Απόψεις

Ο ”λευκός χρυσός” της Κρήτης

Κατά την διάρκεια του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 εξήχθησαν από την χώρα μας  11.749,68 τόνοι τυροκομικών προϊόντων, αξίας 64.944,38 χιλιάδων ευρώ, έναντι 10.453,73 τόνων φέτας και άλλων τυριών που εξήχθησαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 και απέφεραν αξία  56.993,47 χιλιάδων ευρώ, με την μεταβολή να διαμορφώνεται στο εν λόγω θετικό ποσοστό για το 2013.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Για πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος και οι παραγωγοί  υποτίμησαν τη δύναμη τόσο της τυποποίησης, όσο και της εξαγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα ελληνικά τυριά θεωρούνται ήδη από πολλούς το κρυφό χαρτί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Κρήτη μας έχει στην φαρέτρα της ως ΠΟΠ την γραβιέρα, την ξινομυζήθρα και το πηχτόγαλο και πρέπει να τα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού κατοχυρώνοντάς τα σε διεθνές επίπεδο. Μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια και ευτυχώς έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο  από την Περιφέρεια Κρήτης.


Πέρα όμως από τις όποιες ενέργειες  διεθνούς κατοχύρωσης των κρητικών τυριών τα γαλακτομικά προιόντα του νησιού μας θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους brand name και το οποίο θα τα καταξιώσει στις διεθνείς αγορές καθώς η ποιότητα, η θρεπτική τους αξία και η ανταγωνιστική τους τιμή μπορούν να ωφελήσουν πολλαπλώς τους κρητικούς παραγωγούς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπου η φαντασία, η πρωτοτυπία, οι ομαδικές πρωτοβουλίες και εξαγωγικές προσπάθειες θα βγάλουν απο την αφάνεια ενα προιόν που μπορεί να γίνει ο …”λευκός χρυσός” για την Κρήτη.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Και για να γίνει αυτό επιχειρηματίες του κλάδου, εξαγωγείς και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αναζητήσουν νεα δίκτυα διανομής και δρόμους στην εγχχώρια και ξένη αγορά όπου με οργανωμένες επικοινωνιακές και διαφημιστικές καμπάνιες θα προωθήσουν τα τυριά μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικών μας δικτύων διάθεσης των γαλακτοκομικών μας προιόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Απο τις Παγκρήτιες έρευνες που έχω διεξάγει κατα καιρούς για τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία του νησιού μας έχει προκύψει ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Οι κρητικοί αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας  με βάση τον πρωτογενή τομέα και  απο την πολιτεία αναμένουν οικονομικές λύσεις στήριξης προκειμένου να μπορούν πλέον, ομάδες παραγωγών, να πωλούν τυποποιημένα και πιστοποιημένα προιόντα.

Όπως και νάχει, η Κρήτη έχει την ευλογία να παράγει προιόντα- ανέμεσα τους και τα τυριά μας- με ποιότητα. Αυτό που απομένει σε μας είναι να τα κανουμε περισσότερο ξακουστά βασιζόμενοι σε μια σύγχρονη επιχειρηματική μεθοδολογία πώλησης, διαφήμισης και προώθησης.

Γιώργος Ματαλλιωτάκης

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Ηρακλείου

Διδάκτορας Πολυτεχνείου Κρήτης

www.matalliotakis.gr


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button