ΑΡΘΡΑ

Οι αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση μπορεί να προκαλέσουν δυσανάλογη ζημία. (του Μ.Μενεγάκη)

Εν μέσω της έκτακτης περιόδου των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της επιδημίας του covid-19 αναρτήθηκε για διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής νομοθεσίας” (http://www.opengov.gr/minenv/?p=10910). Σε αυτό υπάρχουν δύο διατάξεις (άρθρα 28 και 34) που επηρεάζουν σημαντικά την δόμηση των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός πόλεων και οικισμών.

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ότι τα ακίνητα έξω από τις πόλεις και τα χωριά που θα θεωρούνται πλέον άρτια και οικοδομήσιμα θα είναι μόνο αυτά που έχουν έκταση 4000 τ.μ. με πρόσωπο τουλάχιστον σαράντα πέντε μέτρα σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό ή σε κοινόχρηστο χώρο και ελάχιστο βάθος πενήντα μέτρα. Μεταβατικά προβλέπεται ότι όσα ακίνητα εκτός σχεδίου δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις και θεωρούνται κατά παρέκλιση άρτια και οικοδομήσιμα με το μέχρι σήμερα νομικό καθεστώς (δηλαδή τα ακίνητα από 750 τ.μ. με πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό, τα 2.000 τ.μ. εκτός οικισμών αλλά εντός ζώνης και τα 4.000 τ.μ. εκτός οικισμών χωρίς πρόσωπο σε οδό) θα χάσουν την δυνατότητα αυτή άμεσα και κάποια εντός δύο ετών αν δεν εκδώσουν σύντομα οικοδομικές άδειες και να τις υλοποιήσουν. Η αιτιολογία αυτών των ρυθμίσεων είναι η πολλές φορές διατυπωμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας συνταγματικά αποδεκτή – και σωστή γενικά – άποψη ότι τα ακίνητα εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον πρόσβαση σε αναγνωρισμένο δρόμο για να μην χρειάζεται να δημιουργούνται  “ιδιωτικές” οδοί και ντε φάκτο οικιστικά συμπλέγματα και τελικά να προκύπτει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς σχεδιασμό που συνεπάγεται εκτός άλλων αυξημένες δαπάνες για το κράτος και τις υπηρεσίες του και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

caffeine adv2020b

Οι ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου πρακτικά σημαίνουν ότι μεγάλο μέρος της παραθεριστικής κατοικίας εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών, την οποία ως δήμος Αγίου Νικολάου έχουμε ανάγκη για την ανάπτυξη της περιοχής, θα πάψει να έχει ιδιοκτήτες τους μικρούς και μεσαίους οικονομικά. Την ευκαιρία να οικοδομήσουν στις εκτός σχεδίου περιοχές πρακτικά θα έχουν μόνο όσοι μεγάλοι επενδυτές ή συνεταιρισμοί ιδιοκτητών μπορούν να αποκτήσουν πενήντα στρέμματα για να έχουν την δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης για να την μοιράζουν σε μικρότερα κομμάτια και να την χρησιμοποιούν ή να την πωλούν.

Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει χωρίς αλλαγές, σε μια στιγμή πολύς κόσμος θα χάσει την αξία της περιουσίας του για την οποία πιθανόν να δαπάνησε πολλά χρηματα να την αγοράσει σε μια περίοδο αυξημένων αντικειμενικών αξιών, ενώ έχει πληρώσει μεγάλους φόρους κ.α. Μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που συνεπάγεται μια δευτερογενή οικονομική κρίση και ανεργία για πολλούς, οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας και στην υλοποίησή της.

neratzoulis neo

Με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων επαγγελματικών φορέων πρέπει να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για το νομοσχέδιο αυτό και να υπάρξει μια κινητοποίηση πριν την ψήφισή του με την εμπλοκή και της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού την αφορά. Πρέπει να τροποποιηθούν τα επίμαχα άρθρα για να μην συμβεί αυτή η ακαριαία σχεδόν μείωση της αξίας της περιουσίας των ανθρώπων. Να καταργηθούν ναι μεν οι κατά παρέκκλιση αρτιότητες των ακινήτων αυτών αλλά να δοθεί μια μεγάλη χρονική μεταβατική περίοδος ώστε να υπάρξει χρόνος για την εκμετάλλευσή τους και να μην ζημιωθούν υπέρογκα οι ιδιοκτήτες τους.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ

Δικηγόρος

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button