ΑΡΘΡΑ

Σχολιασμός θεμάτων στο μάθημα της Έκθεσης (του Αντώνη Νιωτάκη)

Πρεμιέρα σήμερα για τους μαθητές των γενικών λυκείων της χώρας  με το μάθημα της Έκφρασης – Έκθεσης. Το θέμα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ανήκει στο θεματικό κύκλο Δημοκρατία και Νέοι.

Ποιο συγκεκριμένα Το κείμενο του Ν.Βobbio με θέμα την δημοκρατία και τις αξίες της αποτέλεσε το αντικείμενο εξέτασης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον κείμενο, με καλή δομή , η οποία δεν προβλέπεται να έχει δυσκολέψει τους μαθητές. Τόσο το νόημα, όσο και η μετάφραση του συγκεκριμένου αποσπάσματος, διακρίνονται από σαφήνεια, γεγονός που οδηγεί σε μια ομαλή επεξεργασία της περίληψης.

caffeine adv 2021

Το θέμα της έκθεσης, τόσο ως προς τα ερωτήματα, όσο και την διατύπωση του δεν είχε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Τα ζητούμενα ήταν σαφή και εφόσον αναφερόταν καθαρά στην εκφώνηση ότι έπρεπε μαθητές να αναφέρουν ενέργειες και δράσεις, προσδιόριζε ακριβώς το περιεχόμενο των απαντήσεων τους. Ως θέμα θεωρείται αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι ψήφισαν εφέτος για πρώτη φορά και είχαν ήδη αναπτύξει προβληματισμούς σχετικά με τη στάση τους ως ενεργοί πολίτες.

Αυτό που ενδεχομένως προκάλεσε αναστάτωση στους μαθητές έχει να κάνει με τον όγκο των τεχνικών ασκήσεων (ασκήσεις Β) , αλλά και με την διαφορετική φιλοσοφία της διατύπωσης στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Επομένως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όχι δύσκολες , αλλά απαιτητικές, κυρίως λόγω της διατύπωσής τους.

neratzoulis neo

Νοτάκης Αντώνης

Φιλόλογος

Φροντιστήριο Διακρότημα

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button