ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορούμε να ζωντανέψουμε την πόλη μας; – Πάρκα τσέπης | του Βαγγέλη Βαρνακιώτη

Στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα αγαπάμε τις γειτονιές και τη μοναδική ιστορία τους. Κάθε σοκάκι, κάθε πάρκο και πλατεία έχει πολλά να διηγηθεί. Κρυμμένες ομορφιές και στέκια που όλο και κάτι μας θυμίζουν και ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

Βλέπω καθημερινά, αρκετές πόλεις και Δήμους στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα να «δημιουργούν» ωραίες εικόνες και έξυπνες δράσεις, που με κάνουν και ζηλεύω… Σήμερα κάνω μία πρόταση και θα ήθελα πραγματικά να διαπιστώσω να γίνεται κάτι τέτοιο και στην δική μας πόλη, στον Αγιο Νικόλαο. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η καλή διάθεση που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει.

Εκεί που οι περισσότεροι μεγαλώσανε, που δημιουργήσανε τις πρώτες τους φιλίες, που ζήσανε τους πρώτους τους έρωτες. Τις συνοικίες που φιλοξένησαν τα πρώτα τους μαθητικά βήματα, αλλά και αυτές που «αγκάλιασαν» τις αγωνίες των φοιτητικών χρόνων και τις εξόδους με συναδέλφους στα επαγγελματικά μονοπάτια. Αγαπημένες συνήθειες που μοιραστήκαμε, αλλά και η επιθυμία τα πιο σπουδαία να μείνουν αναλλοίωτα. Να διατηρηθούν εκείνα τα μέρη που αποτελούν με τον τρόπο τους κομμάτι της καθημερινής ζωής, άλλα και κομμάτι της πόλης μας.

Στο πλαίσιο ενός έστω και «τοπικού δημοτικού προγράμματος – πρωτοβουλίας» που θα μπορούσε να στηριχθεί από γνώστες του αντικειμένου, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγους και ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας.

Η δημιουργία ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος είναι βασική προτεραιότητα, με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την επένδυση στις κοιτίδες «πρασίνου» και την ουσιαστική ανάπλαση των συνοικιών, των σοκακιών αλλά και τις πολλές σκάλες που διαθέτει η πρωτεύουσα του νομού μας.

Θα υπήρχε η δυνατότητα να φυτευτούν ποικίλα ανθοφόρα δένδρα και θάμνοι από τη μεσογειακή χλωρίδα, που προσθέτουν ομοιογένεια και συλλογική ταυτότητα. Επιπλέον, στους χώρους θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών. Ακόμα και ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, καθώς το κάθε σημείο της πόλης μας και κάθε περιοχή αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Με κινητήριο δύναμη τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε έξυπνες δράσεις μικρού κόστους που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο «πράσινου» αύριο, με απόλυτο σεβασμό στο χθες.

Ελάτε, λοιπόν, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μοναδικές προτάσεις και να περάσουμε όμορφες στιγμές σε πολλά σημεία πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας και όχι μόνο.

Μερικά παραδείγματα από άλλες πόλεις που έχουν υλοποιήσει παρόμοιες δράσεις

parka tsephs4

parka tsephs3

parka tsephs2

Σχετικά άρθρα

Back to top button