Europlan
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συζητάμε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών | του Στέφανου Τσιάμου

ΜΗΛΟ
Palermo TECH HUB
Cosmos

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αποκοπεί από την υφιστάμενη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι απαραίτητο να επισημανθούν κρίσιμες πτυχές του εργασιακού και κοινωνικού πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει ένας δίκαιος και ουσιαστικός διάλογος.

Καταρχάς, η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών έχει υποβαθμιστεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Η διαφορά στους μισθούς, συγκριτικά με άλλους κλάδους και ιδιαίτερα με τους αντίστοιχους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι χαώδης. Η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος, καθιστώντας τον εκπαιδευτικό ένα από τα πιο χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα του Δημοσίου.

ΧΡΥΣΟΣ

Ταυτόχρονα, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία υπονομεύει ουσιαστικά τη διδακτική διαδικασία. Οι αίθουσες, ο εξοπλισμός, οι υπολογιστές και τα εποπτικά μέσα συχνά δεν επαρκούν ή είναι πεπαλαιωμένα. Σε αυτό το πλαίσιο, η απαίτηση για αποδοτική εργασία και ποιοτικό έργο φαντάζει παράλογη χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτικοί αποτελούν ίσως τον πιο μορφωμένο κλάδο του Δημοσίου. Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές έχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, συμμετέχουν σε δεκάδες σεμινάρια δια βίου μάθησης, παιδαγωγικής κατάρτισης και εξειδίκευσης. Κι όμως, όλη αυτή η επιστημονική επένδυση δεν αναγνωρίζεται επαρκώς, ούτε ηθικά ούτε οικονομικά.

NOVA

Πέρα από τα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο άδικης κριτικής και κοινωνικού μπουλινγκ, ακόμη και από γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα παρεμβάσεων ή επιθέσεων, παραγνωρίζοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Η ψυχολογική πίεση που υφίστανται είναι σημαντική και ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας μέσα στο σχολείο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για μια αξιολόγηση που να υπηρετεί τον παιδαγωγικό σκοπό και όχι τη διοικητική επιβολή. Μιλά για αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας με συλλογική συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων, για ανατροφοδοτική αξιολόγηση που στοχεύει στη βελτίωση και όχι στην τιμωρία, καθώς και για την ανάγκη επιμόρφωσης αντί πειθάρχησης.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνεται αποκομμένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ούτε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο ενοχοποίησης του κλάδου. Ο σεβασμός, η στήριξη και η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button