Ορθοδοξία & Εκκλησία

Κυριακή της ΟρθοδοξίαςΚυριακή σήμερα και ανοίγοντας το Ημερολόγιο διαβάζουμε Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Α Νηστειών. Όντως η σημερινή Κυριακή είναι η πρώτη Κυριακή των νηστειών και κατ’ επέκταση και η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία μας στην πρώτη Κυριακή των νηστειών τοποθετεί ένα μεγάλο γεγονός, την αναστύλωση των Αγίων Εικόνων.

Κάνοντας ένα πέρασμα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν την βυζαντινή αυτοκρατορία, θα ήταν σταθμός η εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Γ από την δυναστεία των Ισαύρων, ο οποίος επηρεασμένος από τις ανεικονικές αντιλήψεις της εποχής και από κάποια ακραία εικονολατρικά γεγονότα που παρέκκλιναν στην ειδωλολατρία, απαγορεύει την προσκύνηση τον εικόνων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

kiriaki orhodoxias 4
Λέων Γ΄ Ίσαυρος (685-741 μΧ)

Από τότε και έπειτα μέχρι και την αναστύλωση των εικόνων από την Αγία Θεοδώρα αυτοκράτειρα και σύζυγο του Θεοφίλου, συνεργαζόμενη με τον Πατριάρχη Μεθόδιο, διαβάζουμε από τις ιστορικές πηγές ότι ο λαός διχάζεται, υπάρχουν διαταραχές, διωγμοί και δημιουργούνται πολλά εσωτερικά προβλήματα στην βυζαντινή αυτοκρατορία. Μεγάλη σύγκρουση δημιουργείται χάρις την απεικόνιση του Χριστού, που οι εικονομάχοι αρνούνται κατηγορηματικά ενώ οι εικονολάτρες υπερασπίζονται με στενός την απεικόνιση όχι μόνο του Χριστού αλλά και όλων των Αγίων πάνω στις ιερές εικόνες.

Αυτός ο εσωτερικός διχασμός σβήνει με την Ζ Οικουμενική Σύνοδο ( 787 μ. Χ.), η οποία διατυπώνει με ακρίβεια τις τιμές που οφείλουμε να αποδίδουμε στα εικονίσματα. Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου.

swell adv 2021

kiriaki orhodoxias 3

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Με την λήξη της εικονομαχίας αποφασίζεται ότι στις ιερές εικόνες μπορούν να απεικονιστούν όλοι οι Άγιοι, η Παναγία ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος ήρθε στην γη και έγινε άνθρωπος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας θεσπίζουν το εξής : Η προσκύνηση των εικόνων του Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των άλλων Αγίων δεν είναι ειδωλολατρικό στοιχείο, διότι η προσκύνηση αυτή δεν γίνεται στο ξύλο ή γενικότερα στην ύλη αλλά αποδίδεται τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

kiriaki orhodoxias 2

Απορίας άξιον είναι ο λόγος ο οποίος η Εκκλησία τοποθετεί αυτό το μεγάλο γεγονός να εορτάζεται την Α Κυριακή των Νηστειών. Οι Πατέρες λοιπόν, όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.


Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button