Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Πράσινη οικονομία – Κοινωνική πολιτική του Δήμου μας | του Γιάννη Μαρίνου

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Την «Πράσινη Οικονομία» με την Ενεργειακή Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τις με παροχές, για τη στήριξη ευάλωτων οικονομικά νοικοκυρών, σχεδιάζει να εφαρμόσει ως δημοτική αρχή η «Συνεργασία Δημοτών, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Χαριτάκη.

Οι πρόσφατες, φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η αποτέφρωση, πριν λίγες εβδομάδες, μιας τεράστιας έκτασης στον Έβρο και τη Δαδιά, οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες στη γειτονική και αγαπημένη μας Σητεία, όπως και αυτές του 2020 σε Μάλια – Χερσόνησο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε περιοχές της Μεσογείου, καταδεικνύουν τη νέα πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή, δεν είναι προ των πυλών. Είναι εδώ, έφτασε, απειλεί και επηρεάζει άμεσα την ύπαρξη και καθημερινότητά μας.

Mechanical Solutions

Το επόμενο στοίχημα στους δήμους θα είναι ο τρόπος Αποθήκευσης Ενέργειας». Πρώτο δεδομένο λοιπόν, η παραπάνω αναφορά. Δεύτερο δεδομένο, η εδώ και δύο χρόνια, λειτουργία στην Ελλάδα, Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση. Τρίτο δεδομένο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2020 παρακολουθεί από κοντά την επίτευξη των στόχων των ΣΒΑ (Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης), καθώς έχει θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, εναρμόνισε τον Δήμο Αγίου Νικολάου, με τους στόχους της Πράσινης Μετάβασης, με την εκπόνηση και έγκριση, μετά από δημόσια διαβούλευση, των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) και Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (Β.Α.Α.), εξασφαλίζοντας, μάλιστα χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση Έργων. Όμως δεν μείναμε εκεί. Προχωρήσαμε άλλο ένα βήμα.
Κάναμε τον Δήμο μας μέλος της «Μινώα», της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, με διευρυμένη κοινωνική συμμετοχή, η οποία ήδη χρηματοδοτεί 100 σεισμόπληκτα νοικοκυριά.

Μαζί, εκπονήσαμε μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης, για το 2ο δημοτικό σχολείο. Η μελέτη παραδόθηκε το περασμένο Ιούνιο, πλήρης, ολοκληρωμένη, σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης.

Με την υλοποίηση του έργου, το κτίριο του σχολείου θα μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα προσφέρει στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, ένα υγιές περιβάλλον, μέσω των προηγμένων συστημάτων ψύξης – θέρμανσης και των εξελιγμένων συστημάτων θερμομόνωσης και έξυπνου φωτισμού και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επόμενοι μεγάλοι στόχοι και στόχοι της «Συνεργασίας Δημοτών».

  • Η συσχέτιση της Πράσινης – Ενεργειακής Μετάβασης με τη Κοινωνική Πολιτική του Δήμου μας.
  • Σε συγκεκριμένο οικόπεδο, που ανήκει στο Δήμο μας, έχει το κατάλληλο προσανατολισμό και βρίσκεται σε προσβάσιμη περιοχή, θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα διασυνδεθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και θα προσφέρει ρεύμα σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Αγίου Νικολάου.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Η παροχή κινήτρων, στους δημότες, που θα προβούν σε ενέργειες, που εξυπηρετούν τη πράσινη μετάβαση (π.χ. φυτεμένα δώματα ή κάθετοι κήποι)

Η «Συνεργασία Δημοτών», δείχνει τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, με συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις. Με όραμα, που γνωρίζουμε πώς να μετατρέψουμε σε έργο. Με την κοινωνική συμφωνία και συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα.

Οι αφορισμοί, ο μηδενισμός, οι προσωπικές επιθέσεις, η διχαστική γλώσσα, οι ξένες για την κοινωνία μας πρακτικές εκβιασμών και απειλών, οι απρεπείς εκφράσεις, προκειμένου κάποιοι να πετύχουν την αναρρίχησή τους στην τοπική εξουσία, προτάσσοντας το ατομικό συμφέρον και πλήττοντας την κοινωνική συνοχή, είναι σίγουρο ότι θα καταδικαστούν στις κάλπες του Οκτωβρίου. Η γύμνια, η έλλειψη μέτρου, η κοντόφθαλμη αντίληψη της πραγματικότητας, η απουσία οράματος, επιχειρημάτων και προγράμματος ουσιαστικού και υλοποιήσιμου από τους αντίπαλους συνδυασμούς, δεν μπορεί να καλυφθεί από καταδικασμένες πρακτικές, στη συνείδηση των δημοτών μας. Γι’ αυτό και στις 8 Οκτωβρίου, οι δημότες θα κάνουν τη σωστή επιλογή, ρίχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Θωμά Χαριτάκη που διακηρύσσει τη συνεργασία όλων των δημοτών.

Όλοι μαζί λοιπόν για:

Έναν Δήμο, που φροντίζει τους δημότες του
Έναν Δήμο, που ακούει και ενεργεί για το κοινό όφελος.
Έναν Δήμο, που δίνει κίνητρα και ευκαιρίες.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μαρίνος

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Μελετών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button