Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ο Άγιος Χριστόφορος, προστάτης των οδηγών

Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαϊου

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Στην ορθόδοξη αγιογραφία ο άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του το Χριστό,περιστατικό που διασώζει η παράδοση, από την περίοδο που βοηθούσε αφιλοκερδώς τη διέλευση των ανθρώπων από ένα επικίνδυνο ποταμό. Ίσως γι’ αυτό θεωρείται προστάτης των οδηγών, αλλά και του σώματος εφοδιασμού – μεταφορών του Στρατού.

Στο Μικρό Ευχολόγιο, στην Ακολουθία «επί ευλογήσει νέου οχήματος» υπάρχει , πρώτο στη σειρά το απολυτίκιό του. Παλαιότερα θεωρούνταν προστάτης χωραφιών και αμπελιών, κυρίως από το χαλάζι.
Ο άγιος Χριστόφορος λεγόταν κυνοπρόσωπος κι’ αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως γράφει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ν’ απεικονισθεί από αμαθείς ζωγράφους με τη μορφή σκύλου, ενώ η λέξη κυνοπρόσωπος σήμαινε ότι το πρόσωπό του ήταν άγριο και άσχημο.

Η παράδοση αναφέρει πως μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (249-251). Ήταν βαρβαρικής καταγωγής και είχε τ’ όνομα Ρέπροβος(reprobus = κολασμένος στα λατινικά). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην ΑντιόχειαΌταν ήταν ακόμη κατηχούμενος, για να ευχαριστήσει τον Χριστό, εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού και μετέφερε δωρεάν επί των ώμων του εκείνους που επιθυμούσαν να διέλθουν τον ποταμό. Μια μέρα παρουσιάσθηκε προς αυτόν μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη. Ο Ρεμπρόβος πρόθυμα το έθεσε επί των ώμων του και στηριζόμενος επί της ράβδου του εισήλθε στον ποταμό. Όσο όμως προχωρούσε, τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη. Μόλις έφθασε στον προορισμό του, κατάκοπος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και τον πλάσαντα αυτόν.

Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε. Ο Ρεμπρόβος φύτεψε την ράβδο και την επομένη την βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστόφορο. Η άκτιστη θεία Χάρη, που έλαβε την ώρα του βαπτίσματος και του Χρίσματος, μεταμόρφωσε όλη του την ύπαρξη. Και αυτή ακόμα η δύσμορφη όψη του φαινόταν φωτεινότερη και ομορφότερη.Στη διάρκεια ενό πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην ΑντιόχειαΜε τη δύναμη της πίστης του θαυματούργησε μετατρέποντας σε πολλά καρβέλια έν αξερό κομμάτι ψωμί, μ’ αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό οι στρατιώτες που είχαν πάει να τον συλλάβουν, ενώ έγιναν χριστιανές και δυο διεφθαρμένες γυναίκες, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, που εστάλησαν για να τον σαγηνεύσουν με τα θέλγητρά τους.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ο άγιος Χριστόφορος μαρτύρησε και αποκεφαλίστηκε το 251 μ.Χ.. Η μνήμη του τιμάται στις 9 ΜαΪου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 25 Ιουλίου από την Καθολική. O άγιος Χριστόφορος είναι, μεταξύ άλλων, πολιούχος Άγιος του Αγρινίου, του Βίλνιους, της Ρίγα, της Αβάνας, του Μπραουνσβάιχ, του Μακλεμβούργου και της Ζιρόνα

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ

Zuper Service

Στολαίς ταις εξ αίματος, ωραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τω Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε· όθεν συν Ασωμάτων, και Μαρτύρων χορείαις, άδεις τη τρισαγίω, και φρικτή μελωδία, διό ταις ικεσίαις ταις σαις, σώζε τους δούλους σου.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button