ΑΡΘΡΑ

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη

Toν Φεβουάριο ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχονταν μια νέα εποχή για την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς λιτότητα. Τον Ιούλιο υπέγραφε το τρίτο μημόνιο. Η κοινωνική Ευρώπη ακόμη περιμένει. Όπως και οι απογοητευμένοι Έλληνες.

Όποιος θέλει να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις προεκλογικές μέρες μπορεί να επιχειρήσει ένα ταξίδι στην σύντομη ιστορία, όταν αρχές Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας, εξήγγειλε μια νέα εποχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσωπο του μετασχηματισμού της Ευρώπης, είναι το πρόσωπο των εργατών, των ανέργων, των συνταξιούχων», βροντοφώναζε τη νύχτα των εκλογών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Καλές οι ιδέες, αλλά..»

Ο τέως πρωθυπουργός είχε ένα μεγάλο στόχο. Να βγάλει την Ευρώπη από την επιρροή των τραπεζών και να τη μεταβάλει σε μιαν κοινωνική Ευρώπη χωρίς μέτρα λιτότητας. Σήμερα, ο Τσίπρας διεκδικεί και πάλι τη ψήφο χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες. Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιού Αθηνών υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εναύσματα για εντατικές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, τελικά όμως ατύχησε.

«Αν δείτε γύρω σας, θα διαπιστώσετε ότι στη Βρετανία οι συντηρητικοί ενισχύθηκαν, στην Ισπανία το αριστερό κόμμα «Podemos» αντίθετα έχασε σε διείσδυση και στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν το ίδιο ισχυροί. Ξέρετε είναι καλό να έχει κανείς καλές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι ιδέες τους είναι εφαρμόσιμες. Ειδάλλως στο τέλος επιτυγχάνει το αντίθετο».
Και φαίνεται ότι συνέβη. Στην αρχή ο Τσίπρας ήθελε να καταργήσει την πολιτική λιτότητας. Τώρα τη συνεχίζει υπογράφοντας μάλιστα με τους εταίρους νέο πρόγραμμα λιτότητας ακόμη κι αν θέλει να το ωραιοποιήσει λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μέτρα λιτότητας αλλά για επενδύσεις στην Ελλάδα και νέες κοινωνικές παροχές.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Διακινητές της απελπισίας

Η αθέτηση των υποσχέσεων απογοήτευσε πολλούς νέους Έλληνες που ονειρεύονταν την Ευρώπη αλλιώς. «Θα ευχόμουν μιαν Ευρώπη χωρίς ανεργία και χωρίς πεινασμένους ανθρώπους, υποστηρίζει αυτή η κοπέλα». Εκτός από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα προσφύγων. Οι αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Το βάρος αναλαμβάνουν κυρίως εθελοντικές οργανώσεις ή μεμονωμένοι εθελοντές, όπως ο Βασίλης Τσαρτσάνης. Μέσω του χωριού του, του Παλιόκαστρου, βλέπει χιλιάδες που θέλουν να περάσουν στη ΠΔΓΜ. Και καταγγέλλει τους διακινητές που εκμεταλλεύονται την θέση τους.

«Έχω επαφές με πολλούς Σύρους, που περνούν και ξέρω», λέει. «Τώρα είναι όλοι στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Αλλά γιατί θα πρέπει να πληρώσουν 10.000 ευρώ στη μαφία και τους διακινητές; Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να στήσουν μια νέα ζωή με αξιοπρέπεια».

Άλλος ένας λόγο για να αισθάνονται πολλοί Έλληνες απογοητευμένοι από την Ευρώπη χωρίς να τους εμποδίζει ωστόσο να ανήκουν σε αυτήν. Το αποδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη και την ΕΕ ακόμη κι αν υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες να αλλάξει.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button