διαφορετική περίπτωση το ελαιόλαδο που εξάγεται είναι
χαμηλής ποιότητας.

Κλείνοντας, προτρέπω τους παραγωγούς να απαιτούν αλλαγές και να σκεφτούν τον κόπο
τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πιέζοντας να δοθεί ικανοποιητική τιμή στο προϊόν
διότι είναι εξευτελιστικό η τιμή του ελαιολάδου να κυμαίνεται από 2,70 έως 3,5 ευρώ και ο
έμπορος να κερδίζει εις βάρος μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι δίχως την ύπαρξη των
παραγωγών δεν υφίστανται οι δημόσιες υπηρεσίες γεωργίας, οι έμποροι, τα συνεργεία
ψεκασμού και οργώματος, οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, οι γεοπόνοι και οι εταιρείες
πώλησης φαρμάκων και λιπασμάτων. Ο παραγωγός πρέπει να είναι ο μοχλός πίεσης και ο
ρυθμιστής. Σκεφτείτε ότι ο παραγωγός ήταν και είναι μπαλάκι του τένις εξαιτίας της
αδιαφορίας των πολιτικών και του κέρδους όσων των περιβάλλουν. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει.
Γι’ αυτό και έχουμε πει ότι ο αγρότης επιβάλλεται να αποκτήσει γνώση πανεπιστημιακού
επιπέδου!

 

Back to top button
Close
Close