ΑΡΘΡΑ

«Ο εξαντλημένος λαός»

Πίσω από τις στατιστικές αναλύσεις, κρύβονται μικρά, καθημερινά δράματα. Στην Ελλάδα της κρίσης, αναφέρεται το εκτενές άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel», προσπαθώντας, όμως, να φωτίσει αθέατες πλευρές της δύσκολης ελληνικής πραγματικότητας και όχι (μόνο) τη… βιτρίνα των οικονομικών στοιχείων.

caffeine adv2020b

Ο τίτλος του άρθρου είναι ενδεικτικός: «Ο εξαντλημένος λαός» και αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων, τις οποίες και κατονομάζει, με σκοπό να καταδείξει το πραγματικό βάθος της οικονομικής κρίσης, μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Σκηνές νέων ανέργων στο Λαύριο. Ενός 28χρονου που σπούδασε αρχιτέκτονας, όμως εξαιτίας της καθίζησης του κατασκευαστικού κλάδου, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα περισσότερο από το επίδομα ανεργίας.

neratzoulis neo

Σκηνές από τα θεραπευτήρια που λειτουργούν οι »Γιατροί του Κόσμου» στο κέντρο της Αθήνας και στα οποία καταφεύγουν άνθρωποι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια μητέρα (άνεργη η ίδια και ο άντρας της) παραδέχεται πως «είμαι ευγνώμων που, τουλάχιστον, το παιδί μου έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αντιστοίχως, δύο γιατροί στο Πέραμα καταγράφουν, με μελανά χρώματα, την κατάσταση. Ο ένας λέει «είναι συγκλονιστικό αυτό που ζούμε, πραγματική ντροπή. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα της Ε.Ε.”. Μια παιδίατρος συμπληρώνει την δραματική εικόνα λέγοντας «η κρίση επηρεάζει άμεσα τα παιδιά. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα εμβόλια των παιδιών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε ακόμα και θέματα υποσιτισμού».

Το άρθρο αναφέρεται και στο τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών. Δίνει τον λόγο σε εκπρόσωπο της οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ, ενός φορέα για την αντιμετώπιση του κοινωνικου αποκλεισμού, εξηγώντας πως ο αριθμός τους έχει ανέβει δραματικά. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του φορέα «για την ελληνική κοινωνία, η αυτοκτονία ήταν ένα ταμπού. Πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε».

Τέλος αναφέρει το παράδειγμα ενός 65χρονου άντρα που έχασε τη δουλειά του (ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας), έζησε για δύο χρόνια από τις οικονομίες του και τελικά βρέθησε στο δρόμο. Αν και έχει σπουδάσει στο Λονδίνο και μιλάει τέσσερις γλώσσες, δεν περιμένει να βρει δουλειά.

Τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα για την κρίση στην Ελλάδα είναι ενδεικτικά: από το 2009 η ύφεση έχει μειώσει τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας κατά 1/4 και έχει «ψαλιδίσει» το μέσο εισόδημα κατά 40%.

Επιπροσθέτως, το πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδο είναι της τάξης του 70%, ενώ μέχρι τώρα 206.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Επίσης κάνει λόγο για αξιοσημείωτη άνοδο των ανθρώπων που οδηγούνται σε ακραίες λύσεις (αυτοκτονία) ή μένουν στο δρόμο. Για να καταλήξει: μετά από πέντε χρόνια κρίσης πολλοί Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους και χάνουν την υπομονή τους.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button