Παρασκευή, 23 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΣΤΗΛΕΣΕκκλησίαΚυριακή της Ορθοδοξίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Κυριακή σήμερα και ανοίγοντας το Ημερολόγιο διαβάζουμε Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Α Νηστειών. Όντως η σημερινή Κυριακή είναι η πρώτη Κυριακή των νηστειών και κατ’ επέκταση και η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία μας στην πρώτη Κυριακή των νηστειών τοποθετεί ένα μεγάλο γεγονός, την αναστύλωση των Αγίων Εικόνων.

Κάνοντας ένα πέρασμα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν την βυζαντινή αυτοκρατορία, θα ήταν σταθμός η εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Γ από την δυναστεία των Ισαύρων, ο οποίος επηρεασμένος από τις ανεικονικές αντιλήψεις της εποχής και από κάποια ακραία εικονολατρικά γεγονότα που παρέκκλιναν στην ειδωλολατρία, απαγορεύει την προσκύνηση τον εικόνων.

mechanical adv 2021

kiriaki orhodoxias 4
Λέων Γ΄ Ίσαυρος (685-741 μΧ)

apostolakis adv 2

Από τότε και έπειτα μέχρι και την αναστύλωση των εικόνων από την Αγία Θεοδώρα αυτοκράτειρα και σύζυγο του Θεοφίλου, συνεργαζόμενη με τον Πατριάρχη Μεθόδιο, διαβάζουμε από τις ιστορικές πηγές ότι ο λαός διχάζεται, υπάρχουν διαταραχές, διωγμοί και δημιουργούνται πολλά εσωτερικά προβλήματα στην βυζαντινή αυτοκρατορία. Μεγάλη σύγκρουση δημιουργείται χάρις την απεικόνιση του Χριστού, που οι εικονομάχοι αρνούνται κατηγορηματικά ενώ οι εικονολάτρες υπερασπίζονται με στενός την απεικόνιση όχι μόνο του Χριστού αλλά και όλων των Αγίων πάνω στις ιερές εικόνες.

Αυτός ο εσωτερικός διχασμός σβήνει με την Ζ Οικουμενική Σύνοδο ( 787 μ. Χ.), η οποία διατυπώνει με ακρίβεια τις τιμές που οφείλουμε να αποδίδουμε στα εικονίσματα. Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου.

kiriaki orhodoxias 3

Με την λήξη της εικονομαχίας αποφασίζεται ότι στις ιερές εικόνες μπορούν να απεικονιστούν όλοι οι Άγιοι, η Παναγία ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος ήρθε στην γη και έγινε άνθρωπος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας θεσπίζουν το εξής : Η προσκύνηση των εικόνων του Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των άλλων Αγίων δεν είναι ειδωλολατρικό στοιχείο, διότι η προσκύνηση αυτή δεν γίνεται στο ξύλο ή γενικότερα στην ύλη αλλά αποδίδεται τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

kiriaki orhodoxias 2

Απορίας άξιον είναι ο λόγος ο οποίος η Εκκλησία τοποθετεί αυτό το μεγάλο γεγονός να εορτάζεται την Α Κυριακή των Νηστειών. Οι Πατέρες λοιπόν, όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble