ΕκδηλώσειςΕκουσία Πλάνη

Το οπτικοακουστικό την εποχή της πανδημίας (29-31 Οκτωβρίου 2020)

Το Εργαστήριο Μελέτης Θεσμικού Λόγου του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και ο Τομέας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ διοργανώνουν τριήμερο διαδικτυακών συζητήσεων την Πέμπτη 29, Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ 18:00 και 21:00 με γενικό τίτλο «ΤΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ».

Η τρέχουσα πανδημία αναδεικνύει όψεις του οπτικοακουστικού καθεστώτος. Η εικόνα και το αναλογικό φωτόγραμμα έχουν απωθηθεί ως παγιώσεις και αντικαθίστανται από αέναη ψηφιακή ροή πληροφοριών, η οποία αφαιρεί τη γνώση από αυτές τις πληροφορίες, τις καθιστά, δηλαδή, κενές γνωσιολογικού, δηλαδή αξιακού περιεχομένου. Ταυτόχρονα, οι  προσωπικές προσλήψεις στο επίπεδο του οπτικοακουστικού συμπλέκονται με τη συνεχή ψηφιακή αρχειοποίησή τους εγείροντας θεωρίες συνωμοσίας. Η εν λόγω, αυτο-ειρωνικά, διαδικτυακή σειρά στρογγυλών τραπεζών (συζητήσεων) θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει και να αναστοχαστεί, στο παρόν πλαίσιο, το διάσημο ρητό του Καναδού επικοινωνιολόγου Marshall McLuhan (1911-1980) «Το Μέσο είναι το Μήνυμα». Τα πεδία των συζητήσεων αφορούν την Παιδεία, την Τέχνη και την Επικοινωνία, με κοινό παρονομαστή την Τεχνολογία και τη Γνώση.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Αρμάος Ιάκωβος, υπ. Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Αγγελική Γαζή, ο εκδότης, παραγωγός και σκηνοθέτης Βάσος Γεώργας, ο αρχισυντάκτης στη Huffington Post Δημοσθένης Γκαβέας, η εικαστικός Μαίρη Ζυγούρη, ο Δρ Φιλοσοφίας Γεώργιος Ηλιόπουλος (ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ), ο διδάσκων στο ΕΑΠ Ιορδάνης Κουμασίδης, ο συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης, ο πολιτικός επιστήμονας Δρ Γιάννης Μήτσιος, ο ψυχαναλυτής Γιώργος Μπανιώκος, ο Δρ Φιλοσοφίας Γεώργιος Μπαρμπαρούσης (ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ), ο εικαστικός και σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης, ο δημοσιογράφος στο Γ’ Πρόγραμμα Δημήτρης Τρίκας και η ερευνήτρια Α΄ στο E.I.E. Νίκη Τσιρώνη.

Την Οργανωτική Ομάδα στελεχώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ Μαριάννα Μήκου και Θάνος Μπινιάρης και οι προπτυχιακοί της Σχολής ΕΜΦΕ ΕΜΠ Διονύσης Μήλεσης και Θέμης Νικολάου.

Συντονιστές των εκδηλώσεων είναι οι Γεώργιος Αραμπατζής Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Κώστας Θεολόγου Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΜΠ.

Τις συζητήσεις μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στον σύνδεσμο https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=ma8ffa5d55e0268ec839e793e61c75c75 (και κωδικό σύνδεσης EKhKiYZW525).

optical1

Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού και Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και ΔΙκαίου στη Σχολή ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris-I, Pantheon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στις κοινωνικές ταυτότητες και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε άλλα πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια ιδιωτική και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μεταφράσεις, συγγράμματα και έχει επιμεληθεί σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες. Έχουν δημοσιευθεί ή βρίσκονται υπό έκδοση εργασίες του (άρθρα ή κεφάλαια) σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Κριτικά σχόλιά του για νέες εκδόσεις έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Διαβάζω, Το Δέντρο, Οδός Πανός κ.α. Κείμενά του βρίσκονται επίσης στα περιοδικά Αντί, Μουσική, Άρδην, Νέμεσις και στις εφημερίδες Μακεδονία, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Η Αυγή, Τα Νέα κ.α.

Σχετικά άρθρα

Back to top button