ΑΡΘΡΑ

Τα 4 γλυκά κοκ… μισό μεροκάματο; (του Θάνου Πασχάλη)Τό’ χα πεθυμιά να ξαναφάω μετά από πολλά χρόνια ένα γλυκό κοκ, όπως όταν ήμουν παιδί. Λίγο αυτό που λέγεται ότι τα γλυκά παχαίνουν, λίγο το ότι δεν μου πολυάρεσαν τα περισσότερα από αυτά (εξαίρεση πάντα βέβαια το κοκ) είχα φτάσει χρόνια τώρα σε αποχή από γλυκά και γλυκίσματα.

pasxalisΕτσι λοιπόν όταν μου ξανάρθε η ιδέα και η όρεξη ξαναπήγα στο μοναδικό γλυκόπου κυρίως έτρωγα μικρός. Το κοκ. Που να φανταστώ βέβαια ότι θα το έβρισκα πανάκριβο ή μάλλον σε διαφορετική τιμή από μαγαζί σε μαγαζί και από περιοχή σε περιοχή. Δύο ευρώ στα Κάτω Πατήσια (κι ήταν και το καλύτερο που έφαγα), 2,20 ευρώ στους Αμπελόκηπους, 2,5 ευρώ στο Μαρούσι. Δηλαδή σε δραχμούλες ένα κοκ σχεδόν ένα χιλιάρικο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Και ύστερα λέμε ότι μπαίνουν λουκέτα σε καταστήματα, ότι έγινε εσωτερική υποτίμηση μισθών και συντάξεων αλλά οι τιμές τιμές και μάλιστα απλησίαστες σε πολλά αγαθά και τρόφιμα. Ακόμη και στα γλυκά. Και δεν μιλάμε για τις τιμές που πωλούν τα περισσότερα προϊόντα τους οι πολυεθνικές εταιρείες καθώς για αυτές κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δρουν ολιγοπωλιακά στήνοντας καρτέλ και καθορίζοντας τις τιμές. Μιλάμε για γλυκά και γλυκίσματα που φτιάχνουν τα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο αρκετά από αυτά έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης και ενδεχομένως και άλλα να κατεβάσουν ρολά συντόμως.

Γιατί όμως κρατούν ψηλά τις τιμές σε γλυκά όπως το κοκ; Πως είναι δυνατόν να αγοράσει κάποιος γλυκά όταν μόνο για 4 κοκ θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ δηλαδή το μισό του μεροκάματο; Έχει άδικο λοιπόν ο κόσμος που γκρινιάζει για τις τιμές; Εχουν αντιληφθεί κάποιοι καταστηματάρχες ότι οι εποχές της ευμάρειας παρήλθαν; Δεν μπορεί να εισάγεις ένα ρούχο με 10 ευρώ και να το πουλάς 100 ευρώ δηλαδή 1000% παραπάνω ή να πουλάς ένα γλυκό κοκ προς 2,5 ευρώ…

swell adv 2021

Μπορεί κάποτε να υπήρχε η υπερκατανάλωση και η σπατάλη από πολλούς χάρις στα δανεικά, αλλά ωστόσο τέτοιες συμπεριφορές αισχροκέρδειας  χαντάκωσαν και την αγορά. Σήμερα θα αντέξουν στην αγορά αυτοί που πουλάνε ποιοτικά και φτηνά. Οι υπόλοιποι μάλλον θα κατεβάσουν ρολά. Και μετά μπορεί να κλαίγονται. Οι δοξασμένες εποχές της κονόμας λίγων ημερών παρήλθαν..

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button