ΑΡΘΡΑ

Ο Πανελλήνιος ορεινός αγώνας δρόμου στην Κριτσά (του Γ.Αλέξη)

Τελευταία ενημέρωση:

Σαν πολίτης προσπαθώ και έχω καταφέρει να είμαι βαθιά πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος και φερέφωνο κανενός. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν εκτίθεμαι , μιλάω και δημοσιοποιώ θέσεις μου, γίνομαι αντιπαθητικός σε πολλούς , φυσικά εν γνώσει μου . Η μη ένταξη σε κάποια ομάδα κάποιου, τον καθιστά A PRIORI μη αποδεκτό και μη φιλικό . Όμως η ελευθερία λόγου και η ανεξαρτησία επιλογών, θεωρώ ότι είναι εκ των ουκ άνευ, πολύ πιο ισχυρές, από όποιαδήποτε ανταλλάγματα σε υλική ή άλλη μορφή , από τα κομματικά φέουδα. Έτσι με βάση την αξία του δικαίου , όταν κάποιος συμπολίτης και ιδιαίτερα κάποιος άρχοντας, πράττει κάτι σωστό το επικροτώ και το αναγνωρίζω . Το αντίθετο όμως συμβαίνει, αλλά με περισσότερη θέρμη, όταν καταστρατηγούνται αξίες δικαιοσύνης , ελευθερίας , σεβασμού και βαλλόμαστε σαν άτομα από πολιτικό ρεβανσισμό.

Έτσι σήμερα , οφείλω να απονείμω τα εύσχημα στον Δήμαρχο και όλους τους συνεργάτες του , που κατάφεραν να έχουν ακόμα μια αθλητική επιτυχία , στα πλαίσια της ανάπτυξης προγράμματος πάνω στον αθλητικό τουρισμό , αλλά και εν γένει την ανάπτυξη του αθλητισμού στον δήμο μας.

Η εκδήλωση ήταν σε γενικές γραμμές καταπληκτική, χωρίς όμως να μην έχει τα κάποια λάθη και παραλήψεις που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν , λόγω πρώτης φοράς.

Θέλω να συγχαρώ την ψυχή της διοργάνωσης τον Λευτέρη Ραφαϊλάκη , ο οποίος συνεχίζει αν δεν κάνω λάθος την άψογη συνεργασία με τον Χάρη Αλεξάκη (παρά το ότι ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου). Είναι πολύ τυχερός ο Δήμαρχος, που έχει στην αθλητική του φαρέτρα 2 άτομα με όραμα και εργασιακή ηθική και αυτό τουλάχιστον στον τομέα του αθλητισμού του δίνει μπόνους , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ακόμα πολλά πράγματα να αλλάξουν .

Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες , μικρούς και μεγάλους , γυναίκες και άνδρες (συνολικά υπολόγισα 300 άτομα) που είχαν την τόλμη της συμμετοχής και της υπέρβασης του εαυτού τους , γιατί οι διαδρομές συγκρινόμενες με αντίστοιχες διοργανώσεις , κρίνονται δύσκολες , ιδιαίτερα το πέρασμα του φαραγγιού της Κριτσάς.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους ανώνυμους εθελοντές , που με την καθοδήγηση (ελπίζω να μην κάνω λάθος) του Κώστα Αφορδακού έκαναν το δύσκολο εύκολο , το άπιαστο χειροπιαστό . Τους εθελοντές πρώτων βοηθειών, που έκαναν τους συμμετέχοντες να νοιώθουν ασφάλεια. Οι εθελοντές είναι τόσοι πολλοί που θα αδικούσα κάποιους αν άρχιζα να τους κατονομάζω . Βέβαια οι κυρίες της Κριτσάς με τις τυρόπιτες έκλεψαν την παράσταση παράδοσης , χωρίς να μένουν πίσω, οι παραδοσιακά ντυμένοι (άνδρες και γυναίκες) μαζί με τους οργανοπαίκτες .
Η καθιέρωση των αγώνων αυτών σαν θεσμός στην τοπική κοινωνία , μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποκομίσει . Άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση των αρχόντων, που διαχειρίζονται κατόπιν εντολής μας τα κοινά , εμείς θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την διοργάνωση , ειδικά αν έχει και Βαλκανική εμβέλεια.

Λόγω των ιδιοτήτων μου ( Γυμναστής-Βετεράνος ενεργός αθλητής- Ορειβάτης και πρόεδρος του Ορειβατικού συλλόγου Αγ. Νικολάου Ε.Ο.Σ. ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ μέλος της ορειβατικής ομοσπονδίας , αναγνωρισμένος από την ΓΓΑ και με πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές νίκες αθλητών του) , θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις, που δεν μειώνουν την αξία των προηγούμενων. Ίσως να χρησιμεύσουν σε επόμενες διοργανώσεις .

