GMG Constructions | adv


Ορθοδοξία & Εκκλησία

Ενα ζευγάρι ξυλοπόδαρα | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

Σαν ήμασταν μικροί μας έλεγαν «Πρώτα απ’ όλα να ‘στε ανθρώποι!» Και πάντα μου έκανε εντύπωση αυτή η αλλαγή στον τονισμό , ανθρώποι αντί για άνθρωποι. Ίσως γιατί ένα «ω» ανοίγει ευκολότερα τις ψυχές μας, αντί ένα κλειστό κουλουριασμένο «α» που γνέθει τον εγωισμό μας.

Και βγάλαμε κώδικες και τρόπους καλής συμπεριφοράς για να επιδείξουμε το “savoir vivre” μας….  Μα ξεχάσαμε να «σκύψουμε» μέσα μας, γιατί δε μας συμφέρει – σε αρκετές περιπτώσεις-  να δούμε το «savoura vivre» μας, που έλεγε κι’ ένας παλιός μου καθηγητής.

apostolakis adv 2

Magali-Elounda

Σκύψε μέσα σου, φίλε μου, να δεις τι κουβαλάς. Άρχισε το ξεσκόνισμα, την τακτοποίηση, όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές τα Σάββατα. Άσπρισε το σοκάκι της ψυχής σου, σαν να’ ναι Μεγαλοβδομάδα και να προσμένεις την Ανάσταση. Μα πριν ασπρίσεις, σκούπισε, απομάκρυνε και το τελευταίο αγκαθάκι και το τελευταίο πετραδάκι. Αλλιώς ο ασβέστης που θα πέσει πάνω του θα το κάνει πιο «σκληρό» και πιο «δυνατό» από ό,τι στ’ αλήθεια μπορεί να είναι.

mechanical adv 2021

Ετοίμασε γλέντι καθημερινό να’ ρθουν οι γείτονες, οι φίλοι κι’ οι γνωστοί σου. Μην περιμένεις την ονομαστική σου εορτή ή τα γενέθλια σου για ν’ ανοίξεις το σπίτι σου, τη ψυχή σου, την καρδιά σου. Και λες «δεν έχω πολλά» «δεν έχω τίποτα» ή «αυτά που έχω δε φτάνουν»….Έχεις ένα χαμόγελο να δώσεις, μια γλυκιά κουβέντα να πεις, δυο χέρια να ακουμπήσεις στον πονεμένο ώμο του άλλου. Κάθε ένας μας γεννιέται μ’ ένα ξεχωριστό ταλέντο, τάλαντο αν προτιμάτε, κι’ αυτό είναι το καλύτερο έξοδο που μπορούμε να κάνουμε. Ξοδεύουμε μα δε χρεωκοπούμε, γιατί η τράπεζα της ψυχής έχει διαφορετικό αποθεματικό. Μα δυστυχώς, οι ενδιαφερόμενοι για δάνεια απ’ αυτή την τράπεζα ολοένα και λιγοστεύουν.

zuper adv 2021

Το έξοδο μας ως ανθρώποι, κι’ όχι μόνο μέσα σε φιλανθρωπικά χριστουγεννιάτικα gala, είναι η προσφορά στην κοινωνία, στο συνάνθρωπο, στο διπλανό μας, στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας. Τους ανθρώπους δεν τους κάνουν τα καδραρισμένα πτυχία ή οι μοστραρισμένες – copy paste- γνώσεις στα  social media, αλλά η απλή κίνηση να κατεβούμε απ’ τα ξυλοπόδαρα του εγωϊσμού μας και να προσκαλέσουμε σε μια συνάντηση ψυχών τους γύρω μας…Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε «ο εγωϊσμός είναι ένα ζευγάρι ξυλοπόδαρα, που κάνουν τον άνθρωπο ψηλό, χωρίς να τον κάνουν μεγάλο».

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button