Ορθοδοξία & Εκκλησία

Το μουσικό κουτί | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

Είχα κάποτε μια φίλη, που λάτρευε τα μουσικά κουτιά, με τις μικρές μπαλαρίνες να στροβιλίζονται στο κέντρο. Δώρο στον ευατό της από τον παλιατζή της γειτονιάς.

Το διάλεξε, το καθάρισε από τη σκόνη, το ακούμπησε στο κομοδίνο της και τις νύχτες έπλαθε ιστορίες συντροφιά με τ’ αστέρια, απ’ το ανοιχτό παράθυρο. Το απαλό άκουσμα της μουσικής συνόδευε τα όνειρα της, γεμάτα δράκους, όμορφες πριγκίπισσες και γενναία πριγκηπόπουλα. Λόγια μυστικά των ονείρων, ανομολόγητα στον έξω κόσμο.Ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ώσπου, ένας «πρίγκηπας» την οδήγησε στο δικό τους μοναδικό κάστρο, σε μια ευτυχία διαφορετική, όπως της είχε υποσχεθεί.Και κύλησαν τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια..Μα, όποιος μετράει το πέρασμα του χρόνου χάνει την ευτυχία της στιγμής! Ζούσε, άραγε αληθινά??

Είχε χρόνια ν’ ανοίξει το παλιό μουσικό κουτί με το μικρό καθρεφτάκι στο πίσω μέρος, απέφευγε το φως του ήλιου, κρύβοντας τα μάτια- που κάποτε λαμπύριζαν από αγάπη και πόθο- πίσω από ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά…….Την είδα να ποτίζει τις μικρές γλάστρες στο διπλανό μπαλκόνι, αργά μια νύχτα καλοκαιριού. Ποτέ δεν είχαμε μιλήσει, αν και μας χώριζε ένας μικρός διάδρομος ανάμεσα στα διαμερίσματα. Κάποιες βραδιές αργά, τριξίματα, φωνές, κλάμα, χτυπήματα πόρτας διατάρασσαν την ησυχία του ύπνου μου….Όχι, όμως και της συνείδησης μου…..Είπα, που πάω να μπλέξω με καταγγελίες; Ας βγάλει το «φίδι από την τρύπα» κάποιος άλλος γείτονας..Και συνέχισα να «κοιμάμαι»…


Ώσπου, ένα πρωί ενώ ετοιμαζόμουν να πάω για δουλειά, άκουσα τον «πρίγκηπα» του διπλανού διαμερίσματος να δίνει φωναχτά ακόμα μια διαταγή: «Μην τολμήσεις να μιλήσεις σε κανένα, γιατί η επόμενη φορά θα’ ναι χειρότερη!”. ‘’Θα φύγω, θα ξεφύγω από σένα!’, του απάντησε εκείνη…..Εκείνος γέλασε και έκλεισε δυνατά την εξώπορτα πίσω του, φεύγοντας για τη δουλειά. Και ξαφνικά δεν «κοιμόμουν» πια….Τόλμησα να χτυπήσω το κουδούνι της Εύας.. Έτσι τη λένε. «Ποιος είναι, ρώτησε διστακτικά;». «Είμαι η Αλέκα από δίπλα». Άραγε πόσο δίπλα της ήμουν τόσα χρόνια;

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Ένα πλάσμα αερικό εμφανίστηκε, αργά -διστακτικά πίσω από τη πόρτα…
“Έλα, να φύγουμε!’’ Κι’ έτσι απλά ακολούθησε μια γυναίκα μια άλλη άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή… Έπειτα από μια ώρα, η Εύα βρισκόταν πια στο νέο της σπίτι. Ένα σπίτι, ένα τείχος προστασίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κάπου στην Κρήτη. Και τώρα μετράει δέκα χρόνια που είναι καθηγήτρια μπαλέτου, με δικιά της σχολή χορού…..Χορεύει, γελάει, ΖΕΙ!!!

Υ.Γ.: Η ιστορία και τα πρόσωπα είναι φανταστικά, όμως εκεί έξω υπάρχουν στ’ αλήθεια γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοικογενειακής βίας.

ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ
ΓΡΑΜΜΗ SOS 801 11 16000

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων», καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button