Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναγκαία η στήριξη στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση του τόπου μας | του Μανώλη Μενεγάκη

DROP Palermo TECH HUB

Μετά από πολλές ανακατατάξεις και ματαιώσεις σχεδίων ο Άγιος Νικόλαος έχει κρατήσει ένα τμήμα πανεπιστημιακής σχολής, αυτό της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η περιοχή μας έχει πολλαπλό συμφέρον να «ριζώσει»  το τμήμα αυτό και να ευνοήσει την δημιουργία νέων τμημάτων (όπως το ΤΕΦΑΑ που έχει παγώσει) βοηθώντας όπου μπορεί στην βιωσιμότητα του υπάρχοντος τμήματος πρώτα απ’ όλα αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων αναγκών του. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους που θα ενισχύσουν το δυναμικό του δήμου και της ευρύτερης κοινωνίας όχι μόνο ως φοιτητές αλλά και αργότερα ως επαγγελματίες. Ένα πανεπιστήμιο είναι πάντα πηγή προκοπής και ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα.

Mechanical Solutions

Παρ’ όλη την μέχρι σήμερα καλή πορεία του τμήματος, του ερευνητικού του έργου και του μεταπτυχιακού του προγράμματος έχει να αντιμετωπίσει το δυνητικό πρόβλημα της μείωσης εισακτέων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που ίσχυσε πέρσι. Σχετικά αναφέρεται ο Πρόεδρος του τμήματος Αναπλ.Καθηγητής Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σε τοπικά και αθηναϊκά μέσα (4/6/2022) και σε ενημέρωση των φορέων, των βουλευτών, του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας κ.α. που έγινε στις 8/6/2022 με την οποία εμπεριστατωμένα ζητάει να πιέσουν όλοι ώστε το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει το τμήμα και στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας πέρα από το 4ο πεδίο Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας που βρίσκεται σήμερα. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να διπλασιαστούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και ο αριθμός των τελικών εισακτέων, όπως έχει ήδη γίνει σε αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα (πχ στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Παν. Πειραιά).

Αποτελεί την μόνη επιλογή που θα ενδυναμώσει τη βιωσιμότητα του Τμήματος. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η ένταξη αυτή στο 2ο πεδίο δεν θα είναι ένα «ρουσφέτι» που πρέπει να κάνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι σε εμάς. Είναι δίκαιη και αιτιολογείται με ακαδημαϊκά επιχειρήματα (αντικείμενο μαθημάτων, ανάλογα προηγούμενα σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, ο όρος «τεχνολογία» στον τίτλο του τμήματος κ.α.).  Μπορεί ακόμα να παρατηρήσει κανείς ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του τμήματος είναι απόφοιτος και διδάκτωρ τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, δηλ. αντικειμένου που κατεξοχήν ανήκει στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Ανάλογα συμβαίνει με την πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος (είναι απόφοιτοι θετικών επιστημών και τεχνολογίας).

Χρειάζεται όλοι οι παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, και οι δύο βουλευτές μας, ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια και οι επαγγελματικοί φορείς να απαιτήσουν να γίνει δεκτό το δίκαιο αυτό αίτημα. Θα προσέθετα και την βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, η οποία μπορεί με το πνευματικό της εκτόπισμα να ενισχύσει το αίτημα, όπως κατ’ αναλογία είχε γίνει με τις προ ετών κινητοποιήσεις υπό την τότε απειλή υποβάθμισης του πρώην ΤΕΙ. Αν μετά από μια καλή πορεία σβήσει ένα τμήμα όχι γιατί δεν το στηρίζουν οι ίδιες οι πανεπιστημιακές αρχές, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να το επιλέξει επαρκής αριθμός φοιτητών θα είναι άδικο και όσοι μπορούσαν να το εμποδίσουν θα είναι υπόλογοι.

Εκτός από αυτά χρειάζεται να ενισχυθεί έμπρακτα η στήριξη του τμήματος και στα ζητήματα της καθημερινότητας για να βοηθηθεί ακόμα περισσότερο η βιωσιμότητά του. Ο Δήμος για παράδειγμα μπορεί να επιλύσει το αντικειμενικό πρόβλημα της δύσκολης πρόσβασης των φοιτητών από την πόλη του Αγίου Νικολάου στα Λακώνια με χρηματοδότηση συχνότερων δρομολογίων για τους φοιτητές και όσους σχετίζονται με το πανεπιστήμιο. Αυτό νόμιμα μπορεί να γίνει μέσω μιας σύμβασης παροχής συγκοινωνιακού έργου με το ΚΤΕΛ ή και με μια μικρή συμβολική συμμετοχή των φοιτητών. Υπόψη ότι κατά καιρούς υπάρχουν και προγράμματα χρηματοδότησης για συγκοινωνίες για να μην επιβαρύνεται ο στενός προϋπολογισμός του Δήμου. Το έξοδο δεν θα είναι μεγάλο αν γίνει σωστή εκτίμηση. Ενδεχομένως να υπάρξουν και χορηγίες επαγγελματιών και εταιρειών με κοινωνική ευθύνη για τον σκοπό αυτό αν τους καλέσει ο Δήμος.

Ακόμα, ο Δήμος με πρωτοβουλία του και με την αρωγή της Αντιπεριφέρειας και των βουλευτών μπορεί να αναζητήσει από διάφορες πηγές και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της δημιουργίας φοιτητικής εστίας ώστε να επιλύσει το πρόβλημα της απώλειας εισαγωγής φοιτητών επειδή δεν βρίσκουν διαθέσιμα σπίτια στην πόλη ή έχουν οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια. Οικόπεδο για να ανεγερθεί έχει ήδη παραχωρηθεί ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις του τμήματος. Αυτό θα ενίσχυε και τον χαρακτήρα της «πανεπιστημιούπολης». Εξάλλου ο Δήμος δια του Δημάρχου έχει πρόσφατα εκφράσει δημοσίως την πρόθεση να κάνει μια ανάλογη παρέμβαση για κοιτώνες φιλοξενίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Φινοκαλιά.

Ο Δήμος έχει μια ιδιαίτερη δέσμευση αφού είναι εκείνος που την δημοτική περίοδο 2002-2006 (επί δημαρχίας Γιάννη Λουκαράκη) απέκτησε την έκταση στα Λακώνια με την ουσιαστική προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, οδήγησε και εξασφάλισε την ανέγερση των σημερινών εγκαταστάσεων (του πρώην ΤΕΙ) που χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε καν συζήτηση για τμήματα και τριτοβάθμια εκπαίδευση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button