Εκκλησία Online

Κυριακή της Ορθοδοξίας


Κυριακή σήμερα και ανοίγοντας το Ημερολόγιο διαβάζουμε Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Α Νηστειών. Όντως η σημερινή Κυριακή είναι η πρώτη Κυριακή των νηστειών και κατ’ επέκταση και η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία μας στην πρώτη Κυριακή των νηστειών τοποθετεί ένα μεγάλο γεγονός, την αναστύλωση των Αγίων Εικόνων.Κάνοντας ένα πέρασμα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν την βυζαντινή αυτοκρατορία, θα ήταν σταθμός η εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Γ από την δυναστεία των Ισαύρων, ο οποίος επηρεασμένος από τις ανεικονικές αντιλήψεις της εποχής και από κάποια ακραία εικονολατρικά γεγονότα που παρέκκλιναν στην ειδωλολατρία, απαγορεύει την προσκύνηση τον εικόνων.

Λέων Γ΄ Ίσαυρος (685-741 μΧ)

Από τότε και έπειτα μέχρι και την αναστύλωση των εικόνων από την Αγία Θεοδώρα αυτοκράτειρα και σύζυγο του Θεοφίλου, συνεργαζόμενη με τον Πατριάρχη Μεθόδιο, διαβάζουμε από τις ιστορικές πηγές ότι ο λαός διχάζεται, υπάρχουν διαταραχές, διωγμοί και δημιουργούνται πολλά εσωτερικά προβλήματα στην βυζαντινή αυτοκρατορία. Μεγάλη σύγκρουση δημιουργείται χάρις την απεικόνιση του Χριστού, που οι εικονομάχοι αρνούνται κατηγορηματικά ενώ οι εικονολάτρες υπερασπίζονται με στενός την απεικόνιση όχι μόνο του Χριστού αλλά και όλων των Αγίων πάνω στις ιερές εικόνες.

Αυτός ο εσωτερικός διχασμός σβήνει με την Ζ Οικουμενική Σύνοδο ( 787 μ. Χ.), η οποία διατυπώνει με ακρίβεια τις τιμές που οφείλουμε να αποδίδουμε στα εικονίσματα. Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου.

Με την λήξη της εικονομαχίας αποφασίζεται ότι στις ιερές εικόνες μπορούν να απεικονιστούν όλοι οι Άγιοι, η Παναγία ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος ήρθε στην γη και έγινε άνθρωπος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας θεσπίζουν το εξής : Η προσκύνηση των εικόνων του Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των άλλων Αγίων δεν είναι ειδωλολατρικό στοιχείο, διότι η προσκύνηση αυτή δεν γίνεται στο ξύλο ή γενικότερα στην ύλη αλλά αποδίδεται τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

Απορίας άξιον είναι ο λόγος ο οποίος η Εκκλησία τοποθετεί αυτό το μεγάλο γεγονός να εορτάζεται την Α Κυριακή των Νηστειών. Οι Πατέρες λοιπόν, όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

Μιχάλης Καμπανός

Ονομάζομαι Καμπανός Μιχάλης. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998 και είμαι ο τρίτος σε σειρά γέννησης από τετράδυμα. Εγκύκλιες σπουδές ολοκλήρωσα στον Άγιο Νικόλαο και από το 2016 εως σήμερα είμαι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Ηράκλειο. Ερασιτεχνικά μεγάλο πάθος η απαθανάτιση γεγονότων, προσώπων και από τώρα και έπειτα και η δημοσίευση.

Σχετικά άρθρα

Close
Close