Ορθοδοξία & Εκκλησία

Τι γνωρίζουμε για την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι Χριστιανοί συνήθιζαν να κοινωνούν όσο το δυνατόν συχνότερα, αντιθέτως με την σημερινή εποχή που κατά κανόνα συμβαίνει σπανίως. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τότε, για πολλούς λόγους όπως π.χ. έλλειψη ιερέως, διωγμούς κλπ, λάμβαναν και φύλαγαν στα σπίτια τους την Θεία Κοινωνία.

proigiasmeni 2

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Έτσι είχαν τη δυνατότητα να κοινωνούν τακτικά και ίσως και καθημερινά. Αυτό συνέβαινε τόσο με τους κληρικούς όσο και με τους λαϊκούς, οι οποίοι δεν είχαν την ευχέρεια να λειτουργούνται ανελλιπώς και κατ’ επέκταση να κοινωνούν. Έτσι, λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου δημιούργησαν μια Ακολουθία η οποία είναι συνυφασμένη με την Ακολουθία του Εσπερινού, για αυτό και διακρίνουμε αρκετές ομοιότητες.Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τελείται με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι η Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μέγα Βασιλείου.

Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η Προηγιασμένη δεν έχει τον αναστάσιμο χαρακτήρα που διακατέχει την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αλλά ένα πιο κατανυκτικό , πιο πένθιμο στοιχείο και σαφώς είναι πιο σύντομη, αφού τα Τίμια Δώρα είναι προηγιασμένα από τον ιερέα την Κυριακή.

swell adv 2021

proigiasmeni 3

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο ιερέας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία προετοιμάζει επιπλέον τεμάχια αγίου Άρτου τα οποία καθαγιάζονται και διαφυλάσσονται επάνω στην Αγία Τράπεζα μέχρι την επόμενη Λειτουργία των «Προηγιασμένων» μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί, οπότε και ο ιερέας και οι πιστοί θα μεταλάβουν.

proigiasmeni 4 proigiasmeni 5

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τελείται είτε κατά τις βραδινές είτε κατά τις πρωινές ώρες, τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή.

proigiasmeni


Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button