Εκκλησία Online

Τι γνωρίζουμε για την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;


Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι Χριστιανοί συνήθιζαν να κοινωνούν όσο το δυνατόν συχνότερα, αντιθέτως με την σημερινή εποχή που κατά κανόνα συμβαίνει σπανίως. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τότε, για πολλούς λόγους όπως π.χ. έλλειψη ιερέως, διωγμούς κλπ, λάμβαναν και φύλαγαν στα σπίτια τους την Θεία Κοινωνία.Έτσι είχαν τη δυνατότητα να κοινωνούν τακτικά και ίσως και καθημερινά. Αυτό συνέβαινε τόσο με τους κληρικούς όσο και με τους λαϊκούς, οι οποίοι δεν είχαν την ευχέρεια να λειτουργούνται ανελλιπώς και κατ’ επέκταση να κοινωνούν. Έτσι, λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου δημιούργησαν μια Ακολουθία η οποία είναι συνυφασμένη με την Ακολουθία του Εσπερινού, για αυτό και διακρίνουμε αρκετές ομοιότητες.Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τελείται με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι η Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μέγα Βασιλείου.

Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Προηγιασμένη δεν έχει τον αναστάσιμο χαρακτήρα που διακατέχει την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αλλά ένα πιο κατανυκτικό , πιο πένθιμο στοιχείο και σαφώς είναι πιο σύντομη, αφού τα Τίμια Δώρα είναι προηγιασμένα από τον ιερέα την Κυριακή.

Ο ιερέας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία προετοιμάζει επιπλέον τεμάχια αγίου Άρτου τα οποία καθαγιάζονται και διαφυλάσσονται επάνω στην Αγία Τράπεζα μέχρι την επόμενη Λειτουργία των «Προηγιασμένων» μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί, οπότε και ο ιερέας και οι πιστοί θα μεταλάβουν.

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τελείται είτε κατά τις βραδινές είτε κατά τις πρωινές ώρες, τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή.

Μιχάλης Καμπανός

Ονομάζομαι Καμπανός Μιχάλης. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998 και είμαι ο τρίτος σε σειρά γέννησης από τετράδυμα. Εγκύκλιες σπουδές ολοκλήρωσα στον Άγιο Νικόλαο και από το 2016 εως σήμερα είμαι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Ηράκλειο. Ερασιτεχνικά μεγάλο πάθος η απαθανάτιση γεγονότων, προσώπων και από τώρα και έπειτα και η δημοσίευση.

Σχετικά άρθρα

Close
Close