Χωρίς κατηγορία

Economist | Το εμβόλιο δουλεύει και ο ιός θα γίνει ενδημικός

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού άρχισαν να χορηγούνται γρηγορότερα και δουλεύουν καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο ο COVID-19 θα κυκλοφορεί για χρόνια και φαίνεται πιθανό να γίνει ενδημικός, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Στη δημοσίευμα τονίζεται πως ακόμη και τα θαύματα έχουν όρια καθώς, ναι μεν χωρίς το εμβόλιο η πανδημία απειλούσε να αφαιρέσει περισσότερες από 150 εκατ. ζωές, ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι το να περιμένει κανείς πως τα εμβόλια θα εξουδετερώσουν πλήρως τον COVID-19 είναι λάθος.

neratzoulis neo

«Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται θαύμα ο εμβολιασμός, καθώς λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη αναγνώριση του ιού, οι γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει 148 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Στο Ισραήλ, που θεωρείται «πρωταθλήτρια» χώρα στους εμβολιασμούς, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, είναι υψηλότερες από ποτέ. Ωστόσο, όπως προστίθεται, σε ό,τι αφορά τους άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ήδη οι εισαγωγές είναι σχεδόν 40% μειωμένες σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί, στα μέσα Ιανουαρίου, με καθοδική τροχιά.

Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν κάθε ήπια και ασυμπτωματική περίπτωση, φαίνεται ότι ως επί το πλείστον αποτρέπουν τις σοβαρότερες λοιμώξεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμη και τον θάνατο, σημειώνει ο Economist, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένα εμβόλια σταματούν επίσης την εξάπλωση του ιού.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αυτό θα επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία και έτσι θα διευκολύνει την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς να προκαλείται πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, οι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τους 2,3 εκατ., ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 108 εκατ. σε όλο τον κόσμο.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button