Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπόθεση Τοπλού και ο Δούρειος Ίππος της ανάπτυξης

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Μεγάλη αναταραχή στην τοπική κοινωνία του δήμου Σητείας και όχι μόνον έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού έβγαλε σε πλειστηριασμό τον οικισμό – ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εστιατόριο « Μετόχι Βάι» που βρίσκεται στην είσοδο της περιοχής του Φοινικόδασους Βάι.

NOVA

 

Χωρίς στην ουσία να προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία, εκτός από μια ανακοίνωση που έκανε ο παπάς στην εκκλησία του Παλαικάστρου την Κυριακή λίγη ώρα πριν το πλειστηριασμό!. Ούτε καν σε τοπική εφημερίδα της Σητείας ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είναι οι κάτοικοι πρωτίστως του Παλαικάστρου και της Σητείας.

Mechanical Solutions

Το ενδιαφέρον όμως δεν έγκειται στην νομιμότητα αλλά στο ηθικό κυρίως πρόβλημα που δημιουργείται, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκτός βέβαια από τους σημερινούς ενοικιαστές που είναι δυο οικογένειες από το Παλαίκαστρο, όλος τυχαίως στην δημοπρασία παρίστατο και η περιβόητη, γνώριμη μας πλέον Αγγλική εταιρεία Minoan Group Plc !!

Η εταιρεία όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, πλειοψήφησε, κατοχυρώνοντας την επιχείρηση για 20 ολόκληρα χρόνια με αντίτιμο 27.500 ευρώ τον χρόνο, δηλ. Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει για όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το μεγάλο ερώτημα.

Τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια του ηγουμένου και της εταιρείας που φιλοδοξούσε να κάνει την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη Μεσόγειο με 2500 διαμερίσματα και 7000 κλίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα διάφορα, που θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας όλης της Κρήτης;

Μήπως κατάλαβαν ότι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και τη στήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να κάνουν την επένδυση και αρκέστηκαν σε πρώτη φάση να «εισβάλουν» στο Βάι διεκδικώντας τις επιχειρήσεις, σήμερα το «Μετόχι Βάι» και αύριο το εστιατόριο στο Βάι, το πάρκινγ και ότι άλλο κερδοφόρο υπάρχει στη περιοχή;

Ενημερώνουμε επίσης ότι με αίτηση τους και με υπογραφή του προέδρου τους, επισήμως είχαν ζητήσει από τον τ. δήμαρχο Γιάννη Περάκη να τους παραχωρήσει την εκμετάλλευση του εστιατορίου στο Βάι. Οι προθέσεις άλλωστε είχαν φανεί αρκετά νωρίς.

Σίγουρα είναι ένα καλό σενάριο για τα μέτρα και την οικονομική επιφάνεια της εταιρείας διότι το Βάι ως ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Κρήτης μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη και ζεστό χρήμα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη για την επιβίωση της εταιρείας τους.

Ή μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για την επικυριαρχία τους στην επίμαχη περιοχή των 26000 στρεμμάτων που έχουν ήδη προσυμφωνήσει για την μεγάλη επένδυση και δεν θέλουν και άλλους στα πόδια τους;

Εμείς όπως ήδη έχουμε ξανατονίσει με δελτία τύπου και άρθρα μας για το τεράστιο αυτό θέμα που απασχολεί τις τοπικές μας κοινωνίες και έχει θέσει στην κυριολεξία σε αναπτυξιακή ομηρία όλη την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, δεν πιστέψαμε ποτέ στη πρόθεση τους για τουριστικές επενδύσεις που μακρο-μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να αποκομίσουν κάποια κέρδη.

Οι σκέψεις μας, μάλλον σε σκοτεινά γεωστρατηγικά σχέδια πηγαίνουν και αυτό ενισχύει τις απόψεις και τους φόβους μας από την επιτακτική εμμονή του Βρετανού πρέσβη, που πρόσφατα μάλιστα επισκέφτηκε την περιοχή και όπως και ο προκάτοχος του, με επιμονή τόνισαν την αναγκαιότητα και την στρατηγική σημασία της επένδυσης για τα συμφέροντα της χώρας τους.

Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτηση μας, θεωρώντας εμπαιγμό για την τοπική κοινωνία την προμελετημένη μεθόδευση εισβολής και νομιμοποίησης μιας ασήμαντης για εμάς ομάδας καιροσκόπων, που τζογάροντας στο χρηματιστήριο υψηλού ρίσκου του Λονδίνου τη γη των παππούδων μας, στερεί από ντόπιους οικογενειάρχες την δυνατότητα της δημιουργίας, της εργασίας, να ζουν να ονειρεύονται και να απολαμβάνουν τους μόχθους τους στον δικό τους τόπο, χωρίς να αισθάνονται ιθαγενείς στον τόπο τους.

Η μη συμμόρφωση της ομάδας αυτής των ανθρώπων που προσποιείται την εταιρεία

που θα σώσει τον τόπο, συμβάλλοντας και στην οικονομία της Ελλάδας γενικότερα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που φρέναρε τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για τουριστικές επιχειρήσεις μαμούθ εντός προστατευόμενων αρχαιολογικών τόπων και περιοχών Νατούρα, ας προβληματίσει όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους ντόπιους.

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι η εισβολή ετοιμάζεται με πονηρούς και ύποπτους τρόπους και η μη αντίδραση, ιδίως των τοπικών κοινωνιών, ισοδυναμεί με αποδοχή και υποταγή σε ύποπτα μεγαλόσχημα κερδοσκοπικά συμφέροντα με στόχο την καταλήστευση της γης μας, των φυσικών, πολιτισμικών, ιστορικών και οικονομικών μας πόρων.

Ας θυμηθούμε την ξεχασμένη ομηρική ιστορία μας. Η Τροία δεν θα μπορούσε ποτέ κατακτηθεί αν δεν είχε επινοηθεί ο Δούρειος Ίππος!.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΙΤΆΝΟΥ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button