ΑΡΘΡΑ

Των χιλιετιών τα δέντρα… (του Μανόλη Κλώντζα)

Τα χιλιετιών αυτά δένδρα άντεξαν στο χρόνο ως ζωντανά μνημεία κόντρα στους βιολογικούς εχθρούς, κόντρα στις σύνθετες ανάγκες των ανθρώπων σε διάφορα κρατικά μορφώματα και σε διάφορα οικονομικά-κοινωνικά συστήματα.

Στην σημερινή οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα που η τεχνολογία και οι δυνατότητες επιτρέπουν στον άνθρωπο να επιβιώνει δίχως να καταστρέφει τα πάντα γύρω του, το αιωνόβιο αυτό μνημείο δεν άντεξε. “Ήταν σύνορο”… αφού!

caffeine adv2020b

Η αιτία που δεν άντεξε το συγκεκριμένο ζωντανό μνημείο είναι ακριβώς η ίδια με την αιτία της καταστροφής και παντοτινής ανατροπής του γεωλογικού μας περιβάλλοντος και του φυσικού ιστορικού τοπίου για οποιαδήποτε λόγο.

Οι νόμοι του οποιουδήποτε κράτους, και οι ανάγκες της οικονομικής δράσης του ανθρώπου δεν μπορούν να πατάνε και να καταστρέφουν τον διαχρονικό πλούτο όλων των ανθρώπων και όλων των γενναίων ακόμα και των αυριανών. Στην σχέση αυτή οικονομίας- φύσης πρόβλημα δεν είναι η φύση αλλά η μορφή της παραγωγής και οι οικονομικές σχέσεις παραγωγής που βιάζουν και καταστρέφουν ζωές και φύση.

neratzoulis neo

Η επιτροπή αγώνα για την διαφύλαξη του ισθμού Ιεράπετρας έχει να επιδείξει λαμπρό έργο αυτό στην διαφύλαξη της φυσικής και της ιστορικής μας κληρονομιάς ως ενότητα. Στην προστασία τέτοιων αιωνόβιων δένδρων μνημείων. Για την υπεράσπιση της διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με την φύση στην περιοχή. Μιας ιδιαίτερης σχέσης που γλίτωσε στο πέρασμα του χρόνου όλες τις πλευρές του κρητικού πολιτισμού. Από την ντοπιολαλιά έως την μουσική παράδοση κλπ.

Βάζει σε μεγάλο βαθμό τα γυαλιά σε όλους τους φορείς του Λασιθίου αλλά και σε διεθνές επίπεδο ακόμα δείχνοντας τον ορθό επιστημονικά και ηθικά δρόμο.

Ένα μεγάλο μπράβο και στον George Filippakis εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Αγίου Νικολάου που αντέδρασε σωστά μόλις είδε αυτή την καταστροφή.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button