Εκκλησία

Η πρώτη επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Εθνική ΠαλιγγενεσίαΣπουδαίο επαναστατικό σύμβολο για το Επάνω Μεραμπέλλο και την τοπική Εκκλησία χαρακτηρίσθηκε το μνημείο του Αγίου Γεωργίου του Καταματωμένου, στη θέση «Απάνω Γειτονιά» Νεαπόλεως, στην όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου το πρωί της Τετάρτης 24 Μαρτίου στο μνημείο αυτό, παρουσία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. Πρόκειται για την πρώτη από τις εορταστικές εκδηλώσεις που φέτος λαμβάνουν χώρα στην μητροπολιτική μας περιφέρεια, επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από την κήρυξη του επαναστατικού αγώνος των Ελλήνων και αποτίουν ελάχιστο φόρο τιμής και αλήστου μνήμης σε όλους όσοι αγωνίσθηκαν, υπερασπίσθηκαν τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος μας και θυσιάσθηκαν για την πολυπόθητη ελευθερία.

https://www.impeh.gr/wp-content/uploads/2021/03/ag-georgios-katamatomenos-24-3-2021-16-300×171.jpg

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

https://www.impeh.gr/wp-content/uploads/2021/03/ag-georgios-katamatomenos-24-3-2021-16-300×171.jpg

Το ιστορικό μαρμάρινο μνημείο του Αγίου Γεωργίου του Καταματωμένου στήθηκε το 1972, με πρωτοβουλία του ζεύγους Μανώλη και Μαρίας Πυτικάκη για να θυμίζει στις ερχόμενες γενιές ότι στον τόπο αυτόν υπήρχε στα χρόνια της σκλαβιάς μία εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργούσε ένα από τα πιο καλά οργανωμένα Κρυφά Σχολειά. Αυτό το γνώριζαν καλά οι Τούρκοι της περιοχής, οι οποίοι, επωφελούμενοι της ευκαιρίας με την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, εισήλθαν στον Ιερό Ναό και κατέσφαξαν τον Ιερέα και όλους τους χριστιανούς που βρίσκονταν εντός του. Και από το αίμα που πλημμύρισε το εσωτερικό του ναού και ξεχύθηκε στο προαύλιο, η Εκκλησία ονομάσθηκε «Άη Γιώργης ο Καταματωμένος».

swell adv 2021

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τη Παλιγγενεσία του Γένους ημών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον βουλευτή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη, την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Μαρία Χανιωτάκη – Μυλωνάκη, τον Αντιδήμαρχο Νεαπόλεως κ. Κίμωνα Χουρδάκη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νεαπόλεως κ. Ιωάννη Μηναδάκη, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η τελετή επάρσεως δύο επετειακών σημαιών που, μαζί με την ελληνική, τυπώθηκαν με την μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως και υψώθηκαν ειδικά για την σημαντική αυτή επέτειο δύο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η πρώτη σημαία αναπαριστά τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος, αντί δόρατος, κρατά τόν Σταυρό του Κυρίου µέ τον οποίο σκοτώνει το θηρίο. Η παράσταση αυτή είναι απόλυτα συνυφασµένη µε τους αγώνες σκλαβωµένων Ελλήνων. Ο Άγιος Γεώργιος ενσαρκώνει τον κάθε γενναίο αγωνιστή που δεν τον σκιάζει ο θάνατος, αλλά αγωνίζεται για τα ιδανικά της φυλής µας, την Πίστη και την Πατρίδα. Ο Τίµιος Σταυρός αποτελεί για τούς χριστιανούς «τό σηµείον τοῦ Υιοῦ τοῦ ἀνθρώπου», το όπλο µε το οποίο κατατροπώνονται οι επιθέσεις του διαβόλου και των εχθρών πού επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια του Γένους. Παράλληλα στη σημαία αναγράφεται η φράση «ΘΕΕ, ΣΩΣΕ ΤHΝ ΚΡHΤHΝ», η οποία ήταν γραµµένη στο λάβαρο πού υψώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1821 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του «Καταµατωµένου». Την φιλοτέχνηση της σημαίας ανέλαβε ο π. Θεμιστοκλής Ματθαιάκης.

ag georgios katamatomenos 24 3 2021 7

ag georgios katamatomenos 24 3 2021 13


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button