Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

«Συμμετοχή στα κοινά όπως μητρότητα» | της Ευαγγελίας Φανουράκη

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Με την προεκλογική περίοδο να είναι στα φόρτε της, κάθε μέρα οι συνδημότες μας μέσω της εφημερίδας, των ραδιοφώνων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, πληροφορούνται για ένα πλήθος άξιων (κατά το πλείστον) ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν με τις γνώσεις τους, με το πρόγραμμα τους, με τις ιδέες τους στον τόπο μας.

Θέλοντας λοιπόν, να πάω κόντρα στο ρεύμα θέλησα σήμερα να σας πω τι πρόσφερε αυτός ο τόπος σε εμένα και τι μου προσφέρει κατά την θητεία μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Mechanical Solutions

Τη συμμετοχή στα κοινά όσο παράδοξο κι αν ακουστεί με την πρώτη ματιά («ακουστεί» και «ματιά» παράδοξο επίσης) την βίωσα σαν τη γονεικότητα… σαν τη μητρότητα, συγκεκριμένα, μιας και είμαι μητέρα. Κάτι που συμπεριλαμβάνει δυο βασικές έννοιες. Την ευθύνη και την αγάπη.

Η συμμετοχή στα κοινά, όπως και η μητρότητα δεν έρχονται με εγχειρίδιο χρήσης, όμως αν είναι συνειδητή επιλογή – για εμένα υπήρξαν και τα δυο – αποδέχεσαι ότι θα σφάλλεις αρκετές φορές, αποφασίζεις ότι δεν θα το βάλεις κάτω ποτέ και αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να δουλέψεις επίσης όπως ποτέ στη ζωή σου!

Να δουλέψεις τόσο σε επίπεδο πρακτικής φροντίδας που για το παιδί είναι πχ το να έχει καθαρά ρούχα – ενώ για το δήμο αντίστοιχα η συμμετοχή σε συλλογικά όργανα και η πρακτική  ενασχόληση με τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες μας πχ οικονομική επιτροπή.

Παράλληλα οφείλεις να εστιάσεις και στην άυλη φροντίδα. Στον ευχάριστο χρόνο που περνάτε μαζί! Οι στιγμές μαμάς- κόρης που βιώνω με την Μαρίζα μου, με γεμίζουν εξίσου με τις φορές που συμμετέχω ως εθελόντρια σε διάφορες δράσεις του Δήμου.

Μια άλλη ομοιότητα είναι πως και στις δυο περιπτώσεις έρχονται στιγμές που αμφισβητείς τον εαυτό σου, που νιώθεις ότι δεν είσαι «αρκετή» όμως συνεχίζεις να προσπαθείς. Γιατί δεν έχεις το δικαίωμα να τα παρατήσεις! Γιατί όπως ένα παιδί το αγαπάς για πάντα έτσι αγαπάς και τον τόπο που επέλεξες. Κι αυτό το βίωσα ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που τηλεφώνησε νοσώντας για βοήθεια ή πληροφορίες και να μην τον «αγαπήσω» σαν δικό μου. Κι ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα το μεγαλείο της ευθύνης να ακουμπάνε άνθρωποι πολλές φορές άγνωστοι στον ώμο σου κι ύστερα να νοιάζονται εκείνοι για εσένα. Κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανταπόδοση αγάπης που έχω αισθανθεί στη ζωή μου.

Σε επίπεδο κινητοποίησης, όταν αποκτάς ένα παιδί θέλεις συνεχώς να γίνεσαι καλύτερος γονέας, διαβάζεις βιβλία του τύπου «πως να κάνω το παιδί μου ευτυχισμένο» και παρακολουθείς σεμινάρια γονέων. Έτσι και τα τελευταία δυο χρόνια, μετά την πανδημία που με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω τον ρόλο μου, διάβασα πολύ για τον τόπο μας και μελετώ ακόμη την ιστορία του, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως μέσα από αυτή θα βρεθεί η οδός για την κοινωνική συνοχή του. Παράλληλα ξανά έκατσα «στα θρανία» παρακολουθώντας ένα ακόμα μεταπτυχιακό στον ψηφιακό στρατηγικό μετασχηματισμό, για να προετοιμαστώ για τις νέες προκλήσεις που έρχονται.

Τέλος, όπως πολλές φορές ως γονέας επικοινωνείς και με άλλους γονείς που σας κατευθύνουν οι ίδιες αξίες και τα ίδια κίνητρα ανατροφής, κι αναπτύσσεσαι κι εσύ μαζί τους, κι εξελίσσεσαι όπως εξελίσσονται και τα παιδιά σας, έτσι και στα κοινά συνεργάζεσαι με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Παίρνεις και δίνεις γνώσεις, σκέψεις, αγάπη. Με κάποιες από αυτές τις σχέσεις να κρατάνε και κάποιες άλλες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.

Σε αυτό το νέο πολιτικό κύκλο της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο «στην Πράξη» του Χάρη Αλεξάκη, εισήλθα αν και πρώιμα με μεγαλύτερη ωριμότητα, με περισσότερες εμπειρίες, γνώσεις και συνείδηση των σφαλμάτων που πρέπει να διορθωθούν. Μπήκα με μοναδικό  κίνητρο την αγαπη για τον τόπο και τους συνδημότες μου, και με εχέγγυο μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν, γιατί μας ενώνουν οι ίδιες αξίες.

Στις 8 Οκτωβρίου γι άλλη μια φορά, ταπεινά σας ζητώ να με τιμήσετε με την ψήφο σας. Να επιλέξετε τον συνδυασμό μας συνειδητά και να μας δώσετε την ευκαιρία να σας αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης σας!

Με απόλυτο σεβασμό σε καθέναν από εσάς,

Ευαγγελία Φανουράκη 

Υγιεινολόγος MPh

Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Αγίου Νικολάου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «στην Πράξη»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button