ΑΡΘΡΑ

Τα άτομα με αναπηρία δεν μένουν για πάντα παιδιά και φυσικά οι γονείς τους δεν μένουν πάντα νέοι

Μέσα Σεπτέμβρη, το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Μια περίοδο που δημότες και επισκέπτες του Άγιου Νικολάου απόλαυσαν τα μπάνια τους στις παράλιες του δήμου. Δυσάρεστη εξαίρεση όμως αποτελούν τα άτομα με αναπηρίες που ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στις παραλίες.

Τα αμαξίδια θαλάσσης που είναι σε δυο τρεις παραλίες δεν βοηθάνε στην αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες σε αυτές. Τα συγκεκριμένα αμαξίδια χρειάζεται να τα σπρώξεις στην άμμο μέχρι την θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι για να χρησιμοποιηθούν πρέπει το κάθε άτομο να έχει κάποιον άλλον μαζί του, με την απαραίτητη μυϊκή δύναμη,  ώστε να το βοηθήσει να μπει και να βγει από την θάλασσα.

caffeine adv 2021

Η νοοτροπία που ορίζει ότι πάντα τα άτομα με αναπηρία ΄΄΄συνοδεύονται΄΄ από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είναι εντελώς λανθασμένη αν και βολική για την κεντρική και τοπική εξουσία. Δεν θέλουμε οι διαπροσωπικές μας σχέσεις να μετατρέπονται σε υποστηρικτικές. Άλλωστε πολλές φορές δεν έχουμε καν αυτή την επιλογή. Τα  άτομα με αναπηρία δεν μένουν για πάντα παιδιά και φυσικά οι γονείς τους δεν μένουν πάντα νέοι.

Με ποιο τρόπο λοιπόν ένας δημότης με αναπηρία, που οι γονείς  του θέλουν αλλά δεν έχουν πια την σωματική δύναμη να τον βοηθήσουν, θα απολαύσει την θάλασσα! Φυσικά και υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αναφέρομαι στον μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης SEATRAC, ο οποίος είναι φορητός, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και έχει κερδίσει Α΄βραβείο καινοτομίας καθώς αποτελεί ελληνική πατέντα ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

neratzoulis neo

Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Είναι ένας μηχανισμός αποτελούμενος από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του επιβιβάζεται στην καρέκλα και πάλι πατώντας ένα κουμπί επιστρέφει στη στεριά. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Το SEATRAC αποτελεί καινοτομία γιατί είναι η μοναδική κατασκευή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα αυτόνομα. Είναι μη μόνιμη, δεν απαιτείται καμία παρέμβαση στην ακτή που τοποθετείται, συνεπώς μετά το πέρας της θερινής περιόδου μπορεί να απεγκατασταθεί, επαναφέροντας την ακτή στην αρχική της κατάσταση.

Ανατρέχοντας στο χάρτη των εγκαταστάσεων SEATRAC της εταιρίας ΤΟΒΕΑ θα διαπιστώσουμε ότι ο δήμος Άγιου Νικολάου είναι από τους ελάχιστους πια δήμους της Ελλάδας που δεν έχουν τον μηχανισμό. Χαρακτηριστικά στην Κρήτη μηχανισμοί έχουν τοποθετηθεί σε Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Ως σύλλογος ατόμων με αναπηρία επαρχίας Μεραμβελλου είμαστε αποδεκτές πολλών παράπονων και διαμαρτυριών κατοίκων αλλά και ατόμων με αναπηρία από όλη την Ελλάδα που επιθυμούσαν να περάσουν τις διακοπές εδώ.

Αρχές του 2019 πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ότι στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργία Προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της τότε κυβέρνησης Ευγενία Φωτονιάτα υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 218.000 € προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Η χρηματοδότηση αφορούσε τέσσερις δημοτικές παράλιες, Άμμος και Κιτροπλατεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου, Σχίσμα Ελούντας και Άγιος Παντελεήμονας Καλού Χωριού.

Σε καμία από αυτές τις παράλιες δεν εγκαταστάθηκε SEATRAC, σε κάποιες έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις όπως τουαλέτες ΑμεΑ, προμήθεια αμαξίδιων θαλάσσης, που όμως όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ατόμων με κινητική αναπηρία. Δυστυχώς και σε κάποιες από τις συγκεκριμένες παράλιες δεν παρατηρήθηκε καμία παρέμβαση που να διευκολύνει την πρόσβαση στην θάλασσα.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί υπάρχει η καθυστέρηση αυτή. Ελπίζουμε την επόμενη θερινή περίοδο είτε στο πλαίσιο της παραπάνω χρηματοδότησης είτε μέσω άλλων πόρων του δήμου Άγιου Νικολάου να εγκατασταθεί τουλάχιστον σε μια παράλια μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης SEATRAC ώστε τόσο οι δημότες με αναπηρίες όσο και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν  την θάλασσα με την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Διαμαντόπουλου Μαριάννα                                                                                 

Γραμματέας Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Μεραμβελλου

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button