Ορθοδοξία & Εκκλησία

18 Αυγούστου | Αγιοι Φλώρος και Λαύρος, προστάτες των λιθοξόων | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

Ξακουστοί λιθοξόοι και αγαπημένα δίδυμα αδέρφια ήταν οι άγιοι Φλώρος και Λαύρος, που διδάχθηκαν το χριστιανισμό, αλλά και την τέχνη τους από τους αγίους Πρόκλο και Μάξιμο, που μαρτύρησαν για το Χριστό.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο των δασκάλων τους , τα δύο αδέλφια κατευθύνθηκαν στα Ουλπιανά της Δαρδανίας (σημερινό Λάπλιε Σέλο Κοσσυφοπεδίου). Εκεί εγκαταστάθηκαν και ζούσαν χριστιανικά ασκώντας την τέχνης τους. Σύντομα η φήμη τους εξαπλώθηκε  μ’ αποτέλεσμα ο άρχοντας Λικίνιος να τους αναθέσει την ανέγερση ειδωλολατρικού ναού. Τον έφτιαξαν σ’ ελάχιστο χρόνο, γεγονός που κίνησε την προσοχή του ειδωλολάτρη ιερέα Μερέντιου, ο οποίος τους ρώτησε πως τα κατάφεραν. Όταν εκείνοι απάντησαν ότι τους βοήθησε ο Κύριος, ο Μερέντιος τους υποσχέθηκε να ακολουθήσει την πίστη τους, αν με τη δύναμη του Χριστού θεράπευαν το μάτι του γιού του, Αθανασίου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι άγιοι προσευχήθηκαν, το θαύμα έγινε και ο ιερέας με το γιό του έγιναν  Χριστιανοί. Ο Λικίνιος εξοργισμένος διέρταξε να υποστούν μαρτυρικό θάνατο. Αφού τους βασάνισαν, τους έριξαν σ’ ένα βαθύ πηγάδι, όπου και έλαβαν τας στεφάνια του μαρτυρίου. Γι’ αυτό και οι εργάτες κατασκευαστές πηγαδιών ζητούν πάντα την προστασία τους.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».

swell adv 2021

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button