Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Μια διαφορετική εικόνα της Παναγίας μας

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Κάθε μέρα – έως και τις 15 Αυγούστου -και μια διαφορετική εικόνα της Παναγίας μας, της ΜΑΝΑΣ όλου του κόσμου…

Η πάνσεπτη προστάτιδα της Αμοργού, η Παναγία Χοζοβιώτισσσα αγναντεύει το Αιγαίο από το μοναστήρι της , πάνω στο γκρεμό. Στο βράχο πρωτοχτίστηκε τον 9ο αι. η μικρή εκκλησία, ενώ τα σπηλαιώδη κοιλώματα- όπου διέμεναν αρχικά οι μοναχοί- αργότερα μετατράπηκαν σε κελιά. Στο ναό κυριαρχούνοι δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Mechanical Solutions

Η ιστορική εικόνα εκτιμάται ότι έφτασε στην Αμοργό μεταξύ 762-842 από τη μονή Χοζιβά στην Παλαιστίνη, ανατολικά της Ιεριχούς. Είναι περίοδος της εικονομαχίας και σύμφωνα με την παράδοση, αρχόντισσα από την Χότζοβα έριξε τρεις εικόνες στη θάλασσα για να τις σώσει από τους εικονομάχους. Η μία έφτασε στο Άγιο Όρος, η δεύτερη στην Πάτμο και η Τρίτη στην Αμοργό. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, μια χήρα είδε στον ύπνο της την Παναγία να τη συμβουλεύει να φυγαδεύσει την εικόνα για να τη γλιτώσει από τον εικονομάχο γιο της. Εκείνη την έβαλε σε μια βάρκα μ’ ένα καντήλι αναμμένο και την έσπρωξε προς το πέλαγος. Η εικόνα έφτασε στην Κύπρο, αλλά εκεί βεβηλώθηκε και έσπασε σε δύο κομμάτια. Με θαυματουργό τρόπο εξαφανίστηκε από την Κύπρο για να βρεθεί πάλι σε μια βάρκα με τα κομμάτια της ενωμένα και ένα αναμμένο καντήλι δίπλα της, στη βάση του βράχου της Αμοργού.

Σύμφωνα με την τρίτη παράδοση, την εικόνα έφεραν στο νησί μοναχοί από τη μονή Χοζιβά – καθ’ υπόδειξη της Παναγίας – που έχτισαν μοναστήρι στην τοποθεσία «Δαιμονότοπος», γιατί τους θύμιζε τη δική τους απόκρημνα κτισμένη μονή. Πάντως η προσωνυμία της εικόνας είναι Χοζοβιώτισσα ή Χοζιβιώτισσα, όπως μαρτυρά «βραβείο» που φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Μονής.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία ζήτησε μέσω οράματος να κτιστεί η μονή εκεί που ήταν μπηγμένη η σιδερένια σμίλη του αρχιμάστορα, η οποία εντοπίστηκε καρφωμένη σε βράχο, σε ύψος 300 μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με παραλλαγή της παράδοσης, άγγελος Κυρίου οδήγησε τους μοναχούς στην κορυφή του βουνού όπου τελικά κτίστηκε η μονή. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι αρχικά η Μονή επρόκειτο κτιστεί στην παραλία όπου βρέθηκε η εικόνα. Ό,τι έχτιζαν όμως τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν, μέχρι να φανερωθεί η Θεοτόκος στον ύπνο του αρχιμάστορα και να του αποκαλύψει ότι πρέπει να χτίσει το ναό εκεί που θα βρει τη σμίλη του. Πάντως η μονή κτίστηκε το 1088 επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού(1081-1118), όπως μαρτυρούν σιγίλια (επίσημα αυτοκρατορικά έγγραφα) του σκευοφυλακίου. Η μονή άνθισε επί Φράγκων (1202) και Ενετών (1309), ενώ οι μοναχοί αναδείχθηκαν θεματο φυλακες της Ορθοδοξίας κατά την Τουρκοκρατία (1537-1824).
Η Παναγιά Χοζοβιώτισσα είναι η πολιούχος του νησιού της Αμοργού και γιορτάζει 21 Νοεμβρίου.
Θεοτοκίον, ήχος πλάγιος δ’…

Ὁ Βασιλεὺς τῶν οὐρανῶν, διὰ φιλανθρωπίαν, ἐπὶ τῆς γῆς ὤφθη, καὶ τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη∙ ἐκ Παρθένου γὰρ ἁγνῆς, σάρκα προσλαβόμενος καὶ ἐκ ταύτης προελθὼν μετὰ τῆς προσλήψεως, εἷς ἐστιν Υἱός, διπλοῦς τὴν φύσιν, ἀλλ’ οὐ τὴν ὑπόστασιν∙ διὸ τέλειον αὐτὸν Θεόν, καὶ τέλειον ἄνθρωπον, ἀληθῶς κηρύττοντες, ὁμολογοῦμεν Χριστὸν τὸν Θεὸν ἡμῶν, ὃν ἱκέτευε Μήτηρ ἀνύμφευτε, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».*


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button