ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει ποιότητα στον πολιτικό λόγο;

Η οικονομική κρίση που διανύουμε ανέδειξε  προβλήματα με βαθύτερες κοινωνικοπολιτικές  προεκτάσεις και δημιούργησε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη  απειλών  ακόμη και για την δημοκρατική μας παράδοση.  

Υπάρχει ποιότητα στον πολιτικό λόγο; 1

Στην Ελλάδα με την αναδιάταξη του πολιτικού της χάρτη,  η   ανάδυση της  ναζιστικής παράταξης από περιφερειακό  μόρφωμα που μέχρι πρότινος ήταν  σε κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου,   ευνόησε  την κυριαρχία του  λαϊκισμού.  Υιοθετώντας προκλητικές συμπεριφορές και  ακραία ρητορική  περί του υπαρκτού προβλήματος  ανασφάλειας  στις πόλεις   και   ανάγκης μέτρων κατά της εγκληματικότητας των μεταναστών,   το κόμμα της ακροδεξιάς   χαϊδεύει αυτιά,   επενδύει  στον θυμό , και αμφισβητεί ευθαρσώς  θεσμούς και κοινοβουλευτικό  σύστημα .  Από τις φασιστικές δηλώσεις μέχρι τα τελευταία επεισόδια στην Βουλή τα μέλη της  εκμεταλλεύονται συγκυρίες και παραπλανούν το εκλογικό σώμα.

Υπάρχει ποιότητα στον πολιτικό λόγο; 2

Παράλληλα ,   οι   σειρήνες του λαϊκισμού δεν λείπουν και στο  μέτωπο της Αριστεράς.  Η αξιωματική αντιπολίτευση  , με προτάσεις αντιφατικές, με συρραφή ανέφικτων υποσχέσεων, με  ανεδαφικές  λύσεις  που με περισσή άνεση η ίδια  υπόσχεται να εφαρμόσει,  αδιαφορεί πλήρως για την πορεία εξόδου της χώρας από τη κρίση.   Η  οποιαδήποτε εκτίμηση και κοστολόγηση των μέτρων αυτών που προτείνει,   απλά  απουσιάζει.  Ο σεβασμός της σε θεσμούς απλά κατά περίπτωση . Ο πολιτικός της  λόγος στηρίζεται στο ψέμα και στην πολιτική απάτη , μεγαλύτερη του «λεφτά υπάρχουν». Επιδιώκει το  ψάρεμα στα θολά νερά μιας απελπισμένης κοινωνίας  μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την επικινδυνότητα των όσων υποστηρίζει. 

Σε κάθε περίπτωση τώρα , οι πολίτες  γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και λάθος επιλογές  τις οποίες στο παρελθόν έχουν πληρώσει. Δεν υπάρχει στο σήμερα το άλλοθι της άγνοιας.  Απαλλαγμένοι από τα πολιτικά « βάρη» του παρελθόντος και κακών συνηθειών  οι πολίτες δεν παρασύρονται από φωνές της δημαγωγίας , του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι σκεπτόμενος. Εκείνο που αποζητά είναι η καθαρή, ρεαλιστική και πρακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας του. Ξέρει να ξεχωρίζει πρόσωπα ικανά να διαφυλάξουν την πολυτιμότερη κληρονομιά των παιδιών του  , την δυνατότητα να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Στηρίζει πρόσωπα που θα οδηγήσουν τον τόπο  μακριά από τις συμπληγάδες των τελευταίων ετών . Προσωπικότητες που θα θέσουν την χώρα σε νέα τροχιά ανάκαμψης  και  εφαρμογής ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης.

Το  εκλογικό σώμα είναι εκείνο που διαμορφώνει με τις επιλογές του την ύπαρξη ποιότητας  στον πολιτικό λόγο. Και η  Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά,  είναι η μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη. 

Γιάννης ΠλακιωτάκηςΣχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close