1. Αναρωτιέμαι αν το ΣΕΓΑΣ δικαιούται να διοργανώνει αγώνες , με τον χαρακτήρα (ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ) (ΟΡΕΙΝΟ ΔΡΟΜΟ) Κ.Λ. πέρα από τους αγώνες των αθλημάτων μέσα στο στάδιο και εκτός σταδίου (ανωμάλους δρόμους με ελαφριές δυσκολίες , σε χωματόδρομους. Ημιμαραθωνίους και μαραθωνίους). Θεωρώ ότι, πραξικοματικά το ΣΕΓΑΣ, άσχετα αν έχει την εμπειρία διοργάνωσης αγώνων, έχει μπει στα χωράφια της Ορειβατικής Ομοσπονδίας . Ορεινός αγώνας δρόμου όπως τον σημερινό , με αντικειμενικές δυσκολίες (μικρά σκαρφαλώματα , έλξη σκοινιού για ανέβασμα σε βράχο , βράχια και επικίνδυνα για τραυματισμούς περάσματα , όπως ήταν η διαδρομή μέσα από το φαράγγι ) , επουδενί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί , δρόμος ανώμαλος όπως τον ξέρουμε , αλλά ούτε ανώμαλος σε υψόμετρο βουνού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Άρα μήπως θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και με τον επίσημο Ορειβατικό σύλλογο της Ομοσπονδίας της περιοχής , που έχει και την πείρα αλλά και την γνώση αντιμετώπισης εξειδικευμένων καταστάσεων και όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες ;

2. Στον αγώνα των 16 χιλιομέτρων υπήρχε ηλικιακή κατηγοριοποίηση. Έτσι υπήρξε κατά κάποιο τρόπο, ένας συναγωνισμός σε κοντινά ηλικιακά επίπεδα. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και στα 8 χιλιόμετρα και όχι να αγωνίζεται ένας 20άρης με ένα 60 ή 65άρη; Αυτό άσχετα με την αρχική προκήρυξη που θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη.

3. Ο τερματισμός θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ευθεία και όχι μετά από μια τόσο μεγάλη ανηφόρα, που έκοβε τα πόδια ακόμα και των πιο γυμνασμένων (Νομίζω ότι υπήρχε περιθώριο για μια τέτοια σκέψη ), μια ευθεία 30 μέτρων μόνο πριν το νήμα.

4. Οι αριθμοί δεν θα έπρεπε να δίνονται πριν από την επιβεβαίωση υπογραφής , της υπεύθυνης δήλωσης , για την ανάληψη ευθύνης σε περίπτωση θέματος υγείας.

5. Καλό θα ήταν, στις απονομές να μη γίνεται μεροληπτική αναγνώριση αξίας ,μόνο σε πολιτικά πρόσωπα (τα ίδια συνεχώς ) αλλά να αναγνωρίζονται και άλλα άτομα που έχουν προσφέρει και πιθανόν να συνεχίζουν να προσφέρουν ,αδιαμφισβήτητα στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. (Εδώ θα πρέπει τα λαγωνικά να οσφρηστούν ακομμάτιστα .Η αναγνώριση είναι ύψιστο ανθρώπινο καθήκον ).

Ίσως οι επισημάνσεις να μη χρειαζόντουσαν, αν λόγω πολιτικών ιδιαιτεροτήτων, δεν απομόνωναν μια φωνή που θα μπορούσε να προσθέσει την εμπειρία και την γνώση , σε μια πιο ολοκληρωμένη διοργάνωση. Θεωρώ ότι το να αδιαφορείς ή να απομονώνεις ανθρώπους με ιδέες ,φαντασία και γνώσεις , λόγω του ότι δεν ταυτίζονται μαζί σου και σου χαλάνε την πολιτική σούπα , είναι στασιμότητα και κοντόφθαλμη πολιτική κίνηση.

Θεωρώ επίσης ότι για καλλίτερα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα , θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα καλά στοιχεία των ανθρώπων, που μπορούν να συνδράμουν στην άριστη διοργάνωση, κρατώντας μόνο τα στοιχεία που ενώνουν .

Τέλος η δική μου συμμετοχή, παρά το ότι σαν αθλητής ταχύτητας είχα λίγες πιθανότητες για διάκριση, αντιμέτωπος με μαραθωνοδρόμους και αθλητές μεγάλων αποστάσεων γενικά, ήταν για να τιμήσω το χωριό που κατάγομαι (την Κριτσά ) , αλλά και για να δώσω ένα μήνυμα διαχρονικότητας, παρά κάποιον τραυματισμό που είχα. Δηλώνω παρόν για επόμενη συμμετοχή και υποστήριξη εφόσον μου ζητηθεί.

Γιώργος Αλέξης

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